Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στα …αζήτητα του τουριστικού χάρτη η Ξάνθη

Στα …αζήτητα του τουριστικού χάρτη η Ξάνθη

0

Περιμένει την ενίσχυση από το Περιφερειακό Ταμείο της ΑΜΘ  – Ανοίγει αύριο ο τουρισμός και στην ΑΜΘ

 

15.400 αφίξεις Βουλγάρων την πρώτη εβδομάδα από την Νυμφαία  – 300 Έλληνες υπήκοοι την μέρα ταξιδεύουν στην Τουρκία κυρίως για ψώνια! Δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Τελωνείο των Κήπων

 

 

 

Από αύριο 1η  Ιουλίου ξεκινά επίσημα η τουριστική περίοδος στην χώρα μας με το «ξεκλείδωμα» των πτήσεων σ’ όλα τα αεροδρόμια, πλην 9 χωρών που έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού.  Διάχυτο παντού είναι το κλίμα αισιοδοξίας για ένα come back σε μια νέα κανονικότητα όπου ωστόσο κυριαρχούν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, τα τεστ και οι έλεγχοι και ένα συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει υποδείξει ο ΕΟΔΥ.  Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του τουρισμού και όσων εμπλέκονται επαγγελματικά με αυτό το κομμάτι και που αν κερδηθεί όπως το στοίχημα της διαχείρισης της πανδημίας, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη.

Ανοίγει ο τουρισμός στην ΑΜΘ

Την αισιοδοξία τους ότι όλα θα πάνε καλά τουριστικά στην ΑΜΘ εκφράζει στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης  τουρισμού της ΑΜΘ, Αθανάσιος Τσώνης δίνει διευκρινήσεις για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» οι οποίες και προκάλεσαν αντιδράσεις ιδιαίτερα στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα ο κ. Τσώνης δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ίσως η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα, σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση. Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρότητες κινούνται πάνω από το 85%, ενώ φαίνεται ότι παίρνουμε κομμάτι και από τον Σεπτέμβριο»!. Μιλώντας στο «Ε» διευκρίνισε ότι αναφερόταν στην Θάσο, στην Καβάλα και στην Σαμοθράκη όπου υπάρχουν κρατήσει και όχι στην Ξάνθη και στην Ροδόπη. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι είχαν την έννοια ενός επικοινωνιακού τρικ προβολής του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας προκειμένου να προσελκύσει και άλλους τουρίστες.: «Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν στα νησιά μας που έχουν όντως κρατήσεις και μεγάλη πληρότητα για τους επομένους μήνες. Όπως και η Καβάλα. Ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ για να λειτουργήσει ως προβολή στην νότια Ελλάδα. Δυστυχώς  αυτό το αισιόδοξο σενάριο δεν περιλαμβάνει την Ξάνθη η οποία έχει όντως πρόβλημα και γι αυτό άλλωστε εκπονείται ένα σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων από το Περιφερειακό ταμείο και σύντομα θα ανακοινωθεί πως θα εξειδικεύεται».

Εκτός τουριστικού χάρτη η Ξάνθη περιμένει την ενίσχυση από το Περιφερειακό Ταμείο της ΑΜΘ

Την αισιοδοξία του κ. Τσώνη διαδέχεται την απαισιοδοξία στα όρια της απόγνωσης η εικόνα που περιγράφει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ξάνθης  κ. Γιάννη Ιερόπουλος: «Ούτε 5% πληρότητα έχουν τα ξενοδοχεία μας. Αυτά που είπε ο κ. Τσώνης δεν αφορούν εμάς. Είναι απελπιστική η κατάσταση. Αυτό το Σαββατοκύριακο γέμισαν οι παραλίες κατέβηκε κόσμος αλλά ήταν Ξανθιώτες και κάποιοι βούλγαροι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου ή όσοι έχουν σπίτια στην παραλιακή ζώνη. Τα ξενοδοχεία μας είναι άδεια. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα».

15.400 αφίξεις Βουλγάρων την πρώτη εβδομάδα από την Νυμφαία

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τσώνης αναφέρθηκε στα αισιόδοξα δείγματα από τον οδικό τουρισμό κάνοντας λόγο για 15.400 οδικές αφίξεις την πρώτη εβδομάδα από την πύλη εισόδου της Νυμφαίας. Ο οδικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι που επενδύει η ΑΜΘ καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία του το κύμα τουριστών που δέχεται προέρχεται από τις βαλκανικές χώρες, οι περισσότεροι από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Βούλγαροι και Ρουμάνοι παραδοσιακά επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Θάσο και τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Τι γίνεται με τους Τούρκους – Προς το παρόν μόνο Έλληνες ταξιδεύουν στην Τουρκία κυρίως για ψώνια!

Όπως είναι γνωστό τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στον Έβρο είναι κλειστά για τους Τούρκους πολίτες. Όχι όμως και για τους έλληνες ή όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Όπως μας είπε ο κ. Τσώνης καθημερινά καταγράφονται 300 έλληνες υπήκοοι  στο Τελωνείο των Κήπων που πηγαίνουν  στην Τουρκία κυρίως για ψώνια.

Δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Τελωνείο των Κήπων

Και είναι άξιο προβληματισμού τούτες τις ώρες που οι σχέσεις μας με την γείτονα δεν είναι και στο καλύτερο σημείο της με πρόσφατα τα γεγονότα που προκάλεσαν  την κρίση του Μαρτίου πως κάποιοι επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια τους στην Τουρκία εις βάρος των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και ότι το κάνουν και χωρίς …φόβο και πάθος γνωρίζοντας ότι η Τουρκία έχει ακόμη πολλά κρούσματα. Και ο προβληματισμός γίνεται ανησυχία αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο τελωνείο των Κήπων για να τους ελέγξει! Αυτό επιβεβαιώνει ο κ. Τσώνης εκφράζοντας την ανησυχία του και αναφέροντας ότι ζητήθηκε και υπάρχει η δέσμευση από τον ΕΟΔΥ να τοποθετηθεί κλιμάκιο. Το πότε παραμένει άγνωστο.

Πότε θα ανοίξουν τα σύνορα με Τουρκία; Άλλα λέει ο Πέτσας και άλλα ό Χαρδαλιάς

Στο ερώτημα πότε ανοίγουν τα σύνορα με την Τουρκία οι δηλώσεις είναι αντικρουόμενες και προκαλούν σύγχυση. Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανακοίνωσε

ο άνοιγμα όλων των Πυλών εισόδου της χώρας από την Τετάρτη 1 Ιουλίου.  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ανοίγουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων. Η είδηση έχει προκαλέσει σύγχυση και προβληματισμό, καθώς πριν λίγες ώρες από τις δηλώσεις Πέτσα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωνε πως μέχρι 15/7 οι Τούρκοι επισκέπτες δεν θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα, ενώ η απόφαση αυτή είναι κόντρα και στις αποφάσεις των Βρυξελλών αναφορικά με τη νέα λίστα των χωρών με τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα  από 1η Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία, η Τουρκία προτείνεται να είναι εκτός αυτής της λίστας λόγω μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου. Εξάλλου, η πρόταση της ΕΕ δεν είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες, ωστόσο  τουλάχιστον ως το Σαββατοκύριακο, υπήρχε η πληροφορία ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή γραμμή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,  σύμφωνα με το ethnos.gr, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως τα δρομολόγια από και προς την Τουρκία δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 15 Ιουλίου. «Το δεδομένο είναι ότι η Τουρκία μέχρι και τις 15 Ιουλίου είναι κλειστή. Κάθε 15 μέρες αξιολογούμε την κατάσταση επιδημιολογικά και μόνο» είπε ο Υφυπουργός σημειώνοντας πως «οι αποφάσεις μας δεν αφορούν τη διπλωματία, δεν αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις όλες οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι βασισμένες αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα, στα φορτία που έχει η κάθε περιοχή. Όλα αυτά αξιολογούνται και με βάση αυτά το παρατηρητήριο που έχει συσταθεί εδώ και αρκετούς μήνες παίρνει και την κατάλληλη απόφαση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύσκεψη ΥΜΑΘ: Εξέλιξη περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης και στήριξη της Βόρειας Ελλάδας

Η ενίσχυση της συνεργασίας και οι δράσεις για την ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης σ…