Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

0

Επικίνδυνες δουλειές
Συμφωνούμε με το αίτημα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης να ιδρυθεί Τμήμα με Τεχνικούς Επιθεωρητές. Καμία αντίρρηση.
Όμως, όπως και να’ χει, τα εργατικά ατυχήματα δεν αποφεύγονται. Κι αυτό διότι τα περισσότερα, η συντριπτική τους περίπτωση οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.
Ότι μπορούν ενδεχομένως να μειωθούν, ναι. Να σταματήσουν οριστικά, δύσκολο.
Είναι κάποιες δουλειές που από τη φύση τους είναι δύσκολες και επικίνδυνες με ρίσκο. Γι’ αυτό εξάλλου αμείβονται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σ’ αυτές.
Από την άλλη, ο απόλυτος μηδενισμός ατυχημάτων δεν είναι υλοποιήσιμος κυρίως στα μεγάλα έργα όπως αυτό που υλοποιείται την περίοδο αυτή στην ορεινή περιοχή του νομού μας.
Γ.Δ.


Υψηλές θερμοκρασίες

Επιτέλους οι Ξανθιώτες έζησαν υψηλές θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα αρκετά υψηλές. Καιρός ήταν θα πουν οι περισσότεροι και θα’ χουν δίκιο.
Εξάλλου γι’ αυτό «βόγκηξαν» οι παραλίες του νομού, γι’ αυτό μικροί- μεγάλοι ξεχύθηκαν στη θάλασσα για να δροσιστούν.
Ήταν ένα ξέσπασμα απόλυτα δικαιολογημένο και λογικό, μετά μάλιστα τον γνωστό εγκλεισμό επί τόσο καιρό.
Ξεκίνησαν επομένως τα «μπάνια του λαού» . Ευχή βέβαια να εξελιχθούν χωρίς παρατράγουδα…
Γ.Δ.


Καθαρές παραλίες
Έκανε καλή δουλειά ο δήμος Αβδήρων στις παραλίες. Τόσα χιλιόμετρα ακτογραμμή και όλη είναι καθαρή από σκουπίδια αλλά και φροντισμένη. Καλαθάκια υπάρχουν παντού. Μόνο λίγο να περιποιηθούν τα αποδυτήρια στις παραλίες  που χρειάζονται παρέμβαση. Ας ελπίσουμε και ο κόσμος να τις διατηρήσει καθαρές. Ειδικότερα τώρα που η καθαριότητα και η τήρηση των υγειονομικών κανόνων αποκτά άλλη σημασία και είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο να διατηρούμε καθαρές τις παραλίες μας.
Μ.Ξ.


Με λαβίδα μιας χρήσης η Θεία Κοινωνία
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε την άδεια στους κατά τόπους ιερείς να προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία με λαβίδες μιας χρήσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας. Όπως εξηγεί το ανακοινωθέν της Συνόδου, οι λαβίδες μιας χρήσης θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι’ αυτό τον σκοπό και θα ανήκουν στις ενορίες. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υποδέχτηκε θετικά αυτή την εξέλιξη, με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να σημειώνει ότι «η απόφαση του Πατριαρχείου χαρακτηρίζεται από ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση». Προσθέτοντας ότι είναι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι «λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των πιστών στη Διασπορά».
-Με τις ανάγκες των πιστών εντός της χώρας άραγε τι θα γίνει; Θα επιμείνει στο δογματισμό της η Ιερά Σύνοδος, τώρα που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δίνει λύση και διέξοδο;


Έκλεισε η υπόθεση Novartis
Σε εξωδικαστική συμφωνία κατέληξε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης με τη Novartis. H φαρμακευτική θα πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο 345 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα. Και η Novartis Hellas είναι ανάμεσα στις θυγατρικές που ανακαλύφθηκε πως ασκούσαν πολιτικές δωροδοκίας «υπαλλήλων» –κρατικών κυρίως- νοσοκομείων και επιβλεπομένων κλινικών, είναι. Δηλαδή οι Αμερικανοί έβαλαν στα δικά τους δημόσια ταμεία πρόστιμα για τις «δραστηριότητες» της πολυεθνικής στη χώρα μας! Πώς; Με τον απλούστατο τρόπο: οι Αμερικανοί έβαλαν στόχο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και τιμώρησαν την εταιρία παίρνοντας αποζημίωση εκατοντάδες εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα πόσα εκατομμύρια πλήρωσε η Novartis για τη σκανδαλώδη πολιτική της; Μηδέν. Διότι ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν ούτε το ίδιο το σκάνδαλο Novartis, ούτε η τιμωρία της εταιρείας, ούτε η εισροή κάποιων χρημάτων «έναντι» του σκανδάλου (και του κόστους του για τη Δημόσια Υγεία) στα δημόσια ταμεία. Ήταν η μετακίνησή του από το πεδίο του πραγματικού σκανδάλου στο πεδίο της πολιτικής, η «μεταμφίεσή» του σε πολιτικό, ενορχηστρώνοντας όλη τη διαδικασία στην καταγγελία των πολιτικών αντιπάλων. Αποτέλεσμα η «λάσπη» στην ίδια την πολιτική ζωή της χώρας αλλά και η απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία με τον νομικό «εξοπλισμό» πια της Novartis μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών.
-Η σημερινή κυβέρνηση δηλώνει πως διερευνά «κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου», αλλά είναι μάλλον αργά. Τα λεφτά θα μπουν σε αμερικανικές τσέπες…
Τ.Σ.


Σεβασμό στην ομάδα μας
Πρέπει να το πούμε ευθέως και ειλικρινώς. Η ποδοσφαιρική μας ομάδα δέχεται μια υπόγεια επίθεση τώρα στη φάση των play out αγώνων.
Κάποιοι έχουν βάλει στόχο τον υποβιβασμό της Ξάνθης μέσω διαδικασιών εκτός γηπέδου. Το ποιοι είναι και ποιος τους καθοδηγεί είναι γνωστό στους ανθρώπους του ποδοσφαίρου.
Το άσχημο είναι πως ενώ εμφανίζεται ως εξυγιαντής, στην πράξη χρησιμοποιεί ανήθικες μεθόδους για να πλήξει την ομάδα μας.
Ο προπονητής της ομάδας μας το είχε επισημάνει από νωρίς, σημειώνοντας πως τ’ αποτελέσματα πρέπει να διαμορφώνονται στο γήπεδο, καθαρά, κι όχι αλλού.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια. Καμία από τις υπόλοιπες ομάδες δεν έπαιξε τρία παιγνίδια σε μια εβδομάδα.
Γ.Δ.


Το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό
Μαθηματικά η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιά είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος, περιόδου 2019-2020. Έτσι, η επίσημη ανακήρυξη θα γίνει τον Αύγουστο.
Είναι γεγονός και πρέπει να το παραδεχτούμε πως φέτος ο Ολυμπιακός είχε την πλέον ολοκληρωμένη ομάδα σε όλες τις γραμμές του.
Ο μόνος αξιόλογος αντίπαλος, ο ΠΑΟΚ, φέτος έδειξε αδύναμος, όπως και η ΑΕΚ.
Αφού οι δύο μειονεκτούσαν ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός κατάφερε να «δέσει»  τις επιτυχίες του και να στεφτεί πρωταθλητής απολύτως δίκαια.
Τέλος, η ομάδα του Ολυμπιακού έχει αξιόλογη πορεία και στο κύπελλο αλλά και στην Ευρωπαϊκή της υποχρέωση.
Από τα τρία, το ένα ήδη το κέρδισε άξια. Για τα υπόλοιπα, θα δείξει.
Γ.Δ.


Περί επιταγών
Συνομιλία με φίλο τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία και γνώσεις. Θέμα η μείωση εδώ και χρόνια της χρήσης των επιταγών. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι ιδιώτες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην διακίνηση επιταγών, ενώ για να «πάρει»  κάποιος επιταγή πρέπει να είναι σίγουρος 100%.
Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ το 2019, κατεγράφη σαν μόλις 3,1 δισ. ευρώ συναλλαγές με επιταγές, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο την τελευταία δεκαετία. Με βάση τα στοιχεία του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ, ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί κατά 75% από το 2010 μέχρι το 2019 από τα 12,1 δισ. ευρώ στα 3,1 δισ.
Το είπαμε: Η οικονομική κρίση μείωσε τον όγκο των επιταγών κι αυτό αποτέλεσε ένα εξυγιαντικό παράγοντα για το επιχειρείν.
Τώρα μπλοκ επιταγών δεν μπορεί να πάρει και η «κουτσή Μαρία» όπως παλιά.
Γ.Δ.


Κολυμβητήριο ώρα μηδέν
-Ρημαδιό
-Πονάει η ψυχή σου
-Εγκατάλειψη
-Λεηλασία
Οι παραπάνω λέξεις και χαρακτηρισμοί όπως θα κατάλαβαν οι συμπολίτες, αφορούν στη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το «Κολυμβητήριο» .
Το ονομάζουμε Κολυμβητήριο έτσι για να το προσδιορίσουμε, γιατί η εικόνα του, όπως και όλου του χώρου γύρω είναι τραγική.
Επιτέλους, η δημοτική αρχή οφείλει ν’ ασχοληθεί και να τελειώσει την εκκρεμότητα αυτή που είναι παράλληλα υπόσχεση και δέσμευσή της.
Η σημερινή εικόνα δεν τιμάει κανέναν, ούτε τους προηγούμενους κυρίως, ούτε και τους νέους αυτοδιοικητικούς.
Το όνειδος αυτό επιτέλους, να τελειώσει και η Ξάνθη ν’ αποκτήσει το Κολυμβητήριο  έστω για τους θερινούς μήνες.
Επιτέλους, λύση δεν είναι η τοποθέτηση προβολέα να φωτίζει το βράδυ. Δεν είναι μέτρο πρόληψης ή απομάκρυνσης των γνωστών ανθρώπων που λεηλατούν. Απεναντίας, ο προβολέας τους βοηθά στο «έργο»  τους…
Γ.Δ.


Ξεκίνησε το καλοκαίρι!
Βούλιαξαν από κόσμο χθες οι παραλίες μας. Ήταν η πρώτη μαζική έξοδος των Ξανθιωτών στις παραλίες του νομού.  Μυρωδάτο , Αη Γιάννης, Πόρτο Μόλο, Μάνδρα και όλες οι ενδιάμεσες καθώς επίσης Μάγγανα και Εράσμιο, παντού ουρές για πάρκινγκ και για να βρει κανείς μια θέση. Τα μέτρα προστασίας  τηρούνται στις οργανωμένες, δηλαδή οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των ομπρελών και των ξαπλώστρων αλλά στις ελεύθερες τα πράγματα είναι πιο ελαστικά χωρίς ωστόσο να υπάρχει έντονος συνωστισμός. Είναι κάπως αυτοελεγχόμενη η κατάσταση. Όλα έμοιαζαν φυσιολογικά  χωρίς την σκιά του κορωνοϊού παρά μόνο της ομπρέλας. Γέλια, χαρές οι παρέες και μικροί μεγάλοι να χαίρονται την θάλασσα, τον ήλιο την ξενοιασιά.  Το καλοκαίρι μόλις άρχισε …Ας αφήσουμε πίσω μας όλα όσα ζήσαμε και ας αφεθούμε να το απολαύσουμε, γνωρίζοντας ωστόσο ότι με τον κορωνοϊό δεν ξεμπερδέψαμε. Γι αυτό και πρέπει να προσέχουμε.
Μ.Ξ.


 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …