Ξεκίνησε το ψάρεμα της φημισμένης για την ποιότητα και την νοστιμιά της αβδηρίτικης γαρίδας
«Έχουμε καλά σημάδια ότι είναι πολύ καλή και σε ποιότητα, μέγεθος και ποσότητα. Γενικά η απαγόρευση της αλιείας ειδικά με γρι γρι λόγω κορωνοϊού ωφέλησε το οικοσύστημα», λέει ο πρόεδρος του σωματείου αλιέων Κ. Τσολάκης
Τα μάτια τους «γαρίδα» έχουν οι ψαράδες των Αβδήρων που δένουν στο Αλιευτικό καταφύγιο της Σκάλας Αβδήρων τα ψαροκάικά τους. Ο λόγος είναι ότι είχε …φεγγάρι χθες και σήμερα (πανσέληνος 5 Ιουνίου 2020 ) και αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο το ψάρεμα της γαρίδας που είναι η εποχή της. Το πώς συνδέεται το ολόγιομο φεγγάρι με την γαρίδα; Όπως μας εξηγούν η γαρίδα κάθε που έχει φεγγάρι βγαίνει από τις κρυψώνες της και κάνει …βόλτες με αποτέλεσμα να φαίνεται στα αβαθή ενώ όταν έχει σκοτάδι προτιμά να κρύβεται.
Ξεκίνησε το ψάρεμα της φημισμένης αβδηρίτικης γαρίδας
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Επαγγελματιών αλιέων κ. Κώστας Τσολάκης από την προηγούμενη εβδομάδα έχει ξεκινήσει το ψάρεμα της γαρίδας κι όπως επισημαίνει η γαρίδα που διαβιεί στα νερά των Αβδήρων αλλά και όλου του Θρακικού πελάγους είναι φημισμένη για την ποιότητα και την νοστιμιά της σε αντίθεση με άλλα είδη όπως του Αμβρακικού κόλπου. Σ’ ότι αφορά την ποσότητα: «Έχουμε καλά σημάδια ότι είναι πολύ καλή και σε ποιότητα, μέγεθος και ποσότητα. Γενικά η απαγόρευση της αλιείας ειδικά με γρι γρι λόγω κορωνοϊού ωφέλησε το οικοσύστημα. Βλέπουμε κοπάδια αφρόψαρα και γενικά έχουν αυξηθεί οι ποσότητες. Η γαρίδα μας είναι φημισμένη για την νοστιμιά της και αποδίδει ένα καλό εισόδημα η αλίευση της», αναφέρει ο κ. Τσολάκης.
Όπως διευκρίνισε στην Σκάλα Αβδήρων διατίθεται λιανικώς στα 20 ευρώ το κιλό τα τελευταία 4 – 5 χρόνια: «Διαθέτουμε και σε εμπόρους από Ξάνθη και Θεσσαλονίκη. Την προτιμούν γιατί είναι πολύ νόστιμη».
Το θαλασσινό του …πλούσιου
Όπως είναι γνωστό η γαρίδα είναι ένα θαλασσινό που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Έχει …ταξικό χρώμα καθώς θεωρείται …πολυτελείας και η τιμή της δυσπρόσιτη για τα χαμηλά εισοδήματα. Είναι γνωστό ότι η τιμή της είναι πολύ πιο υψηλή σε σχέση με άλλα θαλασσινά και ψάρια. Χρησιμοποιείται ευρέως από τους πιο διάσημους σεφ για γκουρμέ πιάτα με ανάλογη βέβαια τιμή.
Μαριάννα Ξανθοπούλου