Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έντονο… φορτίο στην αγορά εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Έντονο… φορτίο στην αγορά εν αναμονή των αποτελεσμάτων

0

«Οικονομική πανωλεθρία, ένα νέο lockdown για τον νομό», λένε οι επαγγελματίες

Ε. Μίλκογλου, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης: «Αν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έγιναν έλεγχοι τότε που ήμασταν κλειστά»; 

 

Β. Παπαδόπουλος, Ιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης: «Φάνηκε ότι ο κορωνοϊός σιγοβράζει αλλά τα μέτρα θα είναι …χειρουργικά»

 

 

 

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού και την κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών να εφαρμόσουν για πρώτη φορά σχέδιο μαζικού ελέγχου του πληθυσμού με μοριακά τεστ προκειμένου να εντοπιστούν οι εστίες που επωάζουν και  κάθε τόσο εμφανίζουν νέα κρούσματα. Η εύλογη ανησυχία επικεντρώνεται τόσο στο υγειονομικό σκέλος όσο και στις επιπτώσεις στην οικονομία του νομού αν κριθεί σκόπιμο να εφαρμοστούν μέτρα αντίστοιχα του lockdown και να κατεβάσουν πάλι ρολά όλα τα καταστήματα. Για το λόγο αυτό όλη η κοινωνία της Ξάνθης περιμένει με κομμένη ανάσα τα αποτελέσματα των τεστ που αναμένονται μετά την Δευτέρα 8 Ιουνίου.  Είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης παντού με μια υπολανθάνουσα αγανάκτηση που θέλει να εκτονωθεί αποδίδοντας ευθύνες για την συνολική διαχείριση της πανδημίας στο νομό μας.

«Βράζει» η τοπική κοινωνία – «Οικονομική πανωλεθρία, ένα νέο lockdown για τον νομό», λένε οι επαγγελματίες

Την εικόνα στο χώρο της εστίασης και την ανησυχία που επικρατεί περιγράφει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου χαρακτηρίζοντας ως «οικονομική πανωλεθρία» ένα νέο lockdown: «Δεν μπορεί να γίνει αυτό δεν αντέχει η κοινωνία και η οικονομία ένα νέο lockdown. Θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος όλη η οικονομία του νομού. Δεν είμαστε απέναντι στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος. Ήμασταν 2,5 μήνες κλειστά ανοίξαμε και ενώ προσπαθούμε να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πιθανότητα να αρχίσουμε ξανά από την αρχή. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στο νομό μας. Δεν το αντέχουμε άλλη φορά. Υπάρχουν καταστήματα που δεν έχουν ανοίξει από το lockdown. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν θέσεις εργασίας. Είμαστε σε αναμονή και θα αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε. Ας ελπίσουμε ένα μην έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό το σενάριο θα ήταν η απόλυτη πανωλεθρία για την οικονομία του νομού μας».

Ε. Μίλκογλου, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης: «Αν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έγιναν έλεγχοι τότε που ήμασταν κλειστά»;  

Την αγωνία του εμπορικού κόσμου μας μεταφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου: «Είμαστε όλοι ανάστατοι. Μ’ όσους συναδέλφους έχω μιλήσει όλοι είναι κάθετα αρνητικά να κλείσουν ξανά τα καταστήματά τους. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση. Δεν το σηκώνει αυτό η αγορά της Ξάνθης. Δεν  μπορούμε ακόμα να συνέλθουμε από το lockdown των 2 , 5 μηνών, δεν έχουμε 20 μέρες  που ανοίξαμε και προσπαθούμε να βρούμε λίγο τους ρυθμούς μας και τώρα ξανά… Ούτε για αστείο! Τα έξοδά μας τρέχουν μετά τον Αύγουστο θα κληθούμε να πληρώσουμε αυτά των προηγούμενων μηνών που ήμασταν κλειστά δεν τα χάρισαν τα μετέθεσαν», επισημαίνει ο κ. Μίλκογλου. Παράλληλα αφήνει αιχμές για την διαχείριση της πανδημίας στο νομό μας : «Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και μετά αναλόγως θα πράξουμε. Αν υπήρχε τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν έγιναν έλεγχοι τότε που ήμασταν κλειστά; Ποιοι ευθύνονται; Θα αποδοθούν ευθύνες την ώρα που πρέπει… Αν γίνει νέο lockdown οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες σε τοπικό επίπεδο», προειδοποιεί ο κ. Μίλκογλου, φωτογραφίζοντας προφανώς τους ιθύνοντες.

Β. Παπαδόπουλος, Ιατρός, Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης: «Φάνηκε ότι ο κορωνοϊός σιγοβράζει αλλά τα μέτρα θα είναι …χειρουργικά»

Το υγειονομικό σκέλος προσεγγίζει ως εκ του επαγγέλματός του (ιατρός) αλλά και της ιδιότητας του ως δημοτικός σύμβουλος ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Ειδικότερα αναφέρει : «Είναι πολύ σωστή η προτροπή του Ιατρικού Συλλόγου να προσέλθει ο κόσμος μαζικά για τεστ καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το δείγμα τόσο πιο ευκρινή η εικόνα του φορτίου που υπάρχει στο νομό. Αυτό ακριβώς κάνει το δείγμα. Είναι μια φωτογραφική καταγραφή που δείχνει την διασπορά του κορωνοϊού. Θεωρώ ότι καλώς κινητοποιήθηκαν οι υγειονομικές αρχές γιατί φάνηκε να υπάρχει επιμονή και διάρκεια σε νέα κρούσματα. Αυτό δείχνει ότι η πανδημία …σιγοβράζει και με την πρώτη ευκαιρία μπορεί να επεκταθεί . Τα αποτελέσματα θα μας δείξουν αν και που έχουμε συγκέντρωση και εστίες. Θα γίνει ιχνηλάτηση και θα δοθεί πλέον ιατρική λύση. Πιστεύω ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι χειρουργικά. Δηλαδή θα γίνεται παρέμβαση εκεί που υπάρχουν εστίες και θα κόβονται οι δεσμοί, οι αλυσίδες του ιού.  Μιλάμε για ατομικές καραντίνες. Σε καμία περίπτωση να τεθεί σε καραντίνα όλη η πόλη, αυτό θα ήταν καταστροφικό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthooulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…