Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

0

Η μεγάλη επανεκκίνηση
Ο λόγος για την Οικονομία. Για την Ανάπτυξη που όλοι προσδοκούν να δουν να υλοποιείται στη χώρα μας. Όχι όμως μόνον με ελπίδες και λόγια, αλλά με πράξεις και δράσεις σύγχρονες.
Έτσι, ως οικονομικούς αναπτυξιακούς στόχους η κυβέρνηση έχει: Την Πράσινη ανάπτυξη, την Έξυπνη ανάπτυξη, την Δίκαιη ανάπτυξη.
Το τρίπτυχο αυτό δεν είναι ουτοπικό. Απεναντίας, είναι ο αναπτυξιακός κόσμος του μέλλοντος.
Μάλιστα, τώρα είναι η ευκαιρία για να γίνει η μεγάλη επανεκκίνηση. Είναι μια ιστορική στιγμή που θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδος μέσω του πακέτου των 32 δισ. ευρώ να κάνει άλμα αναπτυξιακό, οικονομικό.
Γ.Δ.


Ψηφιακή εποχή στις τράπεζες
Δεν είναι καινούριο. Το βλέπουμε, το ακούμε, ας προετοιμαστούμε λοιπόν.
Για την ψηφιακή εποχή που ήρθε ήδη στις Τράπεζες.
Γίνονται συζητήσεις, εμφανίστηκαν τα πρώτα ηλεκτρονικά τραπεζικά καταστήματα που τίποτε δεν θυμίζουν τα παλιά καταστήματα. Όχι βέβαια ότι οι αλλαγές θα γίνουν αμέσως, θα υπάρχουν οι παλιές συνήθειες, όμως ο στόχος είναι να πηγαίνουν πολύ λίγοι πελάτες στις τράπεζες και οι δουλειές να γίνονται ηλεκτρονικά χωρίς την παρουσία του πελάτη.
Βέβαια η διαδικασία αυτή θ’αργήσει. Όμως ήδη η Εθνική Τράπεζα δημιούργησε ένα τέτοιο νέο κατάστημα στην οδό Θερμοπυλών.
Η ψηφιακή εποχή ήρθε και θ’ αλλάξει πολλά και στις συναλλαγές με τις τράπεζες.
Γ.Δ.


Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί
Τα αποτελέσματα από τα τεστ έδειξαν πως υπάρχει μια εστία στο δήμο Μύκης και ιδιαίτερα στον Εχίνο. Όσο κι αν κάποιους τους ενοχλεί και μιλούν για στοχοποίηση οι αριθμοί το αποδεικνύουν. Δεν ωφελούν λοιπόν οι διαμαρτυρίες και είναι επικίνδυνη οποιαδήποτε υποβάθμιση της κατάστασης. Είναι άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί με τα μέτρα που θα αποφασίσει η Πολιτική Προστασία, πριν εξαπλωθεί αλλά και να αναζητηθούν οι αιτίες. Ο Εχίνος ήταν σε μεγάλο διάστημα σε καραντίνα. Γιατί λοιπόν υπάρχει ενδεδειγμένα αναζωπύρωση;  Ήρθαν άτομα απ’ έξω και δεν μπήκαν καραντίνα; Τι συνέβη; Είναι ερωτήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και πρέπει να απαντηθούν για να μην ξανασυμβεί. Έχει όντως και μεγάλο οικονομικό κόστος ένα ενδεχόμενο τοπικό lockdown, είναι ψυχοφθόρο επίσης, αλλά  οι κάτοικοι πρέπει να αναλογιστούν ότι είχαν τους περισσότερους θανάτους από τον κορωνοϊό σ’ όλο το νομό και σαν περιοχή σ’ όλη την περιφέρειά μας. Πρέπει άμεσα να προστατευτούν. Δεν γίνεται να στρουθοκαμηλίζουμε στο πρόβλημα και να συνεχίσει να σιγοβράζει η πανδημία στην περιοχή.
Μ.Ξ.  


Σαν να μην έφτανε ο κορωνοϊός, έχουμε και τα κουνούπια και εσχάτως και τα σκνιπάκια!
Σμήνος από αυτά κατέκλυσε χθες κάθε γειτονιά της πόλης εισβάλλοντας παντού και προκαλώντας όχληση. Ήταν σαν ένα κύμα μικροσκοπικών εντόμων που κάλυπτε τα πάντα και μπορούσε κάποιος και να τα εισπνεύσει.  Επιχειρήσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα από πού μας ήρθαν αυτά τα ενοχλητικά σκνιπάκια και απευθυνθήκαμε στην Διεύθυνση Υγείας. Αυτό που μας είπαν είναι ότι είναι φαινόμενο που παρατηρείται μετά από βροχοπτώσεις και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους οδηγούς ιδιαιτέρως των μοτοποδηλάτων η των ποδηλάτων που μπορούν να αποπροσανατολιστούν ή να χάσουν την ισορροπία τους.
Μ.Ξ.


Γιατί η Ξάνθη να είναι εκτός από τον κοινωνικό τουρισμό;
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού το οποίο δίνει την δυνατότητα σε 300.000 άτομα να πάνε διακοπές με πολύ χαμηλή συμμετοχή αφού ο προϋπολογισμός του φέτος είναι 3πλάσιος από προηγούμενα έτη. Μια καλή ευκαιρία να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και περιοχές που δεν είναι από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς. Όπως για παράδειγμα ο νομός μας. Αλλά και πάλι ατυχήσαμε καθώς η Ξάνθη δεν είναι μέσα. Το ίδιο και η Ροδόπη ενώ είναι για πρώτη φορά ο νομός Έβρου κι αυτό λόγω των μεταναστών όπως νησιά του Βορείου Αιγαίου. Προφανώς κρίνει το υπουργείο Εργασίας που κάνει την επιλογή ότι ο νομός μας δεν έχει ανάγκη από κοινωνικό τουρισμό! Απορώ τι κάνουν η αντιπεριφέρεια , η περιφέρεια, οι τουριστικές επιτροπές. Γιατί δεν πιέζουν, γιατί δεν διεκδικούν να ενταχθούν και η Ξάνθη και η Ροδόπη στο πρόγραμμα ειδικά φέτος που ο κορωνοϊός έχει νεκρώσει τα πάντα!
Μ.Ξ.


Ακατανόητο
Δεν καταλαβαίνω και δεν μπορώ να εξηγήσω τη σπουδή κάποιων δημοτικών παρατάξεων να πουν κάτι όταν είναι προφανές ότι δεν έχουν να πουν κάτι ιδιαίτερο και σοβαρό.
Στους κυρίους Δημαρχόπουλο και Λύρατζη αναφέρομαι, οι οποίοι θεωρούν πως ασκούν κριτική στην πλειοψηφούσα παράταξη με όσα κατά καιρούς δηλώνουν.
Αξιωματική αντιπολίτευση και απλή αντιπολίτευση με τικ δεν γίνεται. Μάλλον η θητεία στα έδρανα της αντιπολίτευσης θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν κάποια πράγματα.
Είχαν μάθει οι άνθρωποι στα σαλόνια της εξουσίας, πώς να συνηθίσουν τώρα στα έδρανα της αντιπολίτευσης τέσσερα χρόνια.
Δύσκολη περίοδος, θα προσαρμοστούν…
Γ.Δ.


Απορίες
Δεν είναι απορίας άξιον πως άρχισαν και πάλι οι διακινητές τη δράση τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο;
Διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά πάλι για εντοπισμό και συλλήψεις διακινητών μεταναστών που οδηγώντας κλεμμένα Ι.Χ. συνήθως, μεταφέρουν το «εμπόρευμά» τους.
Εύλογα λοιπόν έχουμε την υποψία ότι στα σύνορα, μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων διακινητών πως γίνεται αλισβερίσι γερό. Με μεγάλο μάλιστα οικονομικό όφελος και για τις δύο πλευρές.
Άρα, κάπου υπάρχουν «τρύπες» που κάποιοι τις γνωρίζουν και ανάλογα ενεργούν.
Διότι διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία. Χιλιάδες συνοριοφύλακες, αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται εκεί στον Έβρο. Κανονικά δεν θα έπρεπε να περνά κανένας.
Όμως, παρόλα αυτά, καθημερινά έχουμε συλλήψεις στους δρόμους.
Άρα, κάτι σάπιο υπάρχει εκεί ψηλά…
Γ.Δ.


Ας βγουν τα συμπεράσματα
Φίλος ξανθιώτης, δημοκράτης, που πρόσκειται στον Μελισσόπουλο, μου έλεγε προχθές πως τον έχει ξαφνιάσει δυσάρεστα μια λειτουργία της αντιπολίτευσης.
Θεωρούν όλοι σχεδόν, πως για όλα όσα γίνονται στο νομό, φταίει η παράταξη Τσέπελη.
«Πως είναι δυνατόν», μου έλεγε «για ό,τι συμβαίνει στον Εχίνο να φταίει ο δήμαρχος Ξάνθης;»
Του ανέφερα πως υπάρχει μια αντιπολιτευτική διάθεση και γι’αυτό η γενίκευση.  Αντέδρασε λέγοντας πως «έτσι μειώνεται η σοβαρότητα της αντιπολιτευτικής κριτικής, η αντιπολίτευση χάνει σε αξιοπιστία κι αυτό δεν είναι υπέρ της».
Το αναφέρω το περιστατικό, αληθινό πέρα για πέρα, για να το έχουν υπόψιν τους οι της αντιπολίτευσης και βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Γ.Δ.


Οι τρεις άξονες
Τρεις θα είναι οι άξονες για να έρθουν τα 32 δισ. ευρώ στη χώρα μας κατά τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Πρώτος ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, η Πράσινη Ανάπτυξη και η Αγροτική Πολιτική.
Το σχέδιο αυτό θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.
Αξίζει ως εκ τούτου να σταθούμε στην Αγροτική πολιτική γιατί ο νομός μας είναι αγροκτηνοτροφικός και δεύτερο ο πρωτογενής τομέας είναι στρατηγικής σημασίας εξαιτίας της διατροφικής του σημασίας.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για να ενισχύσουμε την άποψη αυτή. Δύο μόνον περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αρκούν. Οι ΗΠΑ, πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, στηρίζεται σημαντικά στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, τα οποία και εξάγει.
Δεύτερη περίπτωση η Κίνα. Το επισιτιστικό πρόβλημα στην μεγάλη αυτή χώρα δεν έχει λυθεί ακόμη και εξαρτάται από τεράστιες ποσότητες εισαγόμενων ειδών.
Στον πυρήνα της υπόθεσης τώρα. Το εύκρατο κλίμα και ο ήλιος μας είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για την παραγωγή ποιοτικών ειδών φρούτων, λαχανικών, λουλουδιών κλπ.

Ο τομέας της Αγροτικής Πολιτικής ως εκ τούτου πολλά, πάρα πολλά μπορεί να προσφέρει για την ευημερία και ανάπτυξη της χώρας διότι παράλληλα με τον πρωτογενή τομέα θ’αναπτυχθεί και ο δευτερογενής βιοτεχνίας- βιομηχανίας που θα επεξεργάζεται τα προϊόντα αυτά.
Γ.Δ.


Η κοροϊδία συνεχίζεται
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ψηφίστηκε χθες με σχετική πλειοψηφία μόνον από την κυβερνητική παράταξη.
Φυσικά, καλό θα ήταν να ψηφιστεί απ’όλα ή τα περισσότερα κόμματα. Όμως, δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα κόμματα κάνουν «παιγνίδια» με την Παιδεία, παρότι λένε άλλα μεγαλόσχημα για ανάγκη να επικρατεί κλίμα συναίνεσης τουλάχιστον στην Παιδεία.
Τέλος πάντων, αυτό δεν συνέβη. Πάντως προσωπικά, παρά τις αντιθέσεις των υπολοίπων, εύχομαι ο νόμος της υπουργού Κεραμέως να… ζήσει και πολυχρονήσει.
Γιατί η ευχή αυτή;
Διότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία που ψηφίστηκε από 255 βουλευτές. Ε, λοιπόν, τον νόμο που είχε ψηφίσει η συντριπτική πλειοψηφία της βουλής, ο επόμενος υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. Αρβατινόπουλος με τ’ όνομα, τον κατήργησε!
Άρα, παίζεται ένα άσχημο και μοιραίο παιγνίδι στο θέμα, εις βάρος συνήθως των παιδιών, από τους πολιτικούς κάθε χρώματος και παράταξης.
Γι’αυτό και δεν αισιοδοξώ πως θα μακροημερεύσει και ο νόμος της Κεραμέως…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…