Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Με χαμηλές προσδοκίες άνοιξαν τα ξενοδοχεία της Ξάνθης

Με χαμηλές προσδοκίες άνοιξαν τα ξενοδοχεία της Ξάνθης

0

Υποχρεωτικό το Σήμα Πιστοποίησης “Health First” – Μιλά ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ι. Ιερόπουλος

 

 

Νέοι κανόνες για τις παραλίες – Επιτρέπεται ο καφές  – Δημοπρασίες στις 15 – 20 Ιουνίου για τα beach bar στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων

 

 

 

Πρώτη μέρα επαναλειτουργίας για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα 12μηνης διάρκειας η Δευτέρα 1 Ιουνίου και στο νομό μας. Οι ξενοδόχοι της Ξάνθης άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους (πλην ενός) αλλά περιμένουν πρώτα ν’ ανοίξει η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του ΞΕΕ (Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας) για να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους και να προμηθευτούν το Σήμα Πιστοποίησης “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020. Το Σήμα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Άνοιξαν τα ξενοδοχεία της Ξάνθης αλλά χωρίς …πελάτες

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον του κλάδου επισημαίνοντας πως και ανοιχτά να είναι τα ξενοδοχεία δεν έχουν πελάτες: «Ανοίξαμε και περιμένουμε να πάρουμε το σήμα Πιστοποίησης και τις Οδηγίες και τους Κανόνες που θα εφαρμόσουμε. Όλα αυτά θα τα κάνουμε αν και βέβαια όλα αυτά έχουν κόστος και εμείς δεν έχουμε έσοδα. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον.  Δεν έχουμε πελάτες. Εμάς αυτό μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Επίσης αυτό που βλέπουμε ότι εμείς στην Ξάνθη που δεν είναι τουριστική περιοχή μας αντιμετωπίζουν το ίδιο με την Μύκονο και την Ρόδο», επισημαίνει. Συνεχίζοντας ο κ. Ιερόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να βοηθήσει τον κλάδο τους και αγνόησε τις προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ στο 6% αλλά και την καταβολή του 12% στις επιχειρήσεις της Θράκης: «Ακούσαμε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκτείνει την αναστολή εργασίας στον κλάδο μας για μετά τον Αύγουστο. Αν γίνει αυτό πολλοί από μας θα ενταχθούμε. Έτσι και αλλιώς οι μήνες Ιούνιος Ιούλιος για την Ξάνθη είναι νεκροί. Χάσαμε τις σχολικές εκδρομές χάσαμε το Φεστιβάλ «Πόλις Ονείρων». Δεν έχουμε τουρισμό από Βουλγαρία στην Ξάνθη καθώς κατευθύνονται στα χωριά της παραλίας ή προς την Θάσο και την Χαλκιδική οι πιο εύποροι», καταλήγει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων της Ξάνθης.

Να σημειώσουμε ότι  τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα τουριστικής περιόδου θ’ ανοίξουν στις 26 Ιουνίου ενώ τα σύνορα για οδική διέλευση τουριστών  στις 16 Ιουνίου. Με την ΚΥΑ ρυθμίζονται οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές για το άνοιγμα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρoνται το Σχέδιο δράσης, η Εκπαίδευση προσωπικού, το Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, η ρύθμιση των υπηρεσιών υποδοχής , υπηρεσιών ορόφου, δωματίων και κοινόχρηστων χώρων (καθαριότητα- housekeeping),τις Υπηρεσίες εστίασης – παρασκευαστήρια. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται τα εστιατόρια a la carte, τα εστιατόρια με μπουφέ/αίθουσες πρωινού, τα μπαρ σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και η λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών εντός τουριστικών καταλυμάτων.

Νέοι κανόνες για τις παραλίες – Επιτρέπεται ο καφές

Στο μεταξύ με νέα ΚΥΑ ορίζονται νέοι κανόνες για τις παραλίες: Δημοσιεύθηκε χθες η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Εσωτερικών, που ορίζει τους κανόνες τήρησης των αποστάσεων σε οργανωμένες και μη παραλίες για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται πλέον, η παρασκευή ροφημάτων όπως καφέ, χυμό, κ.λπ. αλλά εξακολουθεί η απαγόρευση για την αναμετάδοση μουσικής, η διοργάνωση εκδηλώσεων και η χρήση του μπαρ για την παραμονή των πελατών.

Αριθμός λουόμενων στις παραλίες

Με βάση την απόφαση, ορίζεται ως ανώτατος αριθμός λουόμενων σε 1.000 τ.μ. παραλίας τα 40 άτομα, ενώ ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζονται τα 4 μέτρα, διασφαλίζοντας παράλληλα ως προς τις ανοικτές ομπρέλες κατ’ ελάχιστη απόσταση 1 μέτρο μεταξύ των περιμέτρων των σκιάστρων τους.Επίσης ορίζονται τα εξής:

– Μέγιστος αριθμός 2 ξαπλωστρών ανά ομπρέλα, με εξαίρεση την περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα

– Ελάχιστη απόσταση μεταξύ των ξαπλωστρών που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται το 1,5 μέτρο.

– Δεν επιτρέπονται τα ομαδικά αθλήματα που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Δημοπρασίες στις 15 – 20 Ιουνίου για τα beach bar στις παραλίες του Δήμου Αβδήρων

Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμό όλων των παραλιών του δήμου. Επίσης έχει δοθεί έγκριση από το Δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται η κατάρτιση των όρων από την Οικονομική επιτροπή για να ξεκινήσει η διαδικασία των δημοπρασιών για την μίσθωση beach bar τις παραλίες που έχει οριστεί για τις 15 – 20 Ιουνίου. Η έκταση που δημοπρατείται ανέρχεται σε 500 τ.μ. για το καθένα ενώ για φέτος θα καταβληθεί από τους μισθωτές μόνο το 40% του ποσού, το πιο λαμβάνουν ο δήμος και η Κτηματική υπηρεσία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…