Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με 1.337 μαθητές ξεκινά η 2χρονη προσχολική αγωγή στον δήμο Ξάνθης

Με 1.337 μαθητές ξεκινά η 2χρονη προσχολική αγωγή στον δήμο Ξάνθης

0

Ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές – «Πονοκέφαλος» στην Πρωτοβάθμια με τις μετακινήσεις

 

12 αίθουσες προκάτ σε 7 σχολεία θα στεγάσουν 300 παιδιά– Προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης

Ερωτήματα για την προσχολική αγωγή θέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

 

 

Με καθυστέρηση 2 ετών έφτασε και στο δήμο Ξάνθης η προσχολική αγωγή και από την νέα σχολική χρονιά 2020 – 2021 (Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος) θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Να υπενθυμίσουμε πως ο δήμος Ξάνθης όπως και ο δήμος Κομοτηνής είναι οι δήμοι από την ΑΜΘ που εξαιρέθηκαν από την πρώτη φάση της εφαρμογής του νόμου.  Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προβάλλει έλλειψη υποδομών και κτηριακό πρόβλημα το οποίο και έχει επιλυθεί με τις αίθουσες προκάτ όπως και σ’ άλλους δήμους που είχαν κάτι αντίστοιχο.

Ξεκίνημα με 1.337 μαθητές για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο δήμο Ξάνθης 

Όπως ανέφερε η Προϊσταμένη του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Δήμητρα Ντομπρίκη έχει εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία των εγγραφών και έχουν εγγραφεί συνολικά 1.337 μαθητές  γεννηθέντες του 2015 και του 2016, δηλαδή 5 και 4 ετών αντίστοιχα. Απ’ αυτά τα 300 παιδιά θα στεγαστούν στις  12 επιπλέον αίθουσες και τα υπόλοιπα στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία.  Ωστόσο όπως εκτιμά ο αριθμός αυτός δεν είναι απόλυτος καθόσον τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν και κάποιες εγγραφές εκπρόθεσμες.

2χρονη προσχολική αγωγή στους άλλους δήμους της Ξάνθης

Στο μεταξύ η 2χρονη προσχολική αγωγή εφαρμόζεται στους άλλους δήμου της Π.Ε. Ξάνθης. Έτσι στο δήμος Αβδήρων είναι εγγεγραμμένοι 236 μαθητές, στον δήμο Μύκης 209 και στον δήμος Τοπείρου 106. Διευκρινίζεται ότι υπάρχει εφαρμόζεται το  αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου  και δεν γίνεται σίτιση των μαθητών. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιοι γονείς ήταν διστακτικοί και προτιμούσαν τους παιδικούς σταθμούς.

«Πονοκέφαλος» στην Πρωτοβάθμια με τις μετακινήσεις

Όπως εξηγεί η κα Ντομπρίκη επικαλούμενη τη σχετική εγκύκλιο οι εγγραφές γίνονται με βάση την περιοχή κατοικίας  στην αντίστοιχη σχολική περιοχή: «Η εγκύκλιος καθορίζει ως ανώτατο όριο μαθητών τα 25. Κατά συνέπεια τα παιδιά που πλεονάζουν θα μετακινηθούν και σ’ άλλα σχολεία που έχουν αίθουσες προκάτ. Αυτό δυσαρεστεί πολλούς γονείς αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι δεν μπορούμε παντού να βάλουμε αίθουσες και δεν υπάρχουν σε κάποιες περιοχές κτήρια για να μισθώσουμε. Υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές που πρέπει να  τηρούνται. Ο δήμος Ξάνθης έχει  μεγάλο κτηριακό πρόβλημα», επισημαίνει η κα Ντομπρίκη επιζητώντας και στη συνεργασία των γονέων και κηδεμόνων ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα.

12 αίθουσες προκάτ σε 7 σχολεία – Προχωρά η διαδικασία αδειοδότησης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα τοποθετηθούν 12 αίθουσες προκάτ σε 7 σχολικές μονάδες του δήμου Ξάνθης μία από τις 12 συνολικά αίθουσες προκάτ που θα τοποθετηθούν σε 7 σχολεία που έχουν επιλεγεί καθώς τηρούν τις προδιαγραφές. Ο δήμος προμηθεύτηκε τις αίθουσες από το υπουργείο.  Μέσω νομοθετικής ρύθμισης ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες που προέκυπταν από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού κ. Μπεκήρ ογλού Σουά ήδη είχε κινηθεί ή διαδικασία από τον αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και αδειοδοτήσεων κ. Γιάννη Ζερενίδη η έκδοση αδειών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων 2 εβδομάδων.

Ερωτήματα για την προσχολική αγωγή θέτει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Το θέμα της εφαρμογής της προσχολικής αγωγής στο δήμο Ξάνθης και τα προβλήματα που προκύπτουν φέρνει με ερώτησή του στο δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωσης και ο επικεφαλής της Κώστας Βογιατζής. Ειδικότερα αναφέρει μεταξύ άλλων στην ερώτησή του: «Οι γονείς που κλήθηκαν να κάνουν αιτήσεις για την εγγραφή των παιδιών τους στην Προσχολική Αγωγή δεν έχουν καμία ενημέρωση για το αν και πώς θα αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις στη σχολική στέγη και αν θα λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι, στο παρά πέντε της επόμενης σχολικής χρονιάς, δεν γνωρίζουμε αν οι ελάχιστοι όροι για τη στέγαση των επιπλέον προνηπίων υπάρχουν.

Τα προβλήματα και η έλλειψη ενημέρωσης της πορείας υλοποίησης της έναρξης του προγράμματος, είτε προς τους γονείς είτε προς το δημοτικό συμβούλιο, αντικειμενικά δημιουργούν ερωτηματικά για την έναρξη του προγράμματος στον Δήμο για το νέο σχολικό έτος, κάτι που φέρνει σε αδιέξοδο νηπιαγωγούς, γονείς και μαθητές, στρέφοντας μερίδιό τους και στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Επίσης, η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, με την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την Εκπαίδευση, που προβλέπει αύξηση του αριθμού νηπίων από 22 σε 25 στοιχειοθετεί κίνδυνο στην ασφάλεια των παιδιών σε συνθήκες πανδημίας. Συνάμα, πέρα από το ζήτημα των υποδομών ερωτήματα προκύπτουν και για την εξασφάλιση από την κυβέρνηση του απαιτούμενου μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.

Τα προβλήματα αυτά προστίθενται στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στον Δήμο Ξάνθης με προβλήματα σχολικής στέγης (9ο νηπιαγωγείο, νηπιαγωγείο και δημοτικά Δροσερού, 9ο -18ο ΔΣ, κτλ) και γεννά πολλά ερωτηματικά για το σχεδιασμό και την υλοποίησή προγράμματος αναφορικά με τη σχολική στέγη στο Δήμο Ξάνθης, με αποκλειστική ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, με υπόβαθρο του προβλήματος τη μετακύλιση του ευαίσθητου τομέα της σχολικής στέγης στους δήμους γενικά, και για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, ειδικά, χωρίς ουσιαστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε:

1)Πόσες αίθουσες χρειάζονται για την υλοποίηση της 2χρονης προσχολικής αγωγής με βάση και τα στοιχεία των εγγραφών  και πού θα εγκατασταθούν;

2)Θα είναι έτοιμες οι υποδομές για να υλοποιηθεί η 2χρονη προσχολική αγωγή από Σεπτέμβρη;

3)Θα διεκδικήσει ο Δήμος από την κυβέρνηση χρηματοδότηση για να σχεδιάσει  ολοκληρωμένα την ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα και να μη μονιμοποιηθεί η απαράδεκτη κατάσταση με τα containers που σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εγκατασταθούν ακόμα και σε αυλές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

4)Θα διεκδικήσει ο Δήμος τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα;

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επανέρχονται τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Β. Οικονόμου κατά την περιοδεία του …