Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

0

Ζήτηση ακινήτων
Να και μια ευχάριστη εξέλιξη στο θέμα των ακινήτων στην πόλη μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή του κτηματομεσιτικού χώρου, υπάρχει ζήτηση για μεγάλα διαμερίσματα με 3 υπνοδωμάτια προς ενοικίαση ή μονοκατοικίες με αντίστοιχες προδιαγραφές.
Μάλιστα η ζήτηση είναι υψηλή ενώ η προσφορά είναι ιδιαίτερα μικρή, γεγονός που ως γνωστόν αυξάνει την τιμή του ενοικίου.
Σε συζήτηση με άνθρωπο του χώρου, μας δήλωσε πως γενικώς στην Ξάνθη δεν υπάρχουν νέα διαμερίσματα προς διάθεση, κι αυτό διότι η οικοδομική δραστηριότητα είναι ασήμαντη.
Γ.Δ.


3 πλυντήρια κάδων
Άμεση ήταν η ανταπόκριση στο σχόλιο της στήλης για την ανάγκη οι κάδοι απορριμμάτων τώρα το καλοκαίρι  να πλένονται για να μην μυρίζουν.
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ)  Κώστας Γιουβαντσίκ μας ενημέρωσε πως πάνω από ένα μήνα τώρα ξεκίνησε η προσπάθεια από τους εργαζόμενους στον τομέα αυτόν, το πλύσιμο και η απολύμανση των κάδων.
Μάλιστα υπάρχουν 3 ειδικά αυτοκίνητα- πλυντήρια του Συνδέσμου με 5 βάρδιες που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα αυτό, που το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό διότι είναι θέμα που άπτεται εκτός των άλλων και της υγιεινής.
Γ.Δ.


Για τους κάδους
Με την ευκαιρία της ενημέρωσης για το πλύσιμο και απολύμανση των κάδων απορριμμάτων, ο κ. Γιουβαντσίκ μας δήλωσε πως πλέον στον τομέα αυτόν με τους κάδους, στο εξής κάθε δήμος θα έχει ο ίδιος την ευθύνη της προμήθειας και διαχείρισής τους.
Απλά το Τεχνικό Τμήμα του ΣΔΑΝ θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην αποκατάσταση των όποιων βλαβών εάν και εφόσον είναι δυνατόν να επισκευαστούν.
Πάντως επισημάνθηκε με έμφαση η κακομεταχείριση των κάδων εκ μέρους των δημοτών. Οι οποίοι συμπεριφέρονται στους κάδους με μια αποστροφή, παρότι εκεί τοποθετούν φυσικά και τα δικά τους σκουπίδια.
Με την ευκαιρία πρέπει να τονισθεί η συνήθεια μερίδας κατοίκων Ρομά, ανδρών και γυναικών οι οποίοι ανοίγουν απρόσεκτα το καπάκι, γέρνουν τους κάδους για να τους ψάξουν καλύτερα και εν γένει τους φέρονται απρόσεκτα έως καταστροφικά.
Γ.Δ.


Για τους κάδους τελευταίο
Οι κάδοι απορριμμάτων είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είναι μέρος της ζωής μας. Παράγουμε πολλά σκουπίδια τα οποία πρέπει να βγουν από το σπίτι, να πάνε στον κάδο και ο κάδος ν’αδειάσει και να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ.
Χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στην πόλη μας διάφορα συστήματα. Πότε υπόγεια, πότε υπέργεια, πότε διαφορετικά. Όλα όμως παράλληλα με τους κάδους που συνεχίζουν να υπάρχουν στην πόλη και στους υπόλοιπους δήμους.
Μάλιστα στο Εύλαλο, στον οικισμό των Ρομά, σχεδόν κάθε σπίτι ή 2-3 μαζί, έχουν τον δικό τους κάδο.
Ήταν μια λύση που είχε εφαρμόσει ο Χατζηευαγγέλου για να περιορίσει το πέταμα των σκουπιδιών εδώ κι εκεί αυθαίρετα και σήμερα ο οικισμός αυτός έχει την μεγαλύτερη κατά οικογένεια αναλογία κάδων απορριμμάτων.
Γ.Δ.


Χωρίς πάγκο στις δυνάμεις τους
Το άκουσα σε συζήτηση μεταξύ αυτοδιοικητικών και με προβλημάτισε.  Έλεγαν λοιπόν μια παρέα εκλεγμένων πως το σύστημα της απλής αναλογικής τους στέρησε από ικανά στελέχη-υποψηφίους οι οποίοι δεν εξελέγησαν.
Αυτή η διαπίστωση είναι σωστή. Εκεί που η πλειοψηφούσα παράταξη «έβγαζε» τους περισσότερους, με την απλή αναλογική, απλά πλειοψηφεί ασήμαντα λόγω του εκλογικού συστήματος.
Έτσι, μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των εκλεγμένων συμβούλων. Αυτό δε έχει σαν συνέπεια να μην έχει καθόλου βάθος ή πάγκο ο επικεφαλής για να αξιοποιεί τις ικανότητές τους δοκιμάζοντάς τους στις διάφορες θέσεις.
Είναι ένα σοβαρό θέμα, μια έλλειψη που φαίνεται και η οποία δημιουργεί δυσλειτουργία.
Γ.Δ.


Σε ρυθμούς χελώνας
Όποιος οδηγός  δεν  ενοχλείται και δεν εκφράζεται ποικιλοτρόπως όταν διασχίζει την εθνική οδό πριν τον κόμβο της ΣΕΒΑΘ είναι πολύ cool. Ο δρόμος είναι γεμάτος λακκούβες γιατί το οδόστρωμα είναι κατεστραμμένο. Ένα έργο απολύτως απαραίτητο για την οδική ασφάλεια που καθυστέρησε τουλάχιστον 1,5 χρόνο αφού είχε μελέτη και ωριμότητα επί θητείας Ζαγναφέρη στην Αντιπεριφέρεια. Καθυστέρησε όμως γιατί μεσολάβησαν εκλογές. Το έργο άρχισε τώρα να υλοποιείται, έχει ξεκινήσει από την ανατολική πλευρά από το Κουτσό και έχει φτάσει μέχρι τα Βαφέικα.
Αν τα ώριμα έργα αυτού του μεγέθους κάνουν 2 χρόνια για να γίνουν τότε φαντάσου πότε θα γίνουν τα …ανώριμα, κάτι ξεχασμένες γέφυρες ας πούμε!
Μ.Ξ.


Υποχρέωση υπηρεσιών Δημοσίου
Το γράφαμε χρόνια πριν. Οι παλιοί συνδρομητές θα το θυμούνται. Γράφαμε λοιπόν τότε πως ευθύνη και υποχρέωση πρέπει να είναι των υπηρεσιών του Δημοσίου (και των Τραπεζών περιλαμβανομένων), να αναζητούν εκείνες τα δικαιολογητικά που ζητούν.
Γράφαμε πως αυτές κι όχι ο πολίτης να προσκομίζει έγγραφα και δικαιολογητικά από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτά τότε. Σήμερα λοιπόν, προσεχής στόχος είναι, επιτέλους, οι υπηρεσίες θα αναζητούν και θα βρίσκουν ψηφιακά οτιδήποτε χρειάζεται κι όχι να προσκομίζει ο πολίτης.
Κι αυτό μέσω του ΑΦΜ ή του Προσωπικού Αριθμού που θ’αποκτήσουν οι νέοι πολίτες της χώρας.
Έστω με καθυστέρηση, το taxis θα βοηθάει πολίτες και υπαλλήλους στην ταυτοποίηση και έκδοση των στοιχείων που απαιτούνται.
Γ.Δ.


Αυξήσεις στα ΕΛΤΑ
Από το Μάρτιο του 2020 επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ΕΛΤΑ. Αυξήσεις που τις διαπίστωσαν όσοι έχουν συχνές συναλλαγές με τον κρατικό αυτόν φορέα.
Όμως, παρά τις αυξήσεις αυτές, η ασθένεια των ΕΛΤΑ είναι χρόνια και αθεράπευτη. Γι’αυτό και ήδη ξεκίνησε ένα σχέδιο κρατικής στήριξης, δηλαδή να δοθεί κρατική ενίσχυση, δηλαδή να γίνει ένεση ρευστότητας που στα απλά ελληνικά σημαίνει ζεστό χρήμα να μπει στα ταμεία από τα αντίστοιχα κρατικά.
Γ.Δ.


Η άλλη Πρόεδρος
Συνεχίζονται τα θετικά σχόλια απ’ όλες τις πλευρές για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αφορμή βέβαια οι τοποθετήσεις της, το περιεχόμενο αυτών και το νέο αέρα και πνεύμα που έχει φέρει.
Δεν είναι λοιπόν μόνον τα πολύ θερμά σχόλια εκ μέρους των Ξανθιωτών και Θρακιωτών εν γένει κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής της.
Είναι η πρώτη κυρία, είναι η νέα Ελλάδα που προσπαθεί να βρει έναν διαφορετικό βηματισμό παράλληλον μ’αυτόν της κυβέρνησης. που επιθυμούν μια διαφορετική προσέγγιση στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα, στα θέματα πολιτισμού, διαφορετικότητας και σεβασμού όλων των απόψεων με ρεαλισμό και χωρίς πατριωτικούς προσδιορισμούς.
-Η άλλη Πρόεδρος σε μια Ελλάδα που προσπαθεί ν’αλλάξει.
Γ.Δ.


Πάμε καλά…
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την πορεία της πανδημίας στο νομό μας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι άρχισε να ακινητοποιείται ο κορωνοϊός στον Εχίνο όπου ήταν η εστία με την κατακόρυφη μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και στον υπόλοιπο νομό. Είναι ενδεικτικό ότι  είχαμε μόνο 1 κρούσμα την Κυριακή στον δήμο Μύκης  και 1 την Δευτέρα στην  Ξάνθη (μαθήτρια του 7ου δημοτικού), ενώ  συνεχίζονται αμείωτα τα τεστ. Η καλή αυτή εξέλιξη βέβαια είναι αποτέλεσμα της απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων, της απόλυτης καραντίνας στον Εχίνου αλλά και των πρόσθετων μέτρων προστασίας σ΄ ολόκληρο το νομό. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει τους επιστήμονες ωστόσο είναι η υψηλή θνητότητα στον Εχίνο. Πού οφείλεται; Ίσως εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την νόσο αν το μελετήσουν.  Ας ελπίσουμε ότι σε λίγες μέρες που θα επανέλθουμε στην κανονικότητα  – αν βέβαια συνεχίσουμε έτσι –να μπορέσουμε να τινάξουμε από πάνω μας αυτή την ρετσινιά. Ας ελπίσουμε μόνο μέχρι να «καθαρίσουμε» από κορωνοϊό να μην έχουμε «καθαρίσει» οικονομικά ως νομός.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ο ευεργετισμός στην Ξάνθη συνεχίζεται Η πρόσφατη οικονομική προσφορά προς το Γηροκομείο Ξά…