Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σχέδια επί χάρτου για τα τραπεζάκια έξω

Σχέδια επί χάρτου για τα τραπεζάκια έξω

0
orfeos nea

Σήμερα ψηφίζεται η τροπολογία για την επέκταση εξωτερικού χώρου τραπεζοκαθισμάτων, ατελώς έως και το 100%

 Τις δυνατότητες εξετάζει η αρμόδια υπηρεσία ανάλογα με τις τοποθεσίες καταστημάτων εστίασης και καφέ-Ανοιχτό και το ενδεχόμενο πεζοδρόμησης της Παλιάς Πόλης για κάποιες ώρες

Σχέδια επί χάρτου εξετάζουν πυρετωδώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ενοικίασης κοινόχρηστου χώρου για την τραπεζοκαθισμάτων του δήμου Ξάνθης, με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης και καφέ-μπαρ στις 25 Μαΐου.

Με βάση την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα για το άνοιγμα των καταστημάτων επαγγελματίες και δήμος Ξάνθης εξετάζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο, με μέριμνα πρώτιστα για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και τη διασφάλιση περιορισμών, όπως η ύπαρξη διαδρόμων, η ελεύθερη είσοδος στα παρακείμενα καταστήματα και η ελεύθερη πρόσβαση στην λωρίδα τυφλών.

Ατελώς η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων έως και 100%

Με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία, και θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, στόχος είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του covid-19.

Με την τροπολογία, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.

Για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.

Οι κανόνες για την εστίαση και τα καφέ

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Σχέδια και προτάσεις επεξεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία

«Γίνεται εντατική προεργασία, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά των επαγγελματιών και παράλληλα να μην αδικήσουμε κανένα»
Γιάννης Ζερενίδης
Αντιδήμαρχος ΤΥ Δ. Ξάνθης

Ως προς την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από χθες η αρμόδια υπηρεσία του δήμου εξετάζει δυνατές λύσεις στο κέντρο της πόλης και όχι μόνο, ενώ αναμένονται συσκέψεις τόσο με τα σωματεία υγειονομικού ενδιαφέροντος και καφέ-μπαρ, όσο και με επιχειρηματίες ανά περιοχές (αύριο με τους επαγγελματίες της Παλιάς Πόλης), ώστε να ακούσουν προτάσεις και προβληματισμούς και να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι για τα «τραπεζάκια έξω».

Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης, οι επαγγελματίες καλούνται να αναπτύξουν τα τραπεζάκια στον εσωτερικό χώρο με βάση τις υγειονομικές διατάξεις, ενώ για τους υπαίθριους χώρους τίθενται δυνατότητες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε μεγαλύτερο χώρο.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι επαγγελματίες έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, λόγω της παρατεταμένης περιόδου αναστολής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Οι προεργασία γίνεται εντατικά με την υπηρεσία και στη συνέχεια μαζί με τα σωματεία θα αποτυπώσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Ζερενίδης, προσθέτοντας: «η εμπειρία μας από τη λειτουργία της λαϊκής λέει ότι είναι δύσκολο να ρυθμίσεις κάτι που είναι ήδη διαμορφωμένο, ωστόσο θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ως προς τις δυνατότητες πεζοδρόμησης, σε σχετική μας ερώτηση, κυρίως αναφορικά με την περίπτωση της Παλιάς Πόλης, μας ενημέρωσε ότι εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις.

Έντονος ο προβληματισμός για τις θέσεις εργασίας

«Για όσους δεν μπορούν να αναπτύξουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα να υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης. Μας απασχολούν κυρίως οι επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας»
Μπάμπης Δαργανάκης
Πρόεδρος σωματείου καφέ-μπαρ Ξάνθης

Στάση αναμονής με αυξημένο προβληματισμό τηρεί το σωματείο καφέ-μπαρ για το άνοιγμα των καταστημάτων. «Θα συνεργαστούμε με την υπηρεσία του δήμου με σκοπό να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες», σημείωσε ο πρόεδρος των καφέ-μπαρ Μπάμπης Δαργανάκης, σημειώνοντας ότι για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, η Πολιτεία πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα, όπως η μείωση του ενοικίου που έχει ήδη καταβληθεί για τα τραπεζοκαθίσματα ή το επιπλέον επίδομα στήριξης. «Μας απασχολούν κυρίως οι επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας. Έχουμε προσωπικό που δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε όλο και αυτό δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό και ανασφάλεια και σε μας και στους εργαζόμενους», επεσήμανε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι κάποιοι ενδεχομένως να επιλέξουν να μην ανοίξουν, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή του επιδόματος στο προσωπικό. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα ήταν χρήσιμο να εξετάζεται η κατάσταση ανά 15 ημέρες, ώστε να αναδιαμορφώνεται ανά περίπτωση. «Ασφαλώς , θα υπάρξει μία επιβάρυνση στην προμήθεια μέτρων ατομικής προστασίας, ωστόσο αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι κάτι που θα το επωμιστούμε. Ο βασικός προβληματισμός μας αφορά στο προσωπικό και στη διασφάλιση επιπλέον μέτρων για εργαζόμενους και επαγγελματίες το επόμενο διάστημα», τόνισε.

Σχετικά με τις δυνατότητες πεζοδρόμησης, ο ίδιος μας ανέφερε ότι έχουν συζητηθεί προτάσεις με το δήμο τόσο σε προσωρινή, όσο και πιο μόνιμη βάση και θα ληφθούν αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Διατηρώ»: Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος

Μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τα διατηρητέα κτήρια Στις αρχές του 2025 αν…