Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 19 Μαΐου 2020

0

Οικονομική ενίσχυση Δήμων
Και κλείνουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μ’ένα ακόμη θέμα το οποίο αφορά τους δήμους της δικής μας Περιφέρειας και την οικονομική τους ενίσχυση.
Έτσι, την άμεση επιχορήγηση με πέντε εκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης, των δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού ξεκινά η κυβέρνηση. Η καταβολή θα γίνει οριζόντια για όλους τους δήμους με βάση τον μηχανισμό που κατανέμονται και οι ΚΑΠ, και αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάποιος δήμος έχει μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει σχετικά μικρότερες, θα υπάρχουν εξισορροπήσεις του ποσού. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία αποτελούν επίσης προτεραιότητα στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής μέσω του νέου προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργων 17 εκατ. για τον Εβρο και 11 εκατ. για τον Νομό Ροδόπης.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη για τον εορτασμό των 100 χρόνων ελεύθερης ζωής και είχε επαφές με Αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους.
Γ.Δ.


Δημοπράτηση για τις υποδομές
Να κι ένα πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον νέο για την περιοχή μας που παρουσιάζει και οικονομικό ενδιαφέρον.
Λοιπόν, σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμά μας στη σελίδα 14, στην τελική ευθεία βρίσκονται διαγωνισμοί έργων 250εκ. ευρώ για υποδομές φυσικού αερίου σε τρεις περιφέρειες συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Τα τεύχη δημοπράτησης δημοσιοποιήθηκαν και οι διαγωνισμοί προκηρύχθηκαν ως αρχές Ιουνίου. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2020 να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των δικτύων διανομής φυσικού αερίου.
Τι σημαίνει όλη η παραπάνω είδηση; Από το 2021 θ’αρχίσουν και οι συνδέσεις με τους ενδιαφερόμενους πελάτες στις πέντε πόλεις αρχικά: Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη,  Καβάλα, Κομοτηνή, Δράμα και Ορεστιάδα.
Γ.Δ.


Είναι μικρός ο χώρος
Με αρκετά προβλήματα έγινε το διπλό παζάρι του Σαββάτου, σε Λιμνίο και πλατεία Εμπορίου. Ο χώρος του Λιμνίου αποδείχθηκε πολύ μικρός για τους πωλητές τροφίμων καθώς πολύ περισσότερος κόσμος συνέρρευσε εκεί για να προμηθευτεί τα απαραίτητα της εβδομάδας, δημιουργώντας συνθήκες συνωστισμού με τη μάσκα να είναι απαραίτητη για να κινηθεί κανείς.
Πολλά τα παράπονα στον Αντιδήμαρχο Μανώλη Φανουράκη και στον Ιπποκράτη Καμαρίδη που βρέθηκαν εκεί, τόσο για την ακαταλληλότητα του χώρου (δικαιολογημένα) αλλά και για τις λιγοστές θέσεις πάρκινγκ που είχαν απομείνει στην περιοχή για τους καταναλωτές, κάτι βέβαια αναπόφευκτο.
Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στην πλατεία Εμπορίου, όπου είχαν τοποθετηθεί οι πωλητές των υπόλοιπων ειδών. Εκεί είχε πολύ λιγότερο κόσμο και μεγάλες αποστάσεις.
Η εικόνα σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους του δήμου και ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν και να αλλάξουν τη χωροθέτηση του παζαριού το επόμενο Σάββατο. Γνώμη μας είναι θα είναι πιο λειτουργική η κατάσταση αν τοποθετηθούν οι πωλητές τροφίμων στον μεγαλύτερο χώρο της Πλατείας Εμπορίου…


«Ψήνονται» δημοτικά έργα
Από έγκυρη πηγή πληροφορηθήκαμε ευχάριστα νέα που αφορούν τον Μητροπολιτικό μας δήμο. Η πηγή μας, πιο έγκυρη δεν γίνεται, μας δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει πληροφόρηση για μια σειρά δημοτικών έργων.
Την περίοδο αυτή τα δημοτικά έργα «ψήνονται» και θα εμφανιστούν αφού έρθει η ώρα τους.
Περισσότερα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ωρίμασης. Μέχρι τότε υπομονή.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως πρόκειται για σημαντικά έργα για τα οποία είχε δεσμευτεί πως θα υλοποιήσει η παράταξη του Μανώλη Τσέπελη.
Γ.Δ.


Μεταρρυθμίσεις ναι, εκλογές όχι
Καθημερινά σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά παράθυρα ένα από τα θέματα συζήτησης είναι και οι βουλευτικές εκλογές.
Συζητούν και αναλύουν εάν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει τη σύντομη προσφυγή σε εκλογές αφού προηγηθεί ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Σε όλους αυτούς τους διάφορους εκλογολογούντες, κυβερνητικούς και της αντιπολίτευσης, μία απάντηση έχουμε.
Ναι στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, κυρίως στο δημόσιο, εκλογές ΟΧΙ.
Κι αυτό, διότι κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από τις εκλογές, ενώ ωφέλεια θα υπάρξει για όλους από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχει μεγάλη ανάγκη η χώρα.
Γ.Δ.


Διανομή τροφίμων στην Ελβετία!
Από τα άγραφα, τα απίθανα της ζωής, που εάν το ανέφερε κανείς πριν λίγους μήνες θα αντίκριζε ειρωνικά γέλια και πειράγματα.
Εάν δηλαδή θα συνέβαινε στην πλούσια Ελβετία, πώς θα υλοποιούσαν στα διάφορα καντόνια, προγράμματα διανομής τροφίμων σε κατοίκους!
Απίθανο πριν λίγο, γεγονός τώρα, και βέβαια ιδιαίτερα απίστευτο.
Η πανδημία, διότι αυτή ήταν η αιτία, έφερε αλλαγές, δημιούργησε χιλιάδες ανέργους και χρειάστηκε η κρατική ενίσχυση και παρέμβαση. Πού; Στην Ελβετία.
Φανταστείτε τι γίνεται με τα εκατομμύρια ανέργων στην Αμερική.
Γ.Δ.


Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Χαράς ευαγγέλια για τους Αυτοδιοικητικούς πρώτου και δεύτερου βαθμού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου έχει μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα 2,5 δισ. ευρώ σε δήμους και Περιφέρειες και σίγουρα δεν το λες μικρό  το ποσό των 2,5 δισ.
Γ.Δ.


Ενίσχυση αρμοδιοτήτων Τ.Α.
Όμως πέρα από τον τομέα της χρηματοδότησης που είναι ιδιαίτερα ουσιαστικός, πλέον ουσιαστική είναι η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ως προς το φιλόδοξο σχέδιο για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.
Μάλιστα έχει οριστεί επιτροπή υπό τον Ξενοφώντα Κοντιάδη που θα καταθέσει τις προτάσεις της που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανασυγκροτούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της δίνουν πόρους και αρμοδιότητες και αυτοτέλεια στην διαχείριση των τοπικών θεμάτων.
Γ.Δ.


Τα θετικά της εποχής του κορωνοϊού
Αχ αυτός ο κορωνοϊός. Έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή μας σ’ όλο σχεδόν τον πλανήτη, κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστη βλάβη στις οικονομίες των χωρών. Άλλαξε τον τρόπο που επικοινωνούμε, σκεφτόμαστε, εκφραζόμαστε συμπεριφερόμαστε.  Έριξε βαριά την σκιά  φόβου στις ζωές μας.  Ωστόσο έκανε καλό κάπου.  Μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και την οικογένειά μας μέσα από την διαδικασία της καραντίνας. Κι αυτό είναι θετικό ανεξάρτητα αν παρατηρήθηκε αύξηση στα διαζύγια. Έκανε πολύ καλό στο περιβάλλον. Καθάρισαν οι ουρανοί αφού σταμάτησαν οι βιομηχανίες να εκπέμπουν ρύπους και όπως και οι πτήσεις. Καθάρισαν οι θάλασσες και πλήθαιναν τα ψάρια αφού δεν γίνεται αλιεία και καμιά άλλη δραστηριότητα. Οδηγούμαστε σε πιο οικολογικές λύσεις σ’ ότι αφορά τις μεταφορές.  Έχει καταγραφεί αύξηση 40% στις πωλήσεις ποδηλάτων κι αυτό σημαίνει καθαρή ατμόσφαιρα και άσκηση και άρα μικρότερη θνησιμότητα του πληθυσμού.
Δεν τα βάζουμε βέβαια σε μια ζυγαριά. Δεν γίνεται αυτό όταν υπάρχει το βάρος της απώλειας ζωών αλλά σίγουρα το περιβάλλον ωφελήθηκε.


Προφάσεις…
Αυτό με την άρνηση των καθηγητών να κάνουν online διδασκαλία και να δώσουν την δυνατότητα στους μαθητές τους που δεν είναι στην τάξη να συμμετέχουν δεν το καταλαβαίνω. Επικαλούνται παραβίαση προσωπικών δεδομένων επειδή θα υπάρχει εικόνα και ήχος και θεωρούν ότι θα είναι σε ρόλο παρουσιαστή. Φοβούνται λέει μήπως το υλικό αυτό πέσει σε κακόβουλους και κάνουν μοντάζ και χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Αυτό είναι όντως επικίνδυνο  αλλά γιατί κάποιος να κάνει μοντάζ το μάθημα ενός καθηγητή προς τους μαθητές του; Δεν είναι παρατραβηγμένο; Πιο πιθανό μου ακούγεται ότι δεν θέλουν να αξιολογηθούν για τον τρόπο που διδάσκουν. Γιατί θα υπάρχει υλικό που θα το αποδεικνύει… Άλλωστε την αξιολόγηση ποτέ δεν την ήθελαν… Σ΄ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα. Οποία υποκρισία! Μην μου πείτε ότι κανείς καθηγητής δεν έχει προφίλ στο facebook… Κανείς δεν αναρτά φωτογραφίες και ή κάνει σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί τότε θα πιστέψω ότι οι δάσκαλοι των παιδιών της νέας εποχής είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι. Τότε δεν νοιάζονται για τα προσωπικά δεδομένα;
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δηλαδή…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…