Επιστροφή στην κανονικότητα
Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, τα λεωφορεία κυκλοφορούν κανονικά πλέον, ανοίγουν σε δυο-τρεις μέρες να καφέ, εστιατόρια, αναψυκτήρια και λοιπά του κλάδου ψυχαγωγίας και η ζωή μας μπαίνει στην κανονικότητά της.
Επιστροφή με δυο λόγια σ’ότι είχαμε πριν συνηθίσει. Μικρές και μεγαλύτερες συνήθειες, ομορφιές της ζωής, στοιχεία της καθημερινότητάς μας που για πολλούς έλειψε αρκετά!
Εξάλλου η ζωή των περισσοτέρων από μας δεν ήταν και ιδιαίτερα περίπλοκη και με απαιτήσεις μεγάλες.
Όμως κι αυτά τα μικρά, απλά και καθημερινά που έλειψαν, ήταν κάτι σπουδαίο, σημαντικό.
Γι’αυτό και η αδημονία της επιστροφής, της συμμετοχής μας σ’αυτό που ο καθένας από μας είχε φτιάξει ως ζωή του.
Γ.Δ.
SURE για τον ιδιωτικό τομέα, όχι τους συμβασιούχους του δημοσίου
Συζήτηση ξεκίνησε μεγάλη για την πρόθεσή της κυβέρνησης να επιδοτηθούν οι συμβασιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα κι όχι όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι μάλιστα κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι σε μεγάλο αριθμό και οι επιχειρήσεις ακόμη και με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με στέλεχος της αντιπολίτευσης το SURE σχεδιάστηκε κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα, για να δώσει κίνητρο στις επιχειρήσεις να μην απολύουν. Αν εσύ το χρησιμοποιείς για νέες στρατιές συμβασιούχων στο δημόσιο, δεν αναιρείς όσα έλεγες προεκλογικά για τον δημόσιο τομέα;
Γ.Δ.
Αγωνία για το επιχειρείν
Είναι προφανές πως την περίοδο αυτή της πανδημίας πως κυρίαρχο είναι το θέμα της προστασίας της υγείας.
Μικροί μεγάλοι σ’αυτήν αναφέρονται, κυρίως δε οι ηλικιωμένοι για τους γνωστούς λόγους.
Όμως μαζί μ’αυτήν την αγωνία της υγείας, υπάρχει και μια άλλη. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τις προοπτικές, το μέλλον του επιχειρείν.
Αναμφισβήτητα οι επιχειρήσεις βιώνουν κι αυτές την κρίση που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Και βέβαια αναφερόμενος στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνω οπωσδήποτε και τους εργαζόμενους.
Ο προβληματισμός μεγάλος, οι ζημιές το ίδιο, το μέλλον άδηλο.
Υπάρχει η αγωνία για το τι τελικά θα συμβεί. Εάν θα καταφέρουν να επανέλθουν ή θα οδηγηθούν στο κλείσιμο κάποιες από τις επιχειρήσεις, που είναι το άσχημο σενάριο.
Αναμονή λοιπόν για το πώς θα εξελιχθεί το θέμα αυτό που είναι από κάθε άποψη σημαντικό.
Ευχόμαστε η περιοχή μας να μην γνωρίσει άλλη αρνητική εξέλιξη.
Γ.Δ.
Πρόσκληση προς άγνωστο ιδιοκτήτη ακατοίκητου ακινήτου
Επαγγελματική διαστροφή, περιέργεια, ενδιαφέρον, όπως και να το πει κανείς, το μάτι μου έπεσε στις τελευταίες σελίδες αθηναϊκής εφημερίδας. Εκεί που δημοσιεύονται Γάμοι, Κηδείες, Ανακοινώσεις κλπ.
Εκεί λοιπόν εντόπισα μια «Πρόσκληση προς Άγνωστο Ιδιοκτήτη Ακατοίκητου Ακινήτου» της διευθύντριας Υπηρ. Δόμησης του δήμου Πειραιά.
Η πρόσκληση λοιπόν καλούσε τον ιδιοκτήτη μιας οικοδομής ή οποιοδήποτε πληρεξούσιο ή αντιπρόσωπο ή συγγενή του ιδιοκτήτη ώστε να λάβει γνώση της Εκθέσεως Επικινδύνου Οικοδομής κλπ.
Ιδού λοιπόν ο νόμος δίνει τη λύση στους δήμους για το πώς πρέπει ν’αντιμετωπίζουν τις επικίνδυνες οικοδομές που βρίσκονται στα όριά τους και οι ιδιοκτήτες αδιαφορούν ή δεν υφίστανται πλέον.
Γ.Δ.
Ορατός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν καταστήματα εστίασης
Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τους επαγγελματίες της εστίασης. Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ειδικά αυτά που αφορούν τον αριθμό των τραπεζιών και των ατόμων που θα έχουν ανάλογα με τα τετραγωνικά των καταστημάτων τους , σε κάποιους καθιστούν ασύμφορο το να ανοίξουν. Όταν για παράδειγμα κάποιος είχε 16 τραπέζια και του επιβάλλει να έχει 5 πώς ν’ ανοίξει; Πώς να πληρώσει τα λειτουργικά του έξοδα με πέντε τραπέζια; Απ’ την άλλη είναι θέμα δημόσιας υγείας.
Είναι γεγονός ότι την εστίαση την χτύπησε πολύ ο κορωνοϊός…
Μέσα σε μόλις δεκαπέντε ημέρες «χάθηκε» τζίρος 500 εκατ. ευρώ
Μισό δισεκατομμύριο ευρώ περίπου «χάθηκε» μέσα σε μόλις 15 ημέρες, το δεύτερο 15νθήμερο ουσιαστικά του Μαρτίου, από τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, σε αυτό το μισό δισεκατομμύριο ευρώ χαμένου τζίρου δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, παρά όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και επομένως έχουν στοιχεία σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), σε αναστολή λειτουργίας τέθηκαν 205.984 επιχειρήσεις. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας είναι αποθαρρυντικά αυτά καθαυτά, αλλά και για δύο ακόμη λόγους: προϊδεάζουν για μια ακόμη χειρότερη εξέλιξη τον Απρίλιο, καθώς μέχρι τα μέσα Μαρτίου δεν υπήρχε lockdown, και δεύτερον δείχνουν ότι ανακόπηκε βίαια η ανάπτυξη της οικονομίας που είχε ξεκινήσει με ανοδικές τάσεις, όπως φανερώνουν τα στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020.
Δημοτικές παρεμβάσεις
Να λοιπόν που σύντομα θα δούμε στον δήμο Ξάνθης έργα που έχουν σχέση με την Κοινωνία και την Ποιότητα Ζωής. Πρόκειται για μια ποικιλία έργων που εμπλουτίζει την παρέμβαση όπως με χώρους για δεσποζόμενα ζώα, για αθλητικές δραστηριότητες, για νέους ποδηλατόδρομους.
Παράλληλα ολοκληρώνονται 5 παρεμβάσεις σε ισάριθμα πάρκα με παιδικές χαρές.
Μέσα στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η αναμενόμενη αναβάθμιση του άλσους Ευμοίρου με τη λειτουργία στην αρχή Αναψυκτηρίου.
Μάλιστα στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και αυτό των πεζοδρομήσεων οδών.
Γ.Δ.
Τα μεγάλα έργα
Οφειλόμενη διευκρίνιση. Τα έργα του δακτυλίου αναψυχής, όπως το ονόμασε ο δήμος Ξάνθης, και το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αυτονόητο πως δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το άλλο πρόγραμμα. Αυτό των μεγάλων έργων που εκπονούνται οι μελέτες με γρήγορους ρυθμούς από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.
Αυτά τα έργα όπως έχουμε πει πρόσφατα, βρίσκονται πρώτα στην αξιολόγηση της δημοτικής αρχής και η επίσημη ανακοίνωσή τους θα γίνει με συνέντευξη Τύπου προς όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.
Λίγη υπομονή χρειάζεται ακόμη.
Γ.Δ.
Διαγραμμίσεις: Τυπικές ή ουσίας;
Συνήθως στην πόλη αρκετοί κινούνται με τα πόδια για να τελειώσουν τις δουλειές τους και συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ σ’αυτούς. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω μια διαπίστωση όχι άγνωστη στους πεζούς, κι αυτή έχει σχέση με την συμπεριφορά των οδηγών προς αυτούς που κινούνται στις διαγραμμίσεις που υπάρχουν.
Διαπίστωση πρώτη: Οι γυναίκες οδηγοί Ι.Χ. σταματούν ως έχουν υποχρέωση, σε πολύ υψηλό ποσοστό, σεβόμενες τον πεζό.
Σε αντίθετη συμπεριφορά βρίσκονται οι άνδρες, κυρίως οι νέοι. Ελάχιστοι εξ αυτών σταματούν ενώ ο πεζός κινείται επί της διάβασης.
Προσωπικά έχω κινδυνεύσει με παράσυρση από ανόητους και κάφρους οδηγούς χωρίς τον παραμικρό σεβασμό.
Προφανώς δεν περιμένω να διορθωθούν οι αγενείς και άξεστοι αυτής της κατηγορίας συμπολίτες, όμως μερίδιο ευθύνης έχει και η τροχαία που δεν τιμωρεί τους παραβάτες του ΚΟΚ. Διότι για παράβαση σοβαρή μάλιστα πρόκειται. Και κάτι τελευταίο: Τι νόημα έχει η διάγραμμιση πεζών όταν δεν τις τηρούν οι οδηγοί;
Γ.Δ.
Επιστρέφουμε τώρα…
Μήπως πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει νέα διαφημιστική καμπάνια με τίτλο «Επιστρέφουμε στις δουλειές μας», τώρα που μετρούμε ελάχιστα νέα κρούσματα καθημερινά και από Δευτέρα θα λειτουργεί κανονικά και η εστίαση;
Και το λέμε αυτό διότι το 67% των ερωτώμενων θέλει να μείνουν κλειστά τα δημοτικά σχολεία, παρόλο που οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Είναι τόσο φοβικό αυτό το κομμάτι της κοινωνίας ή μήπως αθροίζονται εκεί και κάποιοι με όχι τόσο ανιδιοτελή κίνητρα; Όπως δάσκαλοι που θέλουν να παρατείνουν τις «διακοπές» τους και ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι που αρέστηκαν στις γονικές άδειες.
Αν όμως περάσει κανείς από τα πάρκα και τις παιδικές χαρές θα δει ότι είναι γεμάτες από παιδιά που παίζουν χωρίς προφυλάξεις και αποστάσεις. Κι αφού μπορούν να παίζουν με τους φίλους τους στα πάρκα γιατί όχι και στην αυλή του σχολείου υπό επίβλεψη;
Είναι σημαντικό για την οικονομία της χώρας η κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, όπως έκαναν οι χώρες της Ευρώπης με ανάλογα με εμάς κρούσματα. Η οικονομία πρέπει να ξεκινήσει να κινείται κανονικά, όσο είναι δυνατόν.
Μετά το «Μένουμε Ασφαλείς» πρέπει να λέμε τώρα «Επιστρέφουμε στις δουλειές μας» …