Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Επενδύσεις» για να λέει ο …λόγος!

«Επενδύσεις» για να λέει ο …λόγος!

0

Πέρασε μισός χρόνος κι ακόμη δεν έχουν συσταθεί τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων!  

 

Μέχρι και 5 χρόνια «κολλημένες» υποθέσεις στο ΣΥΠΟΘΑ καταγγέλλουν οι Μηχανικοί

Αποκεντρωμένη: Στο τυπογραφείο προς έκδοση το  ΦΕΚ για την σύστασή του

 

Την ώρα που όλοι δείχνουν τις επενδύσεις ως κινητήριο μοχλό της οικονομίας και ειδικότερα μετά την δεκαετή οικονομική κρίση και την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού η λέξη φτάνει να θεωρείται συνώνυμο της «σωτηρίας» της χώρας μας, από ακαμψία και δυσλειτουργικότητα της δημόσιας διοίκησης υψώνονται τόσα εμπόδια που πολλές φορές όχι απλά αναστέλλουν αλλά ακυρώνουν μια επένδυση που θα μπορούσε να δώσει δουλειά και να κινήσει την οικονομία μιας περιοχής.

Πέρασε μισός χρόνος κι ακόμη δεν έχουν συσταθεί τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων!  

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει πόσο αργά είναι τα αντανακλαστικά της δημόσιας διοίκησης είναι ότι ενώ τέλος του 2019 έληξε η θητεία των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) και των Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) φτάσαμε στους 5 μήνες του 2020 και  μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των νέων οργάνων! Αρμόδια για την σύστασή τους είναι  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και οι Επιτροπές απαρτίζονται από μέλη (Μηχανικούς) και διοικητικό προσωπικό.

Η Π.Ε. Ξάνθης παρέχει μόνο γραμματειακή υποστήριξη στα Συμβούλια και όχι Μηχανικούς

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη κ. Νίκο Ευφραιμίδη με έγγραφο του προς την Περιφέρεια ζήτησε το  ΣΥΠΟΘΑ Ξάνθης να στελεχωθεί με Μηχανικούς από την Περιφέρεια επικαλούμενος υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ξάνθης και έλλειψη Μηχανικών. Όπως ανέφερε μπορεί να παράσχει μόνο γραμματειακή υποστήριξη.

Αποκεντρωμένη: Στο τυπογραφείο προς έκδοση το  ΦΕΚ για την σύσταση του ΣΥΠΟΘΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αποκεντρωμένη έχει σταλεί στο Τυπογραφείο και είναι υπό έκδοση το ΦΕΚ για την σύσταση του ΣΥΠΟΘΑ της Π. Ε. Ξάνθης.

Μέχρι και 5 χρόνια «κολλημένες» υποθέσεις στο ΣΥΠΟΘΑ καταγγέλλουν οι Μηχανικοί

Όλη αυτή η παρελκυστικότητα έχει αρνητική επίπτωση στην επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ο χρόνος αναμονής για να εξεταστεί ένας φάκελος που θα υποβληθεί διαρκεί έως και 5 χρόνια! Κι αυτό είναι επιβεβαιωμένο από τους άμεσα εμπλεκομένους δηλαδή τους Μηχανικούς – Μελετητές Ιδιωτικών Έργων.

Ας δούμε πώς έχει σήμερα η κατάσταση

zagnaferis 3Αναφορά στο θέμα κάνει και ο Κώστας Ζαγναφέρης με διπλή μάλιστα ιδιότητα, ως εξ επαγγέλματος (Μηχανικός) και ως πρώην αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης που γνωρίζει εκ των έσω την λειτουργία της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα σε ανάρτηση του περιέγραφε την εμπειρία του και ως αυτοδιοικητικός και ως επαγγελματίας Μηχανικός: « Η αναγκαιότητα των επενδύσεων από επιτακτική εξελίχθηκε σε πρόβλημα ζωής και θανάτου (ακούγεται από όλους τους σχετικούς- άσχετους) αλλά έως εκεί. Είχα τονίσει σε τοποθέτηση μου σε συγκέντρωση του ΕΒΕ ότι από το 2012 ουδεμία νέα επένδυση ολοκληρώθηκε στο νομό μας. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται. Η ολοκλήρωση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων την δεκαετία του 80 απαιτούσε έξι μήνες. Και για να τα λέμε όλα πολλές φορές με ανάλογο «λαδάκι». Το τραγικό είναι ότι πολλοί αναπολούν εκείνη την εποχή αφού έρθουν σε επαφή με το σημερινό γραφειοκρατικό κατεστημένο. Ακολούθως με το πέρασμα του χρόνου το διάστημα των εξ μηνών έγινε ένας, δύο, τρία, χρόνια. Κατά την ζοφερή περίοδο των άσχετων του ΣΥΡΙΖΑ πιάσαμε πενταετία. Κι ενώ άρχισε κάτι να κινείται μετά τον Ιούλιο τώρα με το πρόσχημα του κορωνοϊού πάμε προς εξαετία ολοταχώς.

Αρχίζει ο Γολγοθάς με τις απαιτούμενες διάφορες εγκρίσεις Αρχαιολογίας, Δασαρχείων. Κτηματολογίου, Δημόσιων ρεμάτων κλπ, οι οποίες λειτουργούν με κανόνες Ιεράς Εξέτασης, όπου τον κάθε επενδυτή τον βλέπουν ως υποψήφιο εγκληματία. Αφού ξεπερασθεί ο πρώτος σκόπελος ερχόμαστε στις γνωμοδοτήσεις των επιτροπών: ΣΥΠΟΘΑ ,ΕΠΑΕ, Χρήσης γης, Υψηλής παραγωγικότητας, κλπ όπου κακόκεφοι και ανενημέρωτοι υπάλληλοι μαζί με άσχετους εκλεγμένους συμβούλους θα αποφασίσουν για το μέλλον σου.

Στο πρώτο τηλέφωνο του ενδιαφερόμενου για το θέμα του η απάντηση κλασική ο μεν υπάλληλος θεωρεί αυτή την διαδικασία ως πάρεργο επειδή δεν αποζημιώνεται έξτρα όπως υποστηρίζει (Λες και το θέμα αφορά τον πολίτη), ο δε εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ προθέσεων υπαλλήλου και ασχετοσύνης ως προς το θέμα, ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι πολλά συμβούλια δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν οριστεί ακόμα οι νεοεκλεγέντες εκπρόσωποι. Επειδή έχεις εκλεγεί σύμβουλος συμμετέχεις σε επιτροπές που για το αντικείμενο έχεις άγρια μεσάνυχτα. Όμως εκπροσωπείς την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ κι αυτό τονίζεται με στόμφο.

Τα θέματα χρονίζουν, οι επενδυτές συνοδεύονται από “ψυχίατρους ” και στα κανάλια οι υπουργοί ανακοινώνουν βροχή επενδυτικών σχεδίων. Σχέδια που έχουν πρωτοαναγγελθεί πριν δέκα πέντε χρόνια.

Και όλα αυτά για να βάλουμε πέντε σίδερα στην σειρά. Φανταστείτε να χτίζαμε κανένα ουρανοξύστη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Σε καθαρά θεσμικό πλαίσιο και σε μάλλον χαμηλούς τόνους κυμάνθηκε η ομιλία του Νίκου Δένδι…