Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Τα θυμητάρια πίστης που φτιάχνουν οι παρέες

Τα θυμητάρια πίστης που φτιάχνουν οι παρέες

0

Μια παρέα 5 – 6 νέων κατασκεύασε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο ‘Αβγό’ το 1961. Το έχτιζαν ένα χρόνο κουβαλώντας πέτρες και νερό με τα χέρια τους στην κορυφή

 

Κάνανε Λειτουργία – Μεταφέρανε κόσμο με γαϊδουράκια – Διηγείται ο 13χρονος τότε Χρήστος Μυτακίδης

 

Μια θεάρεστη πράξη ξεκίνησε πριν 60 χρόνια μια ομάδα νεαρών. Τα απομεινάρια της είναι το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία  στην κορυφή  «Σταύρος Τσακίρης», ή όπως είναι πιο γνωστό στους Ξανθιώτες στην κορυφή του Αβγού( λαϊκή ονομασία λόγω του χαρακτηριστικού  σχήματος του).

Η παρέα επί τω έργω…
Εθελοντική εργασία για την διαμόρφωση του μονοπατιού στην κορυφή του “Αβγό” . Η ίδια παρέα κατασκεύασε και το εικονοστάσι του Προφήτη Ηλία. Πρώτος δεξιά ο Σίμος Παπαδόπουλος. Δεύτερος από αριστερά είναι ο Χρήστος Μυτακίδης (Αρχείο: Παπαδόπουλου Σίμου)

Το έχτιζαν ένα χρόνο κουβαλώντας πέτρες και νερό με τα χέρια τους στην κορυφή του Αβγού

Ο κ. Χρήστος Μυτακίδης ήταν 13 χρονών τότε και ήταν μέλος της παρέας. Ήταν 5 – 6 φίλοι, ο Σίμος , ο Λευτέρης, ο Νίκος  και ο οργανωτής της Γιώργος που ζωγράφιζε εικόνες. Πήγαιναν μαζί Κατηχητικό και έπαιζαν μαζί στην «Χάβρα» (παλιά Εβραϊκή συναγωγή). Η νεανική τους ορμή, η διάθεσή τους για εξερεύνηση μαζί με την Πίστη, τον σεβασμό και την αγάπη τους για τα Θεία τους ώθησαν να πάρουν την απόφαση να φτιάξουν ένα εκκλησάκι σαν εικονοστάσι που θα έχει την σφραγίδα τους και θα αποτελεί ενθύμιο της παρέας των νεανικών τους χρόνων. Ο κ. Μυτακίδης θυμάται: «Κάθε Κυριακή πηγαίναμε… Ανεβήκαμε 60 – 70 φορές. Μεταφέραμε πέτρες, νερό από το χωριό που λεγόταν «Μάκακλαρ». Τώρα είναι εγκαταλειμμένο. Οι παλιότεροι θα το θυμούνται. Δεν είχε δρόμο πίσω από την Ιερατική Σχολή. Εμείς φτιάξαμε το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Αβγού.  Θυμάμαι ότι βάζαμε σημάδια με μίνιο. Κάναμε ένα χρόνο να το τελειώσουμε. Φέραμε και εικόνες του Προφήτη Ηλία για να προσκυνάει ο κόσμος. Ήταν πολύ μεγάλη η χαρά μας όταν το τελειώσαμε…»

Όλοι μαζί την ίδια εποχή

Κάνανε Λειτουργία – Μεταφέρανε κόσμο με γαϊδουράκια

Όταν το τέλειωσαν συνεχίζει ο κ. Μυτακίδης κάνανε Θεία Λειτουργία: «Ήρθαν τότε 50 άτομα. Μάλιστα ανεβάσαμε κι έναν παππού 80 χρονών με γαϊδουράκι. Αλλά κι άλλος κόσμος ανέβηκε με γαϊδουράκια… Όμορφες στιγμές», αναπολεί ο κ. Μυτακίδης. Να σημειώσουμε ότι τότε δεν χρειαζόταν ειδικές άδειες ούτε για να ανοίξουν μονοπάτια ούτε για να κτίσουν εκκλησάκια, θυμητάρια της Πίστης τους!

 

Ο κ. Χρήστος Μυτακίδης σήμερα
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…