Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Νέα ήθη» από σήμερα στην εστίαση

«Νέα ήθη» από σήμερα στην εστίαση

0

«Σηκώνουν ρολά» τα μαγαζιά με ένα πλήθος κανόνες –  Πώς παραγγέλνουμε στους σερβιτόρους από σήμερα

 

Οι κανόνες που θέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης  – Οι 10 εντολές του ΕΦΕΤ

Απογοήτευση στους επαγγελματίες εστίασης – Τι περίμεναν και τι πήραν οι εστιάτορες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ

 

 

Σηκώνει ρολά σήμερα ο κλάδος της εστίασης μετά από δυο μήνες σε lockdown. Μέσα από ένα πλήθος κανόνων, και μέτρων προστασίας οι επαγγελματίες θα επιχειρήσουν να ξαναφέρουν τους πελάτες τους, να ξαναζωντανέψουν τα μαγαζιά τους, να μπορέσουν να δουλέψουν. Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη μέρα για την εστίαση δεν θυμίζει την προ κορωνοϊού εποχή.

Πώς θα παραγγείλουμε στους σερβιτόρους από σήμερα

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί αλλαγή στον τρόπο των παραγγελιών, αποστάσεις ανάμεσα σε τραπέζια, στην τοποθέτηση των καρεκλών Νέες συνθήκες και όροι ενώ αλλάζει ακόμα κι ο τρόπος που θα παραγγείλουμε σε καφετέριες και εστιατόρια.

Οι ειδικοί επιστήμονες υγειονολογόγοι εφιστούν την προσοχή και συνιστούν: να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών αλλά και να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η επαφή των πελατών με το προσωπικό. Οι σερβιτόροι υποχρεούνται να φορούν μάσκα ενώ προαιρετικά είναι τα γάντια.

Μάλιστα προκειμένου να μειωθεί η επαφή του σερβιτόρου με τον πελάτη ενδέχεται να υιοθετηθούν άλλες λύσεις. Μία λύση είναι πάνω σε τραπεζομάντηλο να τυπώνεται qr code και να σκανάρουμε με το κινητό και να στέλνουμε την παραγγελία κατευθείαν στην κουζίνα. Αυτό θα γίνεται με τραπεζομάντηλα μιας χρήσης! Από εκεί και πέρα σερβίρουμε “τα καθαρά” με γάντι, μαζεύουμε τα “βρώμικα τραπέζια” χωρίς γάντι. Γίνεται απολύμανση και κάθεται ο επόμενος πελάτης.

Οι κανόνες που θέτει το Υπουργείο Ανάπτυξης

Για τα καταστήματα εστίασης ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, έχει ανακοινώσει τους εξής κανονισμούς:

Η αναλογία που ισχύει είναι ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Οι 10 εντολές του ΕΦΕΤ για την εστίαση

Με αφορμή την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων δημοσιοποίησε έναν εκτενή οδηγό για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, για τα τρόφιμα και τους ενδεδειγμένους κανόνες λειτουργίας.

Από τον οδηγό του ΕΦΕΤ για την εστίαση προκύπτουν τα εξής 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες:

1)Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.

2)Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασανσέρ.

3) Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση

4)Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών.

5)Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη

6)Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.

7) Τα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία προτείνεται η χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)

8)Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

9) Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)

10)ο προσωπικό και οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.

Απογοήτευση στους επαγγελματίες εστίασης – Τι περίμεναν και τι πήραν οι εστιάτορες

Απογοήτευση κυριαρχεί στους επαγγελματίες του Κλάδου της Εστίασης για τα μέτρα στήριξης του Κλάδου από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Εστατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ): «Περιμέναμε γενναία μείωση του ΦΠΑ από το 13% και 24% στο 6%. Ανακοινώθηκε μείωση του ΦΠΑ 24% στο 13% μόνο στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά και μόνο για περίοδο 5 μηνών.

Ζητούμε απ’ ευθείας επιδότηση του Κλάδου στο 5% του ετήσιου τζίρου του 2019 και μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Καμία στήριξη, αντ’ αυτού γενική αναφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή και της δανειοδότησης μέσω των τραπεζών.

Ζητούμε επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους αντ’ αυτού μας έδωσαν δικαίωμα μετατροπής της σύμβασης από πλήρους σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο 100% του ονομαστικού μισθού προ κορονοϊού.

Ζητούμε την παράταση της έκπτωσης των ενοικίων κατά 40% μέχρι το τέλος του 2020 και μας έδωσαν την έκπτωση μέχρι 30 Ιουνίου.

Ζητούμε ακατάσχετο λογαριασμό για την λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν ακούσαμε τίποτα.

Ζητούμε ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και μας έταξαν αναστολή χρεολυσίων προς τις τράπεζες.

Ζητούμε κατάργηση του 100% της προκαταβολής για τα εισοδήματα του 2019 και αντ’ αυτού πήραμε μια αόριστη υπόσχεση για «γενναία» μείωση της προκαταβολής.

Επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα, με αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΦΕΤ), με την «σιγουριά» που μας δίνει η απογοήτευση, ο φόβος, το άγχος για το μέλλον του Κλάδου και εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: 36.220.000 € η δημόσια δαπάνη από το ΥΠΑΑΤ για Νέους Γεωργούς

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσ…