Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οικονομική Επικαιρότητα Κραυγή για τη στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες και τον Πολιτισμό

Κραυγή για τη στήριξη των εργαζομένων στις τέχνες και τον Πολιτισμό

0

Σταμάτησαν να δουλεύουν από τον Φεβρουάριο και αναμένουν τα μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό. Μεγάλη υποστήριξη στην πρωτοβουλία “Support Art Workers”. Κινητοποίηση αύριο στη Βουλή

 Για τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας στον τομέα των τεχνών, αλλά και για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού μιλούν στο «Ε» ο Π. Ξανθόπουλος, η Π. Καρακατσάνη και ο Μ. Τσέπελης

Συνθήκες αγωνίας και ανασφάλειας βιώνει η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων των τεχνών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην παραγωγή πολιτισμού, καθώς η ιδιόμορφη εργασιακή φύση της δουλειάς τους έχει αποκλείσει την πλειονότητα από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης από την Πολιτεία. Στην πράξη οι εργαζόμενοι των τεχνών έκαναν τα τελευταία τους μεροκάματα τον Φεβρουάριο και έκτοτε η ανησυχία όλο και επιτείνεται, όχι μόνο ελλείψει μέτρων ανακούφισης, αλλά και ενόψει ενός καλοκαιριού χωρίς παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εκδηλώσεις πολιτισμού. Για δε τους περισσότερους καλλιτέχνες, η θερινή περίοδος, οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις αποτελούν περίπου τα 2/3 του εισοδήματός τους. Ο προβληματισμός βέβαια, δεν περιορίζεται στους ίδιους τους εργαζόμενους των τεχνών, αλλά αφορά το σύνολο των ανθρώπων που προβληματίζονται για την επόμενη μέρα του πολιτισμού, όπου η ανθρώπινη επαφή, η ατμόσφαιρα, η προσέγγιση, με άλλα λόγια, ο απαγορευμένος πια συγχρωτισμός είναι η ουσία της πραγμάτωσής του.

Σε αυτό το περιβάλλον η πρωτοβουλία «Support Art Workers» βρήκε τεράστια απήχηση πανελλαδικά και αποτέλεσε τη φωνή των χιλιάδων εργαζομένων των τεχνών (ηθοποιών, μουσικών, τραγουδιστών, χορευτών, εικαστικών, ηχοληπτών, φωτιστών, ενδυματολόγων, σκηνογράφων, σκηνοθετών κλπ) για την υποστήριξή τους, και μαζί της επιβίωσης του πολιτισμού στην εποχή της πανδημίας.

Άμεσα ανακοινώνονται τα μέτρα για την ενίσχυση του Πολιτισμού

Παρότι ανακοινώθηκαν μια σειρά από μέτρα για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και απαγορεύσεων και το άνοιγμα των καταστημάτων, για τον κλάδο του Πολιτισμού ακόμη δεν έχει υπάρξει ειδική μέριμνα, πλέον των επιχειρήσεων (πχ σινεμά) και των εργαζομένων που λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Η υπουργός Πολιτισμού επεξεργάζεται προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου που έχουν τεθεί υπόψη της Επιτροπής Επιστημόνων, η οποία αναμενόταν να αποφανθεί μέχρι χθες. Στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού προγραμματίζεται να συγκληθεί Διυπουργική Επιτροπή με τους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης προκειμένου να υποστηριχθούν τα μέτρα που θα «εγκριθούν» από υγειονομικής πλευράς.

Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δηλώσεις του Cameron Mackintosh, μεγάλου θεατρικού παραγωγού, ο οποίος υποστήριξε στο BBC, ότι θεωρεί απίθανο να ανέβουν παραστάσεις σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, σε West End και Broadway δηλαδή, έως τις αρχές του 2021, αντιλαμβάνεται ότι η επόμενη μέρα του Πολιτισμού μετά την πανδημία είναι αβέβαια και σίγουρα, σκληρή.

Κινητοποίηση των καλλιτεχνών αύριο στη Βουλή

Για αύριο, Πέμπτη 7 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, απευθύνουν κάλεσμα διαμαρτυρίας τα σωματεία εργαζομένων στις Τέχνες (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα, Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών) σε κοινή ανακοίνωσή τους, προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών – δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού, προκειμένου να διεκδικήσουν αν μη τι άλλο συνθήκες επιβίωσης.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει κάποια αντίστοιχη πρωτοβουλία τοπικά.

Π. Ξανθόπουλος: «Τώρα αντιλαμβανόμαστε τη σχέση που δημιουργεί ο Πολιτισμός-Ευκαιρία για ανάδειξη, επεξεργασία και περαιτέρω ψηφιοποίηση του πλούσιου υλικού του Μουσείου»

Την θετική πλευρά επιχειρεί να εντοπίσει και να αξιοποιήσει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, την περίοδο του περιορισμού και του κλειστού μουσείου. Αφενός βέβαια, φεστιβάλ και διοργανώσεις αναβάλλονται για όλο το καλοκαίρι, ενώ και τα εργαστήρια εκτιμάται ότι δε θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο. Ο διευθυντής Πασχάλης Ξανθόπουλος, σημειώνει ότι η περίοδος του εγκλεισμού έδωσε μία ευκαιρία για τα μέλη και τους εθελοντές να επεξεργαστούν το πλούσιο υλικό που υπάρχει και μάλιστα, απομακρυσμένα αφού μεγάλο τμήμα του είναι ψηφιοποιημένο. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης και σε αυτό τον τομέα η ΦΕΞ με σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα που διαθέτει μπορεί να αξιοποιήσει ένα παραγόμενο προϊόν πολύ υψηλού επιπέδου ποιότητας. «Αυτή είναι και η ευκαιρία που έχουμε, γιατί διαθέτουμε έναν τεράστιο όγκο πληροφορίας, που διαθέτει υψηλή ποιότητα και άρα μπορεί να τεθεί σε περαιτέρω επεξεργασία και προβολή», σημειώνει ο ίδιος.

Παράλληλα βέβαια, αναγνωρίζει ότι οι εκδηλώσεις πολιτισμού, η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο δεν πρέπει να χαθεί. «Αυτό το αντιλαμβανόμαστε τώρα λόγω όσων στερούμαστε και γι’ αυτό έχει περαιτέρω αξία το μοτο της ΦΕΞ από τον Φώτη Κόντογλου «Καλό είναι να υπάρχεις, αλλά να ζεις είναι άλλο πράγμα»….

Ειδικά δε για το Μουσείο, ο Πασχάλης Ξανθόπουλος επισημαίνει ότι πρώτα το κλείσιμο και μετά ο περιορισμένος αριθμός επισκεπτών και η τήρηση των αποστάσεων δημιουργούν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αφού το εισιτήριο αποτελεί σημαντικό πόρο επιβίωσης του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης. Ακόμη, υπογραμμίζει την εργασιακή συνθήκη που επίσης παρουσιάζεται εξαιρετικά δυσχερής για τους εργαζομένους. «Για τη ΦΕΞ η στήριξη των καλλιτεχνών αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι, αφού για κάποιους η ζωγραφική, το θέατρο, ο χορός είναι το επάγγελμά τους, από αυτό βιοπορίζονται».

Π. Καρακατσάνη: «η κατάσταση είναι πολύ δυσοίωνη για τον Πολιτισμό εν γένει. Η δουλειά μας έχει άμεση σχέση με την άμεση επαφή, την επικοινωνία, αυτή είναι η φύση της»

Αβέβαιη είναι η κατάσταση και για τα καλλιτεχνικά εργαστήρια που έβαλαν «λουκέτο» από τον Μάρτιο και δεν αναμένεται να υποδεχθούν μαθητές πριν τον Σεπτέμβριο, στην καλύτερη περίπτωση. Όπως εξηγεί η Πολυξένη Καρακατσάνη από το θέατρο «Ανατολικά του Νέστου», «η κατάσταση είναι πολύ δυσοίωνη για τον Πολιτισμό εν γένει. Η δουλειά μας έχει άμεση σχέση με την άμεση επαφή, την επικοινωνία, αυτή είναι η φύση της. Δεν ξέρουμε πώς και πότε θα ανακτηθεί ξανά η εμπιστοσύνη του κόσμου ώστε να παρακολουθήσει μία παράσταση», και προσθέτει ότι για τα δε, εργαστήρια δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πρόβλεψη, ενώ για τις δε Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που κατά κόρον διαχειρίζονται καλλιτεχνικά εργαστήρια για την ώρα έχει αποκλειστεί κάθε περίπτωση επιδότησης.

Μ. Τσέπελης: «Για τους εργαζόμενους η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σταμάτησαν να δουλεύουν τον Φεβρουάριο και μπορεί να μη δουλέψουν όλο το καλοκαίρι»

Για τις συνέπειες ενός καλοκαιριού χωρίς συναυλίες μας μιλάει ο Μιχάλης Τσέπελης από την rockmadness. «Είχαμε κανονίσει πολλές εκδηλώσεις για το καλοκαίρι ήδη από τον Φεβρουάριο, ωστόσο φαίνονται να ματαιώνονται. Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση και αναμένουμε τα μέτρα που θα ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη». Όπως εξηγεί, τα μέτρα θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον του Πολιτισμού, αφού κανένας παραγωγός δε θα μπει σε διαδικασία, αν δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα κόστη του.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι σε αυτή τη συνθήκη, οι εργαζόμενοι των τεχνών και όλων των εμπλεκόμενων επαγγελμάτων βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. «Σταμάτησαν να δουλεύουν ήδη από το Φεβρουάριο και λόγω του ειδικού ασφαλιστικού καθεστώτος, όπως αυτοί που είναι σε περιοδείες, δεν καλύπτονται από κανένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Και περισσότερο, με βάση τις ματαιώσεις των καλοκαιρινών εκδηλώσεων δεν πρόκειται και να δουλέψουν τους επόμενους μήνες».

Ο Μιχάλης Τσέπελης, ενημερωτικά συμπλήρωσε ότι λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε η εκδήλωση των «Βατράχων», “Street Art Festival”, που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Μαΐου, ενώ την ίδια κατάληξη προμηνύουν οι εξελίξεις και για τη φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Οικονομική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Δύο κείμενα για την ιστορία της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού» του Perry Anderson

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεκμήριο στον διάλογο για την ιστορία της ισραηλινό-παλαιστινι…