Ελάχιστοι πήραν Ταξί – Περιμένουν ν’ ανοίξουν τα σχολεία για να δουλεύουν με τα μαθητικά δρομολόγια οι ταξιτζήδες
Σε ιστορικά χαμηλά ετών το πετρέλαιο θέρμανσης. 70 λεπτά το λίτρο και 1,30 ευρώ η αμόλυβδη στην Ξάνθη – Φουλάρουν τους καυστήρες των πολυκατοικιών οι Ξανθιώτες για του χρόνου μετά την παράταση που δόθηκε στην διάθεση έως τις 15 Μαΐου
Πρώτη μέρα ελευθερίας μετά από 43 μέρες καραντίνας η χθεσινή και οι Ξανθιώτες την υποδέχτηκαν με …σφιγμένη χαρά στα χείλη κάτω από τις μάσκες αλλά και με μια σκιά φόβου στο βλέμμα ως κατάλοιπο όλων των ημερών εγκλεισμού και από την βεβαιότητα ότι ο κορωνοϊός επιμένει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Η κυκλοφορία ήταν αυξημένη μεν στην αγορά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες που είχαμε τα μέτρα παρότι τα μαγαζιά ήταν κλειστά πλην κάποιων λίγων που ανακοινώθηκαν, αλλά μουδιασμένη και περιορισμένη.
Αυξημένη αλλά… μουδιασμένη η κυκλοφορία των Ξανθιωτών – Φόβος στα ΤΑΧΙ
«Μία μόνο κούρσα πήρα από το πρωί και είναι μεσημέρι», μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου ΤΑΧΙ Ξάνθης κ. Βασίλης Γεωργιάδης μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί και επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι ο κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει: «Ένα ποσοστό από εμάς δούλευε και στην περίοδο της καραντίνας για να εξυπηρετούμε έκτακτες ανάγκες του κοινού. Ο κλάδος μας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από αυτή την κατάσταση. Η δουλειά μας έχει μείωση κατά 90%. Είμαστε από τους ΚΑΔ που έχουμε πάρει τα 800 ευρώ αλλά δεν φτάνουν για να καλύψουν τα έξοδά μας που είναι κατά πολύ περισσότερα. Τώρα αναμένουμε αν θα ενταχθούμε στους κλάδους που θα πάρουν το επίδομα του Μαΐου. Εκτιμώ ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν θα ανακάμψουμε γρήγορα. Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Θα πάρει ΤΑΞΙ μόνο σε ανάγκη. Ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας δεν κυκλοφορούν καθόλου. Περιμένουμε να δουλέψουμε με τα μαθητικά δρομολόγια όταν ανοίξουν τα σχολεία αλλά και πάλι δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδά μας. Είμαστε σε απελπισία…» επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης
Μόνο με μάσκα στα ΤΑΞΙ – Τηρούνται τα μέτρα
Σύμφωνα με τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας για την επόμενη μέρα στα ΤΑΞΙ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο από τον οδηγό όσο και από τον πολίτη όπως επίσης και η υποχρεωτική μεταφορά 1 μόνο ατόμου εκτός και αν είναι γονέας ή κηδεμόνας με 1 – 2 ανήλικα, για τα οποία επίσης είναι υποχρεωτική νη μάσκα. «Οι πελάτες τηρούν τα μέτρα. Φορούν μάσκα. Επίσης όλοι οι συνάδελφοι έχουν ενημερωθεί από το σωματείο μας για τα μέτρα και τα τηρούν αυστηρά. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ως προς αυτό, υπάρχει συνεργασία. Όλοι θέλουμε την προστασία του κοινού και την δική μας» , επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης και εύχεται να μπούμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και να εξομαλυνθεί η κατάσταση ενώ παράλληλα προσβλέπει στην βοήθεια της πολιτείας στον κλάδο που έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όπως αντίστοιχα και πολλοί άλλοι κλάδοι.
Σε ιστορικά χαμηλά ετών το πετρέλαιο θέρμανσης
Και μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να μας έκλεισε στα σπίτια και να σταμάτησε παντελώς την κυκλοφορία (ιδιαίτερα στην Ξάνθη με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες) μειώνοντας την δουλειά στα Πρατήρια βενζίνης της Ξάνθης στο 80 – 90% ωστόσο ισοφαρίζει την ζημιά τους η μεγάλη πτώση της τιμή του πετρελαίου. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου Πρατηριούχων Καυσίμων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης: «Η τιμή της βενζίνης είναι κατά μέσο όρο κάτω από 1,30 ευρώ και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 70 λεπτά το βαρέλι. Είναι η χαμηλότερη τιμή εδώ και χρόνια. Για το λόγο αυτό το κράτος έδωσε παράταση στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 15 Μαΐου από 30 Απριλίου που έληγε».
Φουλάρουν τους καυστήρες οι Ξανθιώτες για του χρόνου
Την ευκαιρία άδραξαν πολλοί Ξανθιώτες που φουλάρουν τους καυστήρες των καλοριφέρ για να έχουν απόθεμα του χρόνου: «Είναι εντυπωσιακό πως ακόμη και αυτοί που είχαν επιλέξει άλλη πηγή θέρμανσης όπως πέλετ και διατήρησαν τις εγκαταστάσεις του πετρελαίου έχουν ξαναγυρίσει στο πετρέλαιο. Έχουμε πάρα πολλές παραγγελίες. Τουλάχιστον έτσι ισοφαρίζουμε την ζημιά που έχουμε από την πτώση στην κίνηση. Στις μέρες της καραντίνας ήμασταν ανοιχτοί αλλά με μειωμένο ωράριο και υπαλλήλους. Δεν είχε καθόλου κίνηση. Σήμερα βλέπουμε ότι είναι αισθητή η διαφορά στην κυκλοφορία. Ας ελπίσουμε να αρχίσουμε σιγά σιγά να επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Να αυξηθεί η κίνηση και η δουλειά σ’ όλους του κλάδους γιατί όλοι έχουμε πληγεί και όλοι μαζί είμαστε κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος είναι φοβισμένος αλλά και εκφράζει θυμό και αγανάκτηση . Όλο αυτό έχει επίδραση στην ψυχολογία του. Ας ελπίσουμε τώρα που έρχεται καλοκαίρι να αλλάξει αυτό», καταλήγει ο κ. Χαραλαμπίδης.