Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 5 Μαΐου 2020

0

Σε λίγο θα πέσει…
Στην οδό Σταθμού, πίσω από την τράπεζα Πειραιώς, μια κολόνα δημοτικού φωτισμού έχει γείρει αρκετά και σε λίγο θα πέσει.
Και κατά το παρελθόν η ίδια αυτή κολόνα είχε πρόβλημα, που για να επαναληφθεί μάλλον πρόχειρα αντιμετωπίστηκε.
Πριν λοιπόν, συμβεί το κακό, ας φροντίσει ο δήμος τη σωστή επισκευή ή αντικατάστασή της.


Μνημόσυνο για το ΦΕΞ
Μέγα θέμα το τέλος του φαξ στο Δημόσιο.
Παλικάρια, σιγά τα ωά. Τα μηχανάκια αυτά ο ιδιωτικός τομέας τα έχει καταργήσει εδώ και χρόνια, τα δε μηχανήματα έχουν πάει για ανακύκλωση.
Με την ευκαιρία, θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια, όταν τοποθετήσαμε φαξ στα γραφεία μας. Σκέτη αγανάκτηση. Πότε δεν δούλευε η γραμμή, πότε εκτύπωνε τις αράδες σαν σεισμογραφικό σήμα, πότε ερχόταν κείμενα και δεν διαβαζόταν. Μια αγανάκτηση.
Όσο για το δημόσιο και άλλες υπηρεσίες, ούτε το είχαν δει το φαξ πως είναι «ζωντανό».
Αργότερα, σιγά-σιγά άρχισε η βελτίωση και τα πράγματα έγιναν καλύτερα, ώστε πλέον, κάθε γραφείο ιδιωτικό ή δημόσιο, είχε και το φαξ του.
Σήμερα, το κείμενο αυτό το γράφουμε ως μνημόσυνο για ένα μηχάνημα που μας συντρόφευσε επί δεκαετίες και που πλέον αποχωρεί παραγκωνισμένο από την τεχνολογική εξέλιξη της εποχής.
Γ.Δ.


Διαπίστωση
«Διαθέτουμε τη μεγαλύτερη αναλογία γιατρών προς νοσοκομειακές κλίνες σε όλη την υφήλιο».
Κι όμως, πάλι για προσλήψεις γιατρών ακούμε, παρότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
Ενώ το ορθό θα ήταν να υπάρξει ενδιαφέρον και προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου υπάρχει τεράστια έλλειψη.
Οι προσλήψεις δυστυχώς εν Ελλάδι συνεχίζουν αν γίνονται με βάση τη δύναμη πίεσης κάθε ομάδας και όχι τις ανάγκες αυτές καθεαυτές.
Μάλιστα, με τον κορωνοϊό διαπιστώσαμε τους δεκάδες ειδικούς γιατρούς που διαθέτουμε μόνον στον τομέα αυτό.
Τέλος πάντων, καλοί και απαραίτητοι οι γιατροί στα νοσοκομεία του δημοσίου, όμως χωρίς νοσηλευτές τα νοσοκομεία δε στέκουν με τίποτε.
Γ.Δ.


Γέμισαν οι δεξαμενές
Ήταν φυσιολογικό. Το να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία τα νοικοκυριά για να φουλάρουν τις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης.
Η χαμηλή τιμή στάθηκε η αιτία που αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν να την αξιοποιήσουν. Όταν μάλιστα, το κέρδος μεταξύ της σημερινής τιμής με αυτή του χειμώνα είναι 30%.
-Ε, δε το λες και λίγο.
Γ.Δ.


Υγεία και Κράτος
Οφειλόμενη παραδοχή ως επιτυχία της κοινωνίας στη στάση και συμπεριφορά της στην πανδημία. Μαζί με την κοινωνία όμως, αυτό που θριάμβευσε στις δύσκολες ώρες που ακόμη υπάρχουν, ήταν και είναι το Κράτος.
Ένα Κράτος, όταν λειτουργεί αποτελεσματικά βέβαια, όπως γίνεται στην Ελλάδα επιτέλους, και όχι όταν αδιαφορεί για τη ζωή των πολιτών και πολύ περισσότερο όταν τζογάρει με αυτές, όπως γίνεται στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Το Κράτος καθορίζει τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί για να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες. Το κράτος πολεμά την επιδημία χάρη στις δημόσιες υπηρεσίες του, που αίφνης αναγνωρίζουν τη σημασία τους. Το Κράτος ανοίγει τα ταμεία του χωρίς να τολμούν να διαμαρτυρηθούν οι θιασώτες της ακραίας λιτότητας.
Το σχόλιο δε το υπογράφει ακραίος κρατιστής. Απεναντίας. Όμως η Υγεία, ο τομέας αυτός είναι μία άλλη παράμετρος της Οικονομίας, διότι περιλαμβάνει κυρίως, την κοινωνική διάσταση, τη Ζωή των κατοίκων μιας χώρας, το πολυτιμότερο γι’ αυτήν αγαθό.
Γ.Δ.


Αξιολόγηση παντού
Στον ορίζοντα και πάλι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Η οποία αξιολόγηση καταργήθηκε το 1983 από την τότε κυβέρνηση. Καταργήθηκε έτσι, χωρίς λόγους σοβαρούς, η αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών, ακόμη και το δικαίωμα του διευθυντή να εισέρχεται στην τάξη και να παρακολουθεί την διδακτική διαδικασία.
Η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως επαναφέρει την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Όπως οι εκπαιδευτικοί, είπε, αξιολογούν τους μαθητές τους, έτσι πρέπει να αξιολογούνται και οι ίδιοι.
Μάλιστα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάποια πανεπιστήμια στη χώρα μας, κάποιοι καθηγητές ζητούν από τους φοιτητές τους να τους αξιολογούν.
Τίποτε, μα τίποτε στη ζωή δεν υπάρχει χωρίς αξιολόγηση.
Για σκεφτείτε το…
Γ.Δ.


Πατάει γκάζι η κυβέρνηση
Το είπε με τις τελευταίες δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όταν αναφέρθηκε στην Οικονομία, ξεχωριστά, για τα νομοσχέδια που είναι έτοιμα προς ψήφιση, για τη Βουλή που δε θα κλείσει για το καλοκαίρι.
Το συμπέρασμα; Ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να επιμείνει περισσότερο δυναμικά στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, σε όλα τα επίπεδα: Από τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης (να το δούμε κι ας πεθάνουμε, που λέει ο λαός…) και τη μείωση της γραφειοκρατίας μέχρι τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος με κάθε τρόπο.
Γιατί μόνο έτσι θα προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό και θα δει παραγωγικές επενδύσεις, που θ’ αυξήσουν τον πλούτο της χώρας και θα δώσουν θέσεις εργασίας.
Γ.Δ.


Ξανθιώτης παρασκευαστής
Να κι ένα επιχειρηματικό νέο για ξανθιώτη.
Πληροφορίες μας έκαναν γνωστό ότι ο συμπολίτης μας Παναγιώτης Κουτσουρίδης, στη βιοτεχνία του, παρασκευάζει αντισηπτικό που ήδη διαθέτει στην τοπική αγορά με εξαιρετική επιτυχία. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα στο αυριανό μας φύλλο.
Γ.Δ.


Να μαστε πάλι εδώ
Επί των επάλξεων; Ναι, επί των επάλξεων για τη συνέχεια του αγώνα. Καταφέραμε το πρώτο μέρος και το περάσαμε με επιτυχία.
Πάμε τώρα για το δεύτερο «ημίχρονο» του «αγώνα». Ενός δύσκολου παιχνιδιού διότι τώρα στο «γήπεδο» θα παίζουν όλοι. Θα είμαστε παρέα με τις παλιές μας συνήθειες και ό,τι μας έλειψε πριν. Μεταξύ μας, από μας προσωπικά εξαρτάται η επιτυχία ή όχι. Είμαστε εδώ λοιπόν, παρόντες όλοι. Με τη νέα αρχή. Με την ελευθερία της κίνησης, της εξόδου. Με λίγα λόγια, καταστήματα εν λειτουργία. Που από τη συμπεριφορά μας θα αποφασιστεί αν θ’ ανοίξουν και τα υπόλοιπα.
-Είμαστε εδώ, δυνατοί και αισιόδοξοι.
Γ.Δ.


Μια παράξενη Πρωτομαγιά
Φέτος κάναμε Πρωτομαγιά χωρίς χρώματα, χωρίς γεύσεις και κυρίως χωρίς μυρωδιές (ευωδιές).
Δηλαδή, χωρίς όσφρηση και όραση, ουσιαστικά χωρίς αισθήσεις που χαίρονται τα αρώματα και τα χρώματα της ημέρας αυτής του έτους. «Παγιδευμένοι» σε δρόμους, λεωφόρους, πολυκατοικίες.
Ήταν η φετινή πρωτομαγιά μια ορφανή γιορτή, ήταν απλώς 1 Μαΐου ημερολογιακά, όμως δεν ήταν πρωτομαγιά, όπως τη γνωρίζει και τη ζει ο Έλληνας.
-Υπομονή αδέλφια, ο χρόνος κυλάει γρήγορα. Του χρόνου θα τη γιορτάσουμε διπλά, τριπλά…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…