Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Σ. Μωραΐτης: Επιπλέον μέτρα για τις έντονα πληττόμενες περιοχές

Σ. Μωραΐτης: Επιπλέον μέτρα για τις έντονα πληττόμενες περιοχές

0

21 προτάσεις για την ανακούφιση των επιχειρήσεων της Ξάνθης ζητά από τον πρωθυπουργό το Επιμελητήριο Ξάνθης

 Από το Μάιο τα τραπεζικά προϊόντα για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Το Επιμελητήριο με το θεσμικό του ρόλο θα είναι παρών για να διασφαλίσει την υλοποίηση των μέτρων χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις

Την ανάγκη αναγνώρισης και κατανόησης από την πλευρά της κυβέρνησης, των διαφοροποιημένων προβλημάτων και του εντονότερου πλήγματος στην οικονομία της Ξάνθης, λόγω των συνεπειών της πανδημίας, αναδεικνύει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης, με το σκεπτικό ότι η Ξάνθη μετρά ήδη πάνω από 35 κρούσματα και οκτώ θανάτους από τον κορωνοϊό, ενώ εξήλθε από την μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης, ως τμήμα μίας από τις πιο υποανάπτυκτες Περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Με βάση αυτές τις παραμέτρους το Επιμελητήριο Ξάνθης απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με 21 προτάσεις μέτρων ανακούφισης για τις επιχειρήσεις του νομού. Μεταξύ αυτών, είναι η αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για το 2020 και άλλες διευκολύνσεις που στόχο έχουν να δώσουν τη δυνατότητα στην τοπική οικονομία να ανακάμψει.

«Η οικονομική κατάσταση στην περιοχή μας είναι πολύ άσχημη. Η πανδημία έπληξε έντονα το νομό μας, με τη ματαίωση του καρναβαλιού, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και την καραντίνα σε οικισμούς. Η ψυχολογία των επιχειρηματιών έχει κλονιστεί επίσης. Ο νομός μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα και με προτεραιότητα μέριμνα για τις ισχυρά πληττόμενες περιοχές. Ο κ. Μωραΐτης, επισημαίνει ιδιαίτερα τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία σε εστίαση και ξενοδοχεία, εκφράζοντας την ανησυχία του για το κατά πόσο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά και να «σταθούν στα πόδια τους» οι επιχειρήσεις των κλάδων αυτών.

 

Από το Μάιο τα δάνεια για το 25% του τζίρου των επαγγελματιών

Σ. Μωραΐτης: «Πρέπει να υπάρξει μέριμνα άμεσα και αποτελεσματικά. Ο νομός μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα»

Εν τω μεταξύ χωρίς καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει η δανειοδότηση των επιχειρήσεων, με βάση τις προϋποθέσεις που θα τεθούν (ενημερότητες κλπ).

Τα τραπεζικά προϊόντα δανειοδότησης εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν μία δυνατότητα ρευστότητας στην αγορά, απολύτως απαραίτητη για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε σχετικά, ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν και πως έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια.

«Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μωραΐτης επεσήμανε ότι, στο μέτρο του δυνατού και μέσω του θεσμικού του ρόλου το Επιμελητήριο, θα είναι παρών, ώστε να δρομολογηθούν χωρίς προβλήματα και με τα μικρότερα δυνατά εμπόδια τα μέτρα που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα τρία στεγαστικά προγράμματα που ξεκινούν το 2025 ύψους 2,56 δισ.ευρώ

Προβλέπουν είτε την ανακαίνιση υφιστάμενης κατοικίας, είτε την αγορά νέας Τρία στεγαστικά …