Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε επτά φάσεις και με συνεχή έλεγχο η άρση των περιοριστικών μέτρων

Σε επτά φάσεις και με συνεχή έλεγχο η άρση των περιοριστικών μέτρων

0

«Μένουμε ασφαλείς» το νέο μήνυμα για την προστασία από την πανδημία, όπως ανακοίνωσε στο  διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

 

Κατάργηση γραπτών δηλώσεων και sms από 4/5. Μέτρα προστασίας, αποστάσεις ασφαλείας και σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων και δομών έως το τέλος Ιουνίου. Τοπικού χαρακτήρα περιοριστικά μέτρα αν εντοπιστεί επιπολασμός 

 

Για τα πρωτοφανή μέτρα που κλήθηκε να πάρει η Πολιτεία και αναγκάστηκαν να τηρήσουν οι πολίτες μίλησε στο  διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε επιτυχή τα μέτρα που ελήφθησαν , λόγω των καταγεγραμμένων δεδομένων και τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων», επισημαίνοντας ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα απ’ ότι πριν τρεις μήνες.

Πλέον, όπως είπε, μπορούν να γίνουν γρηγορότερα τεστ, ενισχύεται η Πολιτική προστασία για γρήγορη ιχνηλάτηση και τα νοσοκομεία διαθέτουν περισσότερο προσωπικό, εμπειρία, εξοπλισμό.

Ως συμμάχους χαρακτήρισε τον καλό καιρό που επιτρέπει να βρισκόμαστε έξω, αλλά και τους ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κορυφαία είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας, αφού η φάση αυτή «δεν είναι ο επίλογος της περιπέτειας, αλλά η συνέχεια», και γι’ αυτό «η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει βήμα-βήμα» και με γρήγορο εντοπισμό πιθανού επιδημιολογικού φορτίου θα τίθενται σε εφαρμογή νέοι περιορισμοί με τοπικό χαρακτήρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα φάση εφαρμογής του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα, το νέο σύνθημα είναι «Μένουμε ασφαλείς», ενώ συνεχίζει να ισχύει το «Μένουμε σπίτι», προκειμένου να αποφεύγουμε κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές αρχές του σχεδίου και στη συνέχεια οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν επιμέρους ζητήματα εξειδίκευσης των σταδιακών μέτρων άρσης των περιορισμών.

 

Η πρώτη φάση

Οι άξονες της «γέφυρας ασφάλειας προς μια νέα κανονικότητα, όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής έχουν ως εξής:

-Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

-Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

-Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών (ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών, όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού).

-Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

-Ανοίγουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία. Από 17/5 θα είναι επιτρεπτή η παρουσία πιστών στη Λειτουργία και τις ακολουθίες με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν σε συνεννόηση με την Ιερά Σύνοδο και της Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.

Στις 11/5 θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ λυκείου με άλλους κανόνες και θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για παιδιά που δεν πρέπει να πάνε σχολείο, για ειδικούς λόγους.

Τα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά και θα εξεταστεί από 1/6 αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και μόνο «αν είμαστε απολύτως σίγουροι», όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Από 1/6 θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και το δεύτερο τμήμα της Δικαιοσύνης.

Εντός Ιουνίου θα επανεκκινηθούν σταδιακά και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, ωστόσο θεωρείται απίθανό να επιτραπούν φεστιβάλ, συναυλίες, μεγάλα αθλητικά γεγονότα με θεατές μέσα στο καλοκαίρι.

 

Συστάσεις

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος προέβη στις ακόλουθες συστάσεις:

Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Χρήση ΙΧ αντί ΜΜΜ

Αναπροσαρμογή ωραρίου για αποφυγή συνωστισμού και άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων στις 10 πμ

Διατήρηση τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό

Διατήρηση άδειας ειδικού σκοπού ή αναστολή εργασίας για τους γονείς με μικρά παιδιά

Διατήρηση του «Μένουμε Σπίτι» για  τα άτομα τρίτης ηλικίας

 

Σταδιακό άνοιγμα καταστημάτων

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ενημέρωσε για επιμέρους θέματα της οικονομίας, διαρθρώνοντας το άνοιγμα των καταστημάτων σε επτά φάσεις.

-4/5 ανοίγουν: εταιρίες λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, φυτά, αγορές καταναλωτών) και λαϊκές αγορές, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ

Συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες επανέρχονται στην εργασία

Ωστόσο έδωσε κατευθύνσεις για την τήρηση αποστάσεων και περιορισμό του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά κατάστημα βάσει των τ.μ.

Μίλησε για τις ελεγκτικές αρχές και τα πρόστιμα που έχουν προβλεφθεί.

-Στις 18/5 ανοίγουν Ζωολογικοί κήποι, Αρχαιολογικοί χώροι, Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών αλλά με αυστηρούς κανόνες και χωρίς υπηρεσίες σε καθήμενους.

-Την 1/6 ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και η εστίαση και τα καφέ με υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Επιμέρους διευκρινίσεις έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…