Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 28 Απριλίου 2020

0

Άρση των αυστηρών απαγορεύσεων
Την λήξη και άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στο δήμο Ξάνθης, καθώς και σε άλλους δήμους στη Δυτική Μακεδονία.
Για το δήμο Μύκης παρατείνονται έως τις 4/5 για απολύτως προληπτικούς λόγους, χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας, όπως είπε ο υφυπουργός.
Η απόφαση για το δήμο Ξάνθης ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και έγγραφο του δήμαρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη προς τον Ν. Χαρδαλιά, σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης του ιού στο δήμο.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την εφαρμογή των νέων μέτρων σταδιακής επαναφοράς που θα ανακοινώσει σήμερα στις 6 μμ ο πρωθυπουργός και στην Ξάνθη επανέρχονται οι μετακινήσεις για Β4, Β5 και Β6 με το σχετικό sms στο 13033


Γιατί είναι υποκρισία
Ως ευκαιρία για την υποστήριξη των επιχειρήσεων χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Σ. Μωραΐτης την απόφαση του ΣτΕ για το 12%, εξηγώντας ότι οι οικονομίες της ΑΜΘ που αλληλοεξαρτώνται μέσω της επιπλέον ρευστότητας που μπορεί να δώσει η αποπληρωμή της επιδότησης εργασίας, μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη μετά από το μεγάλο πλήγμα της υγειονομικής κρίσης.
Βέβαια, ο κ. Μωραΐτης, παρότι χαρακτήρισε ανεπιφύλακτα δίκαια και θετικά τα αιτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αποπληρωμή του 12% δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την υποκριτική πλευρά του πράγματος, όντας ένας από αυτούς που έλαβε τις εξηγήσεις Σταθάκη, τις συστάσεις για σύνταξη μελέτης, τις δεσμεύσεις για στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής. «Δε θα ήταν υποκρισία αν ο Τσίπρας ζητούσε μία δημόσια συγγνώμη από τους επαγγελματίες της ΑΜΘ, για τη στήριξη που ποτέ δεν έδωσε σε αντιστάθμισμα της κατάργησης του 12% και για τις οφειλές που ποτέ δεν πλήρωσε από τα οφειλόμενα από το 2010», κατέληξε ο κ. Μωραΐτης με νόημα.


Καταπολέμηση κουνουπιών
Να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών ζητά ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Αμοιρίδης, τονίζοντας ότι μαζί με την απειλή της πανδημίας, η περιοχή μας δέχεται και άλλες όπως αυτές των ζωονόσων και του ιού του Δυτικού Νείλου. Σε σχετική ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Δυστυχώς τα κουνούπια δεν μας συμπαραστέκονται στο πρόβλημα του κορωνοϊού και εμφανίστηκαν δυναμικά σε παραλιακές περιοχές, όπως πχ στα Άβδηρα και πιθανόν και αλλού. Ήταν σύνηθες η καταπολέμηση με όλα τα προσφερόμενα μέσα να ξεκινά τον Απρίλιο ώστε να προλαμβάνεται το ζήτημα και να μειώνεται το μέγεθος του για τους επόμενους μήνες. Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσει και φέτος η καταπολέμηση από τις υπηρεσίες και τους εγκατεστημένους αναδόχους της περιφέρειας χωρίς καθυστέρηση. Η δυσφορία συμπολιτών μας, που ήδη βιώνουν την παρουσία του ενοχλητικού αυτού εντόμου και τα παράπονα τους είναι γεγονός».


Χρέη προς τους ιδιώτες
Ο κορωνοϊός, κορωνοϊός και η οικονομία, οικονομία. Λοιπόν, εντάξει ο ιός, όμως χωρίς οικονομία δεν νοείται κράτος.
Στη δύσκολη περίοδο που διανύουν οι επιχειρήσεις υπάρχει ένα θέμα που χρονίζει. Πρόκειται για τα χρέη του δημοσίου προς τους προμηθευτές, εργολάβους και άλλους, όπως τους εξαγωγείς και τα νοικοκυριά από επιστροφές φόρων, σύνολο 2,17 δισ. ευρώ.
Το ‘χουμε ξαναγράψει πως είναι ακατανόητο να μην εξοφλεί το χρέος του το δημόσιο προς τους ιδιώτες, όταν αυτό απαιτεί από αυτούς να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Γ.Δ.


Πλαστικά Θράκης
Έχουμε σαν νομός τη χαρά να φιλοξενούμε αρκετές επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν.
Που ξεχωρίζουν για την επιτυχία τους στο επιχειρείν αλλά και στην κοινωνική προσφορά στον τόπο μας.
Μία από αυτές, τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στην επικαιρότητα λόγω της προσφοράς της σε υγειονομικό υλικό προς το Νοσοκομείο Ξάνθης.
Πρόκειται για την επιχείρηση Πλαστικά Θράκης, η οποία συνεχίζει την επιτυχημένη διαδρομή της. Πρόσφατα μάλιστα, παρακολουθήσαμε και τηλεσυζήτηση του κ. Χαλιορή με τν πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη δημιουργία νέας πτέρυγας κατασκευής μασκών.
Γ.Δ.


Διαπρέπει στην Αθήνα
Ένας νέος ξανθιώτης, ο Γιώργος Νάστος, ξεχωρίζει ως δημοσιογράφος στην Αθήνα.
Εργάζεται στο συγκρότημα της Άλτερ Έγκο ΜΜΕ ΑΕ και γράφει στο ΒΗΜΑgazino.
Συνήθως παίρνει συνεντεύξεις από διάφορους Έλληνες παρουσιάζοντας το έργο τους και τη ζωή τους.
Ο Γ. Νάστος από νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και είχε ξεχωρίσει για το σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο αντιμετώπισης των γεγονότων.
Είναι γεννημένος στην Ξάνθη όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Ο πατέρας του ήταν διευθυντής του γραφείου της Στατιστικής Υπηρεσίας στην Νομαρχία.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Τραμπ
Εάν είσαι πρόεδρος των ΗΠΑ και απαιτείς σεβασμό θα πρέπει αυτό να τον κερδίσεις, όχι να τον απαιτείς.
Και για να τον κερδίσεις δε θα πρέπει να λες ανοησίες.
Διαβάστε τι εννοώ:
Ξεπέρασε τον εαυτό του για μία ακόμη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ προτείνοντας ουσιαστικά ως ιδέα, στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου του Λευκού Οίκου, τις… ενέσεις απολυμαντικού για θεραπεία από τον Covid-19, καθώς επίσης και την υπεριώδη ακτινοβολία. Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, με πολλούς ειδικούς να καταγγέλουν στα σόσιαλ μίντια ότι οι ενημερώσεις του αμερικανού προέδρου θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Γ.Δ.


Η ώρα της Οικονομίας
Κατά γενική ομολογία πλέον, μετά την υγειονομική κρίση, εισερχόμαστε σαν χώρα στον τομέα της Οικονομίας.
Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα και έλαβε έγκαιρα τις σωστές, όπως αποδεικνύεται, αποφάσεις.
Το ίδιο μπορεί και πρέπει να πράξει, και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ένα ισχυρό συμβουλευτικό σχήμα σαν κι αυτό του κ. Τσιόδρα στην υγεία χρειάζεται να συγκροτήσει ο πρωθυπουργός και στην Οικονομία. Ιδού λοιπόν, μία ευκαιρία συνεργασίας, προς όφελος του τόπου, πάντα.
Γ.Δ.


Σάββατα χωρίς «ζωή»
Θα το έχετε ακούσει ή και δει, όσοι τολμηροί κάνατε μία «περασιά» το Σάββατο από την κεντρική πλατεία.
Ήταν ένα Σάββατο χωρίς ζωή, χωρίς κίνηση, χωρίς την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης παρουσίας. Ήταν άλλο ένα Σάββατο της απομόνωσης, του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις «γραφές και εντολές», μάλλον άλλο ένα τέτοιο Σάββατο θα περάσουμε, αυτό της 2ας Μαΐου.
Μετά θα μπούμε σε έναν άλλο ρυθμό, όχι βέβαια, της απόλυτης και ελεύθερης κίνησης.
Στην αρχή θ’ αρκεστούμε εντός νομού ελεύθερα, με μέτρα προστασίας, αποστάσεις, αλλά χωρίς χαρτιά και μηνύματα στο 13033.
Σταδιακά, ανάλογα με την πορεία και την εξέλιξη που θα εξαρτάται από μας, θα γίνουν πιο ελαστικά τα μέτρα, θ’ ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες.
-Υπομονή, βγαίνουμε στο ξέφωτο.
Γ.Δ.


Αγριεύουν τα πράγματα
Η είδηση είναι ότι 23 δημοτικοί σύμβουλοι όρισαν συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη για να συζητηθούν τα μέτρα ανακούφισης πολιτών και επιχειρήσεων του δήμου Ξάνθης.
Πρόκειται για τις δημοτικές παρατάξεις που ηγούνται οι Μελισσόπουλος, Δημαρχόπουλος, Χατζηθεοδώρου και Λύρατζης.
Δε συμμετέχει ο συνδυασμός Παπαχρόνη.
Μέχρι εδώ είναι το ιστορικό της υπόθεσης που όμως έχει και συνέχεια, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί υπήρξε αντίδραση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου διότι θεωρεί ότι είναι παράνομη η σύγκληση αυτής της συνεδρίασης.
Για το λόγο αυτό εξάλλου, ζητά πειθαρχικό έλεγχο και ποινικό από τους καθ’ ύλην αρμόδιους εποπτικούς φορείς, την Αποκεντρωμένη, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Εισαγγελία Ξάνθης. Αγριεύουν τα πράγματα, όπως όλα δείχνουν.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…