Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

0

Εργάτες γης: Άμεση ανάγκη
Ιδού το πρόβλημα των ημερών. Ένα πρόβλημα βέβαια, με ιστορία χρόνων που αντιμετωπίστηκε με «εισαγωγή’ εργατικών χεριών από Αλβανία και Βουλγαρία.
Η υγειονομική κρίση, όμως, δημιούργησε προβλήματα και στο θέμα αυτό, διότι η έλευση των ανθρώπων αυτών, τώρα είναι δύσκολη.
Από την άλλη, φρούτα και λαχανικά χρειάζονται χέρια για να συγκεντρωθούν και εάν δε βρεθεί άμεσα λύση, θα υπάρξει σοβαρό θέμα με τα προϊόντα που θα μείνουν στα χωράφια και που βέβαια, θα σαπίσουν.
Γ.Δ.


Το πρόβλημα είναι σοβαρό
Το πρόβλημα της έλλειψης χεριών για τη συγκέντρωση φρούτων, λαχανικών και εν γένει την πρωτογενή παραγωγή είναι παλιό και γνωστό. Διογκώθηκε όμως, απειλητικά διότι πολλοί εργάτες γης του παρελθόντος δεν δέχονται να πάνε στα χωράφια.
Ένας λόγος είναι ότι οι νέοι πια δεν επιλέγουν να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα και άλλος τα διάφορα επιδόματα που χορηγεί η Πολιτεία σε όλους.
Έτσι, με την επιδοματική αυτή πολιτική, οι εργάτες γης έχουν γίνει άνθρωποι που ζουν μέσω των επιδομάτων τους.
Δε μπορούμε βέβαια, να αγνοήσουμε και τις συνθήκες απασχόλησης, οπού το πρόβλημα είναι ότι και ο εργοδότης συχνά θέλει να δίνει χαμηλό μεροκάματο και ο εργάτης ζητά η πληρωμή να γίνει χωρίς εργόσημο, «μαύρα». Οι μη γνώστες του θέματος δε το αξιολογούν ως σοβαρό, Κάνουν όμως λάθος, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει να λυθεί.
Τον τρόπο επίλυσης, οφείλουν να τον βρουν οι αρμόδιοι.
Γ.Δ.


Στη Γερμανία σήμανε συναγερμός
Ιδού λοιπόν ο φόβος. Η γερμανική κυβέρνηση φοβάται το πιθανό πισωγύρισμα στον κορωνοϊό.
Αιτία η πρώτη δέσμη χαλάρωσης που εφάρμοσε η κυβέρνηση ως προς τα περιοριστικά μέτρα. Κι αυτό, διότι αμέσως, ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξήθηκε στο 1%. Όριο που θεωρήθηκε υψηλό και εξ αυτού υπάρχει και ο έντονος προβληματισμός στις αρμόδιες αρχές.
Μεταξύ μας, την ίδια ανησυχία και προβληματισμό έχουν και οι αρμόδιοι στη χώρα μας. Για να μη συμβεί αυτό που ελέχθη: Τα καταφέραμε στην καραντίνα μην τα ‘χαλάσουμε’ στην έξοδο».
Γ.Δ.


Λόγια
Ένα μικρό διάλειμμα έτσι για μια μικρή φιλοσοφική σκέψη με λόγια που ελέχθησαν από Έλληνες διαχρονικά.
-Αριστοτέλης: «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από το να μοιράζεις ίσα σε άνισα»
-Πρωταγόρας: «πάντων χρημάτων μέτρων εστ’ άνθρωπος» και «πόνου γαρ άνευ, ουδέν ευτυχεί»
Ποιητές
-Κατσαρός: «πάρτε μαζί σας νερό, το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία»
-Εγγονόπουλος: «στα μίζερα χρόνια μας, είθισται να δολοφονούν τους ποιητές»
Γ.Δ.


Τα διαθέσιμα από τους ΟΤΑ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη την υποχρεωτική κατάθεση των διαθέσιμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, απορρίπτοντας τις αιτήσεις της ΚΕΔΕ και των μεγάλων δήμων που στρέφονταν κατά του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με την Ολομέλεια, του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, η δημοσιονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ ναι μεν κατοχυρώνεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος, αλλά παράλληλα δεν είναι αντίθετες στις ίδιες διατάξεις του Συντάγματος οι δύο αποφάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες είναι υποχρεωτική η κατάθεση των διαθέσιμων των δήμων, Περιφερειών κλπ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας. Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις της ΚΕΔΕ, των Δήμων Πειραιά, Καλλιθέας, Αλίμου, Καισαριανής, Μαρκόπουλου, Μεσογαίας Αττικής, Καλαμαριάς, Θάσου, Ξάνθης και Λήμνου, καθώς και της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Καλαμαριάς που στρέφονταν κατά του ελληνικού Δημοσίου.
Γ.Δ.


Τον θυμάστε το λόφο Καστά;
Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα και για τον λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Σύντομα θα συζητηθούν δύο μελέτες που αφορούν το ταφικό μνημείο. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να προχωρήσουν οι σωστικές εργασίες-παρεμβάσεις εντός του μνημειακού συγκροτήματος, οι χωματουργικές εργασίες για την ανάδειξη του καλύτερα σωζόμενου τμήματος του μαρμάρινου περίβολου.
Στο μεταξύ εκτελείται ερευνητικό πρόγραμμα, στόχος του οποίου είναι ο εντοπισμός, η ταυτοποίηση και η απεικόνιση των χρωστικών ουσιών, στην επιφάνεια των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου.
Παράλληλα, δρομολογούνται εργασίες για τη συντήρηση της θύρας και των φτερών των Σφιγγών του μνημείου.
-Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να υπάρξει κρατικό ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό μνημείο.
Γ.Δ.


Το νέο σύνθημα
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές και περιείχε το νέο μήνυμα «Μένουμε ασφαλείς».
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το μήνυμα αυτό, γιατί πλέον οι ευθύνες των πολιτών με την ελεύθερη, σχεδόν, έξοδο είναι αυξημένες.
Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η ουσία του συνθήματος. Το να μένουμε ασφαλείς, παρότι θα κυκλοφορούμε χωρίς τους προηγούμενους περιορισμούς.
Επομένως, οι ευθύνες όλων μας ως προς την τήρηση των νέων δεσμεύσεων είναι μεγάλες γιατί ακριβώς το πεδίο ευθύνης είναι μεγάλο μεν, αλλά είναι και προσωπικό. Ο καθένας μας θα έχει τις δικές του προσωπικές ευθύνες για την προστασία του, για την ασφάλειά του.
Γ.Δ.


Ξεχωριστές προσωπικότητες
Ήρθε η ώρα της Οικονομίας πλέον, η ώρα της ουσιαστικής αντιμετώπισής της.
Για τη νέα πρόκληση θα χρειαστεί η επιστράτευση νέων ιδεών και εμπνευσμένων ανθρώπων, ικανών να σχεδιάσουν τις πολιτικές  και να ανακαλύψουν νέα μέσα ικανά να κινητοποιήσουν τις αργούσες αυτή την ώρα παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά, επιβάλλεται να διευρύνουν τον κύκλο των συνομιλητών τους, να απευθυνθούν σε πρόσωπα και δυνάμεις, όχι κατ’ ανάγκη πολιτικές, οι οποίες ωστόσο διαθέτουν εμπειρία και υπήρξαν αποτελεσματικοί χειριστές σύνθετων καταστάσεων σε περιόδους κρίσεων.
Εκεί έξω, στην ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα υπάρχουν πάμπολλες ξεχωριστές προσωπικότητες, ικανές να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες.
Γ.Δ.


Διαφορετική δημοτική διαχείριση
Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που κατά την εκτίμησή μου είναι η απάντηση στην ένταση που υπάρχει μεταξύ της αντιπολίτευσης του δήμου Ξάνθης και της παράταξης που έχει την εντολή διοίκησης.
Παρακολουθώντας αυτούς τους μήνες την πορεία και τις ενέργειες των δύο πλευρών, δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης, έβγαλα ένα συμπέρασμα. Κι αυτό το συμπέρασμα δεν είναι άλλο από τη διαπίστωση της αντιπολίτευσης ότι η διοίκηση του δήμου ασκείται μέσω μιας διαφορετικής διαχείρισης που δεν την είχαν γνωρίσει μέχρι τώρα.
Δημαρχόπουλος, κυρίως Μελισσόπουλος και Λύρατζης στη συνέχεια, έζησαν στο δήμο και λειτούργησαν με διαφορετικό τρόπο.
Η σημερινή διοίκηση ασκεί μια διαφορετική διαχείριση.
Επιχειρεί να δίνει λύσεις χωρίς καθυστέρηση, εφαρμόζοντας το «ό,τι δε λύνεται, κόβεται». Ο Μανώλης Τσέπελης εμφύσησε στους συνεργάτες του μια διαφορετική νοοτροπία, όπως αυτή της περιόδου Αμοιρίδη.
Κεντρική φιλοσοφία είναι «να γίνεται έργο», «να τελειώνουν τα έργα», «τα πολλά λόγια δεν βοηθούν».
Όλα αυτά όμως, ως διαχείριση, προξένησαν ένα ξάφνιασμα και μία ενόχληση που βέβαια αυξήθηκαν, λόγω και της ειδικής διαχείρισης των υποχρεώσεων του δήμου λόγω κορωνοϊού.
Γ.Δ.


Ρόζα Εσκενάζυ
Λίγα λόγια για τη γνωστή τραγουδίστρια Ρόζα Εσκενάζυ που σε κάποια χρονική περίοδο εμπλέκεται με την Ξάνθη.
Λοιπόν, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως Σάρα Σκιναζί, από φτωχή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής. Μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη κι αργότερα στην Κομοτηνή. Στην εφηβεία της ερωτεύεται τον πλούσιο Γιάννη Ζαρντινίδη και οι δυο τους θα κλεφτούν. Την περίοδο αυτή αλλάζει το όνομά της σε Ρόζα Εσκενάζυ, με το οποίο και έγινε γνωστή.
Λίγα χρόνια μετά, ο Ζαρντινίδης πεθαίνει και η Ρόζα επιθυμώντας να κάνει καριέρα παίρνει την απόφαση να αφήσει τογιο της Παράσχο, σε οικοτροφείο στην Ξάνθη. Μητέρα και γιος θα συναντηθούν αρκετά χρόνια αργότερα.
Στην Αθήνα διέπρεψε ως τραγουδίστρια και χορεύτριακαι διέγραψε λαμπρή καριέρα ως το τέλος της ζωής της, στις 2 Δεκεμβρίου 1980.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …