Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επτά σχολικές μονάδες θα φιλοξενήσουν τις 12 νέες αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ για την προσχολική αγωγή

Επτά σχολικές μονάδες θα φιλοξενήσουν τις 12 νέες αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ για την προσχολική αγωγή

0

Από φέτος ξεκινά για πρώτη φορά και στην Ξάνθη η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

 Σε συνεννόηση με τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας ο δήμος. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός Ιουνίου η εγκατάσταση

Με τη λύση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών δρομολογήθηκε τελικά η δυνατότητα δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο δήμο Ξάνθης. Ήδη προχωρούν οι διαδικασίες σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ώστε η εγκατάσταση των αιθουσών να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Εκτιμάται δε, ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, εντός Ιουνίου. Πρόκειται για 12 οικίσκους που θα τοποθετηθούν σε επτά σχολικές μονάδες, όπου και κρίθηκε ότι πληρούνται οι προδιαγραφές. Θυμίζουμε ότι, οι δήμοι Ξάνθης και Κομοτηνής είναι οι τελευταίοι στην Περιφέρεια, που δεν είχαν ενταχθεί μέχρι τώρα στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, λόγω έλλειψης υποδομών.

Συνεργασία με την Α/βάθμια εκπαίδευση για τον εντοπισμό των χώρων

Όπως μας ενημερώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης, «από την αρχή της ανάληψης της διοίκησης μας προχωρήσαμε τη διαδικασία, ώστε με αυτοψία και σε συνεννόηση με την Α/βάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης να εντοπιστούν οι κατάλληλοι χώροι. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες που προέκυπταν από την έκδοση οικοδομικής άδειας. Από το δήμο εστάλη αίτημα παραχώρησης και πλέον σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, δρομολογεί τη διαδικασία», και θυμίζει ότι το Δεκέμβριο ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης συναντήθηκε με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, όπου και δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο δήμο Ξάνθης.

240 επιπλέον παιδιά θα φοιτήσουν στην προσχολική εκπαίδευση

Οι τεχνικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν πλέον το τεχνικό τμήμα της εγκατάστασης. «Ο δήμος αναλαμβάνει να δημιουργήσει τη βάση και στη συνέχεια να προχωρήσει τις υποδομές και τη συντήρηση και η ΚΤΙΠ ΑΕ θα τοποθετήσει τις ΠΡΟΚΑΤ κατασκευές, οι οποίες διαθέτουν σύστημα θέρμανσης-ψύξης, έπιπλα, χώρους υγιεινής και ό,τι είναι απαραίτητο», σημειώνει ο αντιδήμαρχος ΤΥ Γιάννης Ζερενίδης, ενημερώνοντας ότι σε αυτή τη φάση αποστέλλονται τα τοπογραφικά σχέδια και η τεχνική έκθεση για τους χώρους εγκατάστασης των νέων αιθουσών.

Η κάθε αίθουσα θα είναι χωρητικότητας 20 παιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι μέσω των νέων υποδομών θα μπορούν από τη νέα χρονιά να φοιτήσουν στην προσχολική εκπαίδευση 240 επιπλέον παιδιά.

Με μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό θα δρομολογηθούν βελτιώσεις

Ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της διαδικασία στο δήμο Ξάνθης εκφράζει και ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Μπαντίκος, σημειώνοντας ότι λήγει η εκκρεμότητα και για τους δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής, ωστόσο από την πλευρά του υπουργείου υπάρχει κατανόηση ότι: «στην προσχολική εκπαίδευση φοιτούν παιδιά που βρίσκονται σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα. Πρέπει λοιπόν, να βρίσκονται σε λειτουργικούς και ευχάριστους χώρους. Γι’ αυτό το λόγο, μέσω ενός μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού θα δρομολογηθούν και βελτιώσεις που θα ανταποκρίνονται ακόμη καλύτερα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…