1 κιλό αλεύρι σκληρό
250γρ βούτυρο (ή μαργαρίνη)
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
5 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου (κοπανισμένη)
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
50γρ φρέσκια μαγιά
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Σουσάμι για το πασπάλισμα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα «φιλέ» για πασπάλισμα
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ (με το εξάρτημα για το ζύμωμα) με τη σειρά: το βούτυρο λιωμένο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη μαγιά με το γάλα και το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα για να γίνει μια λεία κι ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2 ώρες. Την ξαναζυμώνουμε και πλάθουμε τα τσουρέκια τα οποία τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο ταψί και τα αφήνουμε σκεπασμένα με πετσέτα να φουσκώσουν μέχρι να γίνουν σχεδόν διπλάσια (περίπου 1 ½ ώρα). Αλείφουμε την επιφάνειά τους με ένα πινελάκι που βουτάμε στον κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.