Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στην «απ’ έξω» οι αγρότες από τα μέτρα στήριξης

Στην «απ’ έξω» οι αγρότες από τα μέτρα στήριξης

0

Για αδικία εις βάρος τους» κάνει λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης Κ. Δαλάτσης – «Πάνε χωράφι» οι αγρότες της Ξάνθης με άδεια λόγω κορωνοϊού

 

Περίοδος μετακίνησης εργατών από Αλβανία  – Τι θα γίνει φέτος; Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών

Παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για ένα μήνα – Παράταση της ΚΑΠ μέχρι το 2023

 

 Στην «απ’ έξω» από τα μέτρα στήριξης βρίσκονται οι αγρότες την ίδια στιγμή που ο κορωνοϊός και τα μέτρα απαγόρευσης που έχουν ληφθεί τους εξαναγκάζουν να  «Μένουν Σπίτι» σε μια εποχή που πρέπει να βρίσκονται στο χωράφι καθώς ο Απρίλης είναι ο μήνας που ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις περισσότερες καλλιέργειες όπως: βαμβάκι, καλαμπόκι, ηλίανθο, καπνό, κηπευτικά κ.ά.

Πάνε χωράφι οι αγρότες της Ξάνθης με άδεια

Με το ειδικό έντυπο ή την χειρόγραφη δήλωση στοιχείων στα χέρια οι αγρότες του νομού μας πάνε στα χωράφια τους γιατί ο καιρός δεν περιμένει  τον κορωνοϊό και ούτε οι δουλειές τους τελειώνουν… «Πάμε στα χωράφια. Έχουμε προμηθευτεί το ειδικό έντυπο. Άλλοι συνάδελφοί μας έχουν χειρόγραφη δήλωση. Όλοι έχουμε συμμορφωθεί και τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης. Τις αποστάσεις ασφαλείας όταν συναντιόμαστε , το πλύσιμο των χεριών κ.λ.π. Έχουμε γονείς, οικογένειες, τους προστατεύουμε όπως και τον εαυτό μας. Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε. Ο κόσμος όλος είναι φοβισμένος, μαγκωμένος», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.

Περίοδος μετακίνησης εργατών από Αλβανία  – Τι θα γίνει φέτος;

Υπό κανονικές συνθήκες τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου είναι ή περίοδος που έρχονται στη χώρα και στον νομό μας εργάτες από Αλβανία και Βουλγαρία γιατί βρίσκουν δουλειά στη συλλογή των σπαραγγιών αλλά και στα κηπευτικά. Όμως για φέτος κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει: «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Χρειαζόμαστε εργατικά χέρια. Ειδικά σε κάποιες καλλιέργειες όπως για παράδειγμα στα κηπευτικά ή οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα σπαράγγια που είναι η εποχή της συλλογής τους είναι απολύτως απαραίτητα. Αυτή την εποχή αρχίζουν να έρχονται. Φέτος δεν ξέρουμε τι θα γίνει», επισημαίνει ο κ. Δαλάτσης.

Άδικο που δεν μπήκαν οι αγρότες στο πακέτο μέτρων στήριξης από τον κορωνοϊό

Συνεχίζοντας χαρακτηρίζει άδικο το γεγονός η κυβέρνηση άφησε στην «απ’ έξω»  από τα μέτρα στήριξης τον πρωτογενή τομέα.: «Την στιγμή που έχουν εντάξει τους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων όπως για παράδειγμα τα εκκοκκιστήρια,  εμάς τους παραγωγούς μας έχουν αφήσει απ’ έξω. Κι αναρωτιέμαι γιατί. Τι θα γίνει αν πάψουμε να παράγουμε εμείς; Θεωρώ ότι τα 800 ευρώ βέβαια είναι πολύ λίγα αλλά δεν βρίσκω ένα λόγο που μας εξαιρούν. Όλοι οι κλάδοι πλήττονται. Μια αλυσίδα είμαστε Είναι αδικία για μας και για τους κτηνοτρόφους που πλήττονται και αυτοί από την απαγόρευση των εξαγωγών», τονίζει ο κ . Δαλάτσης.

Σε απόγνωση οι παραγωγοί κηπευτικών

Να σημειώσουμε πολύ έντονο είναι το πρόβλημα στους παραγωγούς κηπευτικών οι οποίοι διέθεταν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές και τώρα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους: «Ας ελπίσουμε ότι θα λήξει όλο αυτό και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αλλά πρέπει να αρθεί αυτή η αδικία για τους αγρότες», καταλήγει ο κ. Δαλάτσης.

Παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για ένα μήνα – Παράταση της ΚΑΠ μέχρι το 2023

Τα μόνα μέτρα που τους αφορούν μέχρι στιγμής είναι η παράταση που δόθηκε στις δηλώσεις ΟΣΔΕ γι ένα μήνα προς αποφυγή της συνάθροισης. Επίσης δόθηκε από την Ε.Ε. παράταση της ΚΑΠ έως το 2023 ως έχει.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικές εκδρομές: Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία τροχονομικού ελέγχου

Σχετικό έγγραφο της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μακρή στάλθηκε…