Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

1

Ούτε ο κορωνοϊός λύγισε την Μέρκελ

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών μετά την άρνηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Μέρκελ να αποδεχθεί την πρόταση για έκδοση κορωνο – ομολόγου για την στήριξη της οικονομίας όλως των χωρών της Ε.Ε. που πλήττονται από την πανδημία. Να θυμίσουμε ότι την πρόταση αυτή συνυπογράφουν όλες οι χώρες του Νότου όπως και η χώρας μας. Για άλλη μια φορά όμως η κα Μέρκελ στύλωσε τα πόδια και αρνήθηκε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση από κοινού. Το ίδιο έκανε και στην κρίση του 2008 όταν ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην χώρα. Η άρνηση τότε επίσης της Γερμανίας και των χωρών του βορρά μας οδήγησαν στο ΔΝΤ και στα μνημόνια.

Δυστυχώς η Ευρώπη αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει για την ενοποίησή της. Ούτε οι χιλιάδες νεκροί από τον κορωνοϊό σε Ιταλία και Ισπανία έπεισαν την κα Μέρκελ να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη την υγειονομική αυτή κρίση.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η Ευρώπη μ’ αυτές τις συμπεριφορές αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων!


Πραγματικότητα κι επιθυμίες

«Όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις επιθυμίες μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Ελέχθη και είναι απολύτως σωστό, εάν σκεφτούμε και θυμηθούμε τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ηγετών όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και άλλων ευρωπαίων αρχηγών κρατών.

Όλοι αυτοί λειτούργησαν ως προς το θέμα του κορωνοϊού όχι σύμφωνα με τα ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα αλλά σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες.

Μόνον που ο ιός αγνόησε τις επιθυμίες τους και ακολούθησε δικό του θανατηφόρο δρόμο.

Οπότε έντρομοι, άλλαξαν άρον-άρον αποφάσεις και συμπεριφορά.

Γ.Δ.


Οι πολιτικές επιπτώσεις του ιού

Η γνωστή εθνικολαϊκιστική πολιτική που ακολουθούν σε όλους τους τομείς ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπόρις Τζόνσον (που αποτελεί άλλωστε και- το κύριο κοινό χαρακτηριστικό τους) δεν άντεξε για πολύ στην επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ενώ και οι δύο σε μια πρώτη φάση προσπάθησαν να υποτιμήσουν τον κίνδυνο, μη λαμβάνοντας εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα, απλώς για να φανούν αρεστοί στους ψηφοφόρους τους, υποχρεώθηκαν τελικά να ανακρούσουν πρύμναν και να εξαγγείλουν τις γνωστές σκληρές αποφάσεις, ανάλογες με αυτές που ισχύουν ήδη στις ευρωπαϊκές χώρες.

Έχασε έτσι την ευκαιρία ο αλλοπρόσαλλος πρωθυπουργός της Βρετανίας να αποδείξει ότι η ένδοξη χώρα του, στην εποχή του Brexit, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την υποδεέστερη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και ο απερίγραπτος αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να καταπιεί την υπερηφάνεια του μαζί με την υπερφίαλη θεωρία του «America First».

Δεν μπορούσαν όμως να κάνουν διαφορετικά από τη στιγμή που μια απόλυτα τεκμηριωμένη μελέτη 30 βρετανών επιστημόνων, υπό τον καθηγητή Επιδημιολογίας του φημισμένου Imperial College Νιλ Φέργκιουσον, ανέφερε ως συμπέρασμα ότι, χωρίς τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στις ΗΠΑ θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και τα 2,2 εκατομμύρια, αριθμός που συγκρίνεται μόνο με τον όλεθρο που σκόρπισε η ισπανική γρίπη το 1918. Για τη Βρετανία η ίδια μελέτη ανέβαζε τον αριθμό σε 250.000 νεκρούς στην περίπτωση λήψης ήπιων μέτρων και 510.000 αν δεν υπήρχε κανένα μέτρο, όπως πρότεινε η γνωστή θεωρία περί «ανοσίας της αγέλης», που από ανοσία μετατρέπεται τώρα μάλλον σε ανοησία. Η βασίλισσα Ελισάβετ πάντως φρόνησε να φύγει από το Μπάκιγχαμ και να κλειστεί πίσω από τα ασφαλή τείχη του Πύργου του Ουίνδσορ.

Γ.Κ.


«Να μη γίνουμε Ιταλία»

Οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών στη γειτονική Ιταλία σοκάρουν, ενώ στον ίδιο ρυθμό βαδίζει δυστυχώς και η Ισπανία. Είναι πάνω από 8.500 οι νεκροί στην Ιταλία και πάνω από τους 5.000 στην Ισπανία! Οι δύο μεσογειακές χώρες έχουν ξεπεράσει πλέον την Κίνα σε νεκρούς, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται άμεσα κάποια ύφεση της πανδημίας.

Εδώ στην Ελλάδα, μία φράση ακούγεται κατά κόρον από πολιτική ηγεσία και πολίτες:  «να μην γίνουμε σαν την Ιταλία». Παράδοξο αλήθεια, μιας και οι αγαπημένοι μας «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» γείτονες, ήταν πάντα το πρότυπό μας. Εξωστρεφείς, φασαριόζοι, ευδαίμονες σαν κι εμάς, καθιέρωσαν πρώτοι την Ντόλτσε Βίτα-που ακολουθήσαμε με ενθουσιασμό κι εμείς- αλλά και ισχυροί  οικονομικά (μέχρι πρότινος), κάτι που δεν είμαστε εμείς.

Ιταλία και Ισπανία ζουν σήμερα ένα φρικιαστικό σενάριο, με την εξάπλωση του κορωνοϊού να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ας μην γελιόμαστε, η δική τους τραγωδία έχει γίνει η αιτία που συνετιστήκαμε εμείς, και προσπαθούμε τώρα να αποφύγουμε τη σκληρή τους μοίρα.

Ήμασταν «τυχεροί» που πρώτα βρήκε το κακό την Ιταλία, αλλιώς θα είχαμε πάθει τα τρισχειρότερα, αν αναλογιστούμε την απειθαρχία του Έλληνα σε συνδυασμό με τα χάλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας μας…


Φίλοι και γνωστοί

Δεν θα πρέπει καθόλου να σας παραξενέψει αγαπητοί αναγνώστες εάν πληροφορηθείτε πως κάποιος συγγενής, φίλος ή γνωστός σας έχει κρούσμα κορωνοϊού.

Είναι δεδομένο πως αυτό θα συμβεί εάν δεν συνέβη ήδη σε κάποιον και δεν έγινε ευρέως γνωστό.

Σημειώνουμε πως δεν είναι κάτι τρομερό εάν κάποιος έχει διαπιστωθεί με κρούσμα. Θα μείνει απομονωμένος λίγες ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Αυτό συμβαίνει ήδη σε εκατοντάδες άτομα τα οποία συνήθως επανέρχονται στη φυσιολογική λειτουργία μετά τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση της υπόθεσης.

Γ.Δ.


Δυστυχώς συνέβη

Αυτό που συνέβη στον Εχίνο και γενικά στο δήμο Μύκης από την άφιξη τόσου μεγάλου αριθμού επαναπατριζομένων από Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο εργαζομένων, ήταν αναμενόμενο.

Γι’ αυτό και εγκαίρως το είχαμε επισημάνει από την στήλη αυτή δύο-τρεις φορές μάλιστα.

Με την απλή λογική ως σύμβουλο και με τον νόμο των πιθανοτήτων ήταν βέβαιο πως κρούσματα θα υπήρχαν, όπως και αποδείχτηκε τελικά.

Μάλιστα εάν είμαστε ρεαλιστές και δεν έχουμε στόχο να καθησυχάσουμε τον κόσμο, θα πρέπει να πούμε με ειλικρίνεια πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα στην περιοχή του δήμου Μύκης.

Προφανώς και δεν το θέλουμε, όμως αυτό θα συμβεί δυστυχώς.

Κατά τα λοιπά, η Ξάνθη και ο Εχίνος ειδικότερα, έγινε γνωστός πανελλαδικά για αρνητικό λόγο.

Γ.Δ.


Απότομη αύξηση του πληθυσμού

Συζητώντας με μουσουλμάνο φίλο για τα κρούσματα στο δήμο Μύκης, μου ανέφερε το γεγονός πως υπήρξε σε σύντομο χρόνο απότομη αύξηση του πληθυσμού του δήμου.

Αυτό, όπως μου εξήγησε, οφειλόταν στην άφιξη μαθητών από Λύκεια και φοιτητών από Πανεπιστήμια της Αδριανούπολης και Κωνσταντινούπολης.

Έτσι, συν τους εργαζόμενους σε χώρες της Ευρώπης που επίσης ήρθαν, αυξήθηκε ο αριθμός του πληθυσμού από διάφορες αφετηρίες χωρών που ήδη είχαν κρούσματα του ιού.

Και βέβαια μια τέτοια ποικιλία ανθρώπων ήταν σίγουρο πως θα είχε ανάμεσά της και ανθρώπους με κρούσματα.

Από την άλλη, συνέχισε, τα περισσότερα μεγάλα ορεινά χωριά είναι πυκνοκατοικημένα κι αυτό βοηθάει στην εξάπλωση του ιού.

Γ.Δ.


Άλλαξε η ώρα – Ήρθε η Άνοιξη και η ελπίδα

Μπορεί η ζωή όλων μας να μοιάζει σα να έχει σταματήσει, σα να έχει παγώσει ο χρόνος τις μέρες αυτές του εγκλεισμού και της απομόνωσης, ωστόσο αυτό είναι μια ψευδαίσθηση. Ο χρόνος συνεχίζει να κυλά ερήμην μας κι η Άνοιξη μας έφτασε και φέτος. Από χθες έχουμε θερινή ώρα, οι μέρες μας μεγάλωσαν κατά μία ώρα, κάτι που σε συνδυασμό με την βελτίωση του καιρού, κάνει όλο και πιο δύσκολη η παραμονή μικρών και μεγάλων μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Η Άνοιξη, η φύση μας καλεί, κι εμείς λαχταρούμε να ανταποκριθούμε στα κελεύσματά της, όμως δυστυχώς πρέπει να μείνουμε ακόμα σπίτι. Σύντομα, με την άνοδο της θερμοκρασίας, ίσως να δούμε τη σταδιακή υποχώρηση του ιού.

Τα νούμερα είναι πολύ ελπιδοφόρα, από χώρες με υψηλότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, όσες χώρες έχουν θερμοκρασία πάνω από 27ο ο ιός δεν αναπτύσσεται.

Για παράδειγμα: Το Μάλι με θερμοκρασία 28ο έχει 4 κρούσματα, χωρίς θάνατο.

Οι Μαλδίβες με θερμοκρασία 27ο έχει 13 κρούσματα και 0 θανάτους.

Το Κατάρ με θερμοκρασία 27 έχει 537 κρούσματα, χωρίς κανέναν νεκρό.

Οι Σεϋχέλλες με θερμοκρασία 27 βαθμούς έχουν 7 κρούσματα και κανέναν θάνατο.

Οπότε, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα και σύντομα θα μπορούμε να απολαύσουμε την Άνοιξη, τη φύση και την πανέμορφη πατρίδα μας, όλοι μαζί…


Θα γλυτώσουμε από τον κορωνοϊό αλλά θα πάθουμε …κατάθλιψη

«Μένουμε Σπίτι δεν Φοβόμαστε, Ενημερωνόμαστε» είναι το σύνθημα των ημερών που ζούμε προκειμένου να ανακόψουμε την επέλαση του κορωνοϊού. Ο κόσμος έχει πειθαρχήσει σε μεγάλο βαθμό και τηρεί τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και γι αυτό όπως λένε και οι αρμόδιοι δεν έχουμε γίνει Ιταλία. Αναμφισβήτητα αυτό είναι αποτέλεσμα της όλης διαχείρισης της κρίσης και τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν τόσο στην αρμόδια επιτροπή επιστημόνων όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό που έλαβε έγκαιρα αυστηρά μέτρα. Αυτό όμως που πρέπει να προσεχθεί γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει είναι η ενημέρωση και συγκεκριμένα η ενημέρωση που καλλιεργεί τον φόβο. Και υπάρχει πληθώρα απ’ αυτή στα κανάλια και στα social. Μένουμε σπίτι αλλά πώς να παραμείνουμε αισιόδοξοι όταν δεν βλέπεις, τίποτε άλλο , δεν ακούς τίποτε άλλο. Μια απίστευτη τρομολαγνία έχει κατακλύσει τα Μέσα. Καθημερινά παρελαύνουν γιατροί πνευμονολόγοι, επιδημιολόγοι και πάσης φύσεως …λόγοι, που λένε τις απόψεις τους, παρουσιάζουν έρευνες, προκαλώντας σύγχυση και φόβο στο κοινό. Αυτό που βλέπουμε να γίνεται αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι να γλυτώσουμε από τον κορωνοϊό αλλά να αποκτήσουμε κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…