Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κορωνοϊός: Να κλείσουν τα σύνορα από Βουλγαρία ζητούν τα επιμελητήρια ΑΜΘ

Κορωνοϊός: Να κλείσουν τα σύνορα από Βουλγαρία ζητούν τα επιμελητήρια ΑΜΘ

0

Απέστειλαν επιστολή προς τον Πρωθυπουργό – Εκφράζουν την ανησυχία τους από την προέλευση κατοίκων Βουλγαρίας στις περιοχές της ΑΜΘ

 

Φόβοι μήπως επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας – Πρώιμοι …παραθεριστές και στο Μυρωδάτο

 

 

Την έντονη ανησυχία τους για την έλευση πολλών κατοίκων Βουλγαρίας από τις διόδους της Ανατολικής Μακεδονία ς- Θράκης αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε υπό το κράτος του κορωνοϊού εκφράζει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της ΑΜΘ (Π.Ε.ΣΥ) που απαρτίζεται από τα 6 επιμελητήρια της Περιφέρειας. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 26 Μαρτίου οι πρόεδροι των επιμελητηρίων αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας να κλείσουν τα σύνορα με Βουλγαρία και να διακινούνται μόνο εμπορεύματα με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι στους οδηγούς των φορτηγών.

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό να κλείσει τα σύνορα από την Βουλγαρία»

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη και ελήφθη με γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνία αλλά και την αποφυγή επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολίτες άλλης χώρας: «Έχουμε διαπιστώσει το φαινόμενο πολλοί κάτοικοι Βουλγαρία που έχουν κάποιο σπίτι ή κάπου να μείνουν να έρχονται σε διάφορες περιοχές περιφέρειάς μας. Αυτό ελλοχεύει κινδύνους για τις τοπικές κοινωνία αλλά και τα νοσοκομεία μας την στιγμή που κάνουμε προσπάθεια να μην υπάρχει συμφόρηση σ’ αυτά για να διαχειριστούμε καλύτερα την κρίση του κορωνοϊού. Κρίναμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό για να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Προτείναμε να κλείσουν τα σύνολα από τις πύλες εισόδου της περιφέρειάς μας και να διακινούνται μόνο εμπορεύματα» επισημαίνει οκ. Μωραΐτης.

Πρώιμοι …παραθεριστές και στο Μυρωδάτο

Να σημειώσουμε πως το φαινόμενο της πρώιμης τουριστικής προσέλευσης των βουλγάρων έγινε αντιληπτό από κατοίκους της παραλιακής ζώνης του νομού μας, ιδιαίτερα στην παραλία Μυρωδάτου όπου πολλοί έχουν κατοικίες. Και βέβαια οι λόγοι της έλευσής του δεν είναι παραθεριστικοί αφού ο καιρός είναι χειμωνιάτικος. Πολλοί μάλιστα κάτοικοι της περιοχής ανήρτησαν αρνητικά σχόλια.

Επιστολή του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου προς τον Πρωθυπουργό

«Σε κίνδυνο η λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας που καλείται να περιθάλψει περισσότερα κρούσματα»

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ. Οι μέχρι σήμερα ληφθείσες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, αδιαμφισβήτητα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχετε καταφέρει να προστατεύσετε τους πολίτες στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Δεδομένων, όμως, των παγκόσμιων εξελίξεων και των αυξανόμενων κρουσμάτων στις γείτονες χώρες θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης και παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους.

Όπως γνωρίζετε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υφίστανται πέντε οδικοί συνοριακοί σταθμοί Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα ο κορωνοϊός στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρατηρείται αυξημένη κίνηση πολιτών από την Βουλγαρία προς τη χώρα μας, την οποία θεωρούν ασφαλέστερη και με καλύτερες υποδομές υγείας.

Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων των πολιτών της Περιφέρειάς μας αλλά και τη λειτουργία του εθνικού συστήματος υγείας, το οποίο καλείται να περιθάλψει περισσότερα κρούσματα. Ήδη, χθες, τέθηκαν σε καραντίνα για δυο εβδομάδες χωριά της Ξάνθης, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ενώ αρκετά είναι τα κρούσματα που νοσηλεύονται στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω και κυρίως του γεγονότος ότι οι πολίτες της Περιφέρειας ΑΜΘ τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, θεωρούμε ότι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών από και προς την Βουλγαρία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όλων των Ελλήνων. Προτείνουμε, λοιπόν, την αναστολή λειτουργίας των συνοριακών σταθμών Ελλάδας – Βουλγαρίας, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την μετακίνηση των εργαζομένων και από τις δύο πλευρές  υπό την προϋπόθεση ελέγχου των υγειονομικών προϋποθέσεων.

Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα και θα λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία όλων μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

108 τα νέα κρούσματα στην Ξάνθη

729 συνολικά στην ΑΜΘ   Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 6 Ιουλίου ότι τα νέα εργαστηρια…