Τριμμένη κουβερτούρα: 120 γρ.
Καστανή ζάχαρη: 210 γρ.
Αλεύρι: 230 γρ.
Σκόνη κακάο: 30 γρ.
Σκόνη στιγμιαίο εσπρέσο: 1 κουταλάκι
Μαγειρική σόδα: 1 κουταλάκι
αλάτι: 1 πρέζα
Αυγά: 3 μεγάλα
Εσάνς βανίλιας: 1 1/2 κουταλάκι
Ψημένα και χοντροσπασμένα φουντούκια: 150 γρ.
Βάζετε την σοκολάτα με τη ζάχαρη στο μπλέντερ και τα χτυπάτε να τριφτούν και να αναμειχθούν καλά. Σε μπολ ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι, το κακάο και τον εσπρέσο. Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με την βανίλια και προσθέτετε τη ζάχαρη με τη σοκολάτα και το αλεύρι. Όταν πάρετε μια ωραία ζύμη, προσθέτετε και τα φουντούκια.
Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση (αν χρειαστεί αλευρώστε τα χέρια σας) και πλάθετε 2 κυλίνδρους, περίπου 5 εκ. διάμετρο και 25 μήκος. Τα βάζετε σε ταψί με λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά. Βγάζετε τα “ψωμιά” από το φούρνο και τα αφήνετε 10 λεπτά να κρυώσουν λίγο. Με κοφτερό μαχαίρι, τα κόβετε σε λοξές φέτες, 2 εκατοστά φαρδιές, τις οποίες αραδιάζετε στο ταψί. Ψήνετε τα παξιμάδια ξανά, για 15 λεπτά από την μία πλευρά, τα βγάζετε από το φούρνο, τα γυρίζετε ανάποδα και τα ψήνετε άλλα 15 λεπτά. Βγάζετε τα παξιμάδια από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά και τα φυλάτε σε αεροστεγές δοχείο ή σε κλειστά σακουλάκια.