Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κορωνοϊός στην Ξάνθη: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα

Κορωνοϊός στην Ξάνθη: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα

0

Η γυναίκα που διαπιστώθηκε ότι είναι θετική στον ιό αναρρώνει στο σπίτι της και η υγεία της είναι σε καλή κατάσταση- Τηρεί τα μέτρα προφύλαξης η οικογένεια

Εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης συναθροίσεων ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Υγείας- Ανάγκη επισταμένης ενημέρωσης σε όσους επιστρέφουν μαζικά στην Ξάνθη από το εξωτερικό για την  τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού

Επιβεβαιώθηκε χθες το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην πόλη της Ξάνθης, εξέλιξη αναμενόμενη με βάση την εκθετική τάση του ιού.

Πρόκειται για μεσήλικη γυναίκα η οποία μένει με την οικογένειά της στην Ξάνθη. Την Κυριακή εμφάνισε συμπτώματα με πυρετό και εξετάστηκε δείγμα από το Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου αντιμετωπίστηκε εξαρχής ως θετικό κρούσμα και γι’ αυτό εισήχθη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Χθες επιβεβαιώθηκε ότι η γυναίκα είναι θετική στον ιό, ωστόσο παραμένει σπίτι της και η κατάσταση της υγείας της είναι καλή. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μέλη της οικογένειάς της έλαβαν εξαρχής μέτρα προφύλαξης.

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης έχει ξεκινήσει, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν ταξίδεψε πρόσφατα η ίδια ή κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός της, συγκαταλέγεται στα λεγόμενα ‘ορφανά’ κρούσματα, αφού δεν έχει εντοπιστεί από ποιον κόλλησε τον ιό.

Αρνητική στον κορωνοϊό η γυναίκα από τη Βελώνη

Αρνητικό τελικά είναι το δείγμα της 37χρονης από τη Βελώνη, η οποία διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα ωστόσο, δεν είναι τελικά θετική στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βγήκαν χθες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζονται μόνο συμπτωματικοί ασθενείς και όχι άτομα που ενδεχομένως ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ή άτομα που ταξίδεψαν από το εξωτερικό.

Ένα κρούσμα και στην Αλεξανδρούπολη

Ένα είναι το επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο εμφανίστηκε θετικό την Τρίτη. Πρόκειται για άνδρα 43χρονών, ο οποίος νοσηλεύεται, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιείται η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης εξετάζονται και άλλα ύποπτα κρούσματα που τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των δειγμάτων. Θυμίζουμε ότι, από την Δευτέρα, το ΠΓΝΑ και το Νοσοκομείο της Καβάλας θα μπορούν να διενεργούν τα τεστ για τον κορωνοϊό, χωρίς να χρειάζεται αποστολή των δειγμάτων στο ΑΧΕΠΑ.

Χθες ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου των κλειστών καταστημάτων-Άδειο το κέντρο της πόλης

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων-Νέα ακόμη πιο εντατικά μέτρα

Εν τω μεταξύ εντείνεται με κάθε τρόπο η εθνική προσπάθεια για τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και αυτό περιορισμού, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η μετάδοση του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων.

Ακόμη, αποθαρρύνονται οι ψυχαγωγικές συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους για πάνω από 10 άτομα και πάντα με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας. Επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για μετάβαση στην εργασία, στα σημεία αγοράς τροφίμων, στο γιατρό, στο ταχυδρομείο, την τράπεζα, τα πρατήρια καυσίμων, σε ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας και για σωματική άσκηση στη φύση ατομικά ή για δύο άτομα με την τήρηση της απαιτούμενης απόστασης ή με κατοικίδιο. Η εργασία περιορίζεται σε τηλεργασία και όπου είναι απόλυτη ανάγκη η προσέλευση στην εργασία να γίνεται εκ περιτροπής και να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Στο πλαίσιο των χθεσινών ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας διευκρινίστηκε ότι για τους πολίτες που κυκλοφορούν θα γίνονται συστάσεις, δεν θα απαιτείται κάποιο στοιχείο τεκμηρίωσης για την κυκλοφορία.

Επιτρεπτές οι βόλτες στη φύση μεμονωμένα ή ανά δύο άτομα

Μαζικές επιστροφές εργατών στην Ξάνθη από το εξωτερικό λόγω αναστολής εργασιών

Στην Ξάνθη, αν και παραμένει σε κατάσταση πλήρως ελεγχόμενη το Νοσοκομείο, οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού προβληματίζουν τις αρμόδιες αρχές. Αν και σε γενικό επίπεδο οι ξανθιώτες πειθαρχούν στα μέτρα προστασίας, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που εντοπίζονται στην πόλη και σε χωριά, με παιδιά σε παιδικές χαρές και το δρόμο, ηλικιωμένους που συναντιούνται σε παγκάκια, ευπαθείς ομάδες που δεν συνετίζονται, αλλά και κυρίως, οι περιπτώσεις συμπολιτών που επιστρέφουν στην Ξάνθη μετά από παραμονή στο εξωτερικό.

Στην περιοχή μας το ζήτημα αυτό προβληματίζει έντονα, καθώς τμήμα του πληθυσμού κυρίως από το δήμο Μύκης και λιγότερο το δήμο Ξάνθης εργάζεται σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, και λόγω της αναστολής των έργων, επιστρέφει μαζικά είτε μέσω Θεσσαλονίκης, είτε από Τουρκία. Οι αυστηρές συστάσεις για τήρηση καραντίνας και περιορισμό στο σπίτι υπάρχουν, ωστόσο επαφίεται στη δική τους προσωπική ευθύνη να το τηρήσουν. Οι τοπικές αρχές και οι οικογένειές τους πρέπει να δείξουν αυξημένη υπευθυνότητα ώστε να τους ενημερώσουν και να τους προφυλάξουν και μαζί με αυτούς να προστατέψουν και όλους τους υπόλοιπους.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…