Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Φάρμακο» τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

«Φάρμακο» τα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

0

800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες  – Αποζημίωση 800 ευρώ για όσους σταμάτησαν να εργάζονται

Ικανοποίηση από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης 

Μια σειρά οικονομικών μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού,  εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν  και νοικοκυριά ανακοίνωσαν  οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης. Τα μέτρα ανέρχονται σε 2 δισ. όπως εξήγγειλε στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός την Τρίτη ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας  ανέφερε χθες το πρωί πως θα δοθούν ακόμα 1,8 δισ.

Όλα τα μέτρα και η μόνη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις

Αναστέλλονται για 4 μήνες:

καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ

Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών

Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας

800 ευρώ ενίσχυση για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες

Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020.

Αποζημίωση 800 ευρώ για όσους σταμάτησαν να εργάζονται

Στα 800 ευρώ θα ανέλθει, τελικώς, η αποζημίωση προς τους πολίτες των οποίων ανεστάλη η σύμβαση λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ. Όπως επισημάνθηκε από τον υπουργό το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.

 Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι μειώνεται στο 6% από 24% ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ. Η μείωση αυτή αποσκοπεί στη μείωση του κόστους των προϊόντων.

 Παρεμβάσεις για ακίνητα -Τι θα ισχύει για τον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και παρεμβάσεις και στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: ««Απ’ την ζημιά κέρδος δεν βγάζεις αλλά είναι σωστά τα μέτρα»

«Είναι μια βοήθεια για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν γιατί είναι πολλές απ’ αυτές που δεν θα μπορούν ν’ ανοίξουν ξανά» Σ. Μωραΐτης Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης

Κληθείς να σχολιάσει τη δέσμη μέτρων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης τόνισε πως είναι στην σωστή κατεύθυνση σημειώνοντας ωστόσο πως «απ’ την ζημιά κέρδος δεν βγάζεις». «Είναι σωστά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Είναι μια βοήθεια για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν γιατί είναι πολλές απ’ αυτές που δεν θα μπορούν ν’ ανοίξουν ξανά. Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε και έχει καταστροφικό αντίχτυπο στην οικονομία. Αλλά προέχει η υγεία».

 Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Μ. Τσιακίρογλου: «Αναμφίβολα είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να επεκταθούν για περισσότερους μήνες»

tsiakiroglou mary
«Αναμφίβολα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως θα πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα πάνω από 4 μήνες για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις»
Μ. Τσιακίρογλου
Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης

Στην ορθότητα και την αναγκαιότητα να παρθούν τα μέτρα αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να είναι πιο μακροπρόθεσμα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις: «Αναμφίβολα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα όμως με όσα μαθαίνουμε από τους ειδικούς αυτή η πανδημία θα διαρκέσει μέχρι το Μάιο. Θα πρέπει λοιπόν να επεκταθούν  τα μέτρα πάνω από 4 μήνες. Μη ξεχνάμε ότι όταν μια επιχείρηση κλείνει τόσο καιρό είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή. Ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης αλλά και σε άλλους κλάδους χρειάζεται κεφάλαιο για να ξεκινήσεις καθώς δεν θα έχεις κατανάλωση από την αρχή. Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα και να έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε προγράμματα».

 Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Α. Μπεμπεκίδης: «Να στηριχτούν οι εργαζόμενοι που είναι στην αιχμή του δόρατος»

«Θετικά είναι τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί. Οι εργαζόμενοι είναι στην αιχμή του δόρατος και πρέπει να στηριχθούν»
Α. Μπεμπεκίδης
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

Την στήριξη των εργαζομένων  στα νοσοκομεία, στα σουπερ μάρκετ, στα φαρμακεία που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και κινδυνεύουν να κολλήσουν τον κορωνοϊό ζήτησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης: «Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι στην αιχμή του δόρατος και πρέπει να στηριχθούν. Θετικά είναι τα οικονομικά μέτρα που έχουν παρθεί». Ερωτηθείς αν έχουν γίνει καταγγελίες για απολύσεις ανέφερε: «Δεν έχουν γίνει απολύσεις, είχα ενημέρωση και από την Επιθεώρηση Εργασίας δεν είχαμε κάποια καταγγελία.». Μιλώντας για την κατάσταση που ζούμε : « Όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό . Πρέπει να συμμορφωθούμε  σ’ ότι μας λένε οι ειδικοί  για το καλό το δικό μας και το καλό όλων».

Να σημειώσουμε τέλος ότι στην δέσμη των μέτρων για τους εργαζόμενους περιλαμβάνεται και  η παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών  εισφορών για επιχειρήσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…