Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κορωνοϊός: Εγρήγορση για τις μαζικές επιστροφές εργατών από το εξωτερικό

Κορωνοϊός: Εγρήγορση για τις μαζικές επιστροφές εργατών από το εξωτερικό

0

Έκκληση στους ίδιους και τις οικογένειές τους για τήρηση της καραντίνας των 14 ημερών

 Σύσκεψη με δημάρχους και υγειονομικούς χθες με πρωτοβουλία Τσέπελη- Πληροφορίες από τα σημεία εισόδου ζήτησε η αστυνομία

Το θέμα που καταγράψαμε από το χθεσινό μας ρεπορτάζ για τις μαζικές επιστροφές εργατών από εργοτάξια και ναυπηγία της Ευρώπης απασχολεί και τις τοπικές αρχές, κυρίως ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού των 14 ημερών που συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας.

Το ζήτημα των μαζικών επιστροφών απασχολεί κυρίως το νομό Ξάνθης και ιδιαίτερα τους δήμους Μύκης και Ξάνθης, καθώς και τους νομούς Ροδόπης και λιγότερο της Δράμας. Πρόκειται για φαινόμενο μαζικής μετανάστευσης για εργασία που παρατηρείται εδώ και χρόνια με ένταση στη δική μας περιοχή. Η αναστολή λειτουργίας των μονάδων έργων στο εξωτερικό, κυρίως Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο λόγω κορωνοϊού, έχει οδηγήσει στην επιστροφή των συμπατριωτών μας με πτήσεις τσάρτερ κυρίως από την Τουρκία, αλλά και από Θεσσαλονίκη.

Με πρωτοβουλία του δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο δημαρχείο, όπου παραβρέθηκαν αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, η Γενική Γραμματέας του δήμου Σοφία Ψωμά, ο δήμαρχος Μύκης Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Έλενα Ροφαέλα, ο Τάσος Καραδέδος και ο Γιάννης Σπανόπουλος από τον Ιατρικό Σύλλογο Ξάνθης καθώς και ο Κώστας Χατζησταμάτης από την Αστυνομία Ξάνθης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η σωστή ενημέρωση των ίδιων των συμπολιτών μας που επιστρέφουν και των οικογενειών τους, προκειμένου να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

Ο δήμαρχος Ξάνθης επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Καραγιάννη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το θέμα και να ζητήσει είτε τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών σε ξενοδοχεία που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, είτε να τηρηθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός με παράλληλη εποπτεία. Ο Γ.Γ. ευχαρίστησε τον Μανώλη Τσέπελη για την ενημέρωση και ανέλαβε να συνδράμει στη διαδικασία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να υπάρχει ενημέρωση με ηχητικά μηνύματα από οχήματα στους οικισμούς του δήμου Μύκης και παράλληλα, εκκλησίες και τζαμιά να επιστήσουν την προσοχή των πιστών.

Από την πλευρά της η αστυνομία γνωστοποίησε το θέμα στα σημεία εισόδου ζητώντας ενημέρωση για τους επιστροφείς στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό. Διαβεβαίωσε δε, ότι θα συνδράμει επικουρικά στην προσπάθεια για τον ασφαλή επαναπατρισμό των συμπολιτών μας και την παράλληλη ασφάλεια και προστασία του συγγενικού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

Κατευθυντήριες οδηγίες για τους πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό

Ο δήμος Ξάνθης προχώρησε και στην δημοσιοποίηση κατευθυντήριων οδηγιών για τους επαναπατρισθέντες, όπου αναφέρει: «Σε καραντίνα στο σπίτι τους για 14 ημέρες θα πρέπει να τίθενται όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, όπου έχει εξαπλωθεί ο νέος κορονοϊός (COVID-19), σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Άνθρωποι που επιστρέφουν στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού, πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ θα πρέπει να τίθενται σε άμεσο αυτοπεριορισμό στην οικία τους, αποφυγή στενών επαφών και μετακινήσεων, τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής, καθώς και παρακολούθηση και αναφορά συμπτωμάτων στο 1135 για 14 ημέρες μετά την αναχώρησή τους από όλες τις άλλες χώρες.

Για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης από τον Δήμο Ξάνθης το κοινό μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 25410 66304 ή να αποστείλει e-mail στο mazisas@cityofxanthi.gr.

Για απαντήσεις και επιστημονική ενημέρωση από Ειδικό Παθολόγο οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 25410 27670, ενώ για ψυχολογική υποστήριξη από Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Νοσηλευτή στο 25410 84458.

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν.

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Έχετε συγγενείς και φίλους που επιστρέφουν από το εξωτερικό;

Ενημερώστε τους για τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Προστατεύουμε αυτούς που αγαπάμε.

Ακούμε τους ειδικούς.».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…