200 γρ αμπελόφυλλα ζεματισμένα και στραγγισμένα καλά
Για την γέμιση
1 κιλό χοιρινό λαιμό χωρίς κόκκαλο σε μικρούς κύβους
150γρ τυρί γραβιέρα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο η μια κουταλιά της σούπας πολτό σκόρδου
1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες και κομμένες λεπτές λωρίδες
1 κουταλιά της σούπας θυμάρι αποξηραμένο
λίγο λάδι
αλάτι -πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
Για την σάλτσα γιαουρτιού
1 κεσεδάκι γιαούρτι η 200γρ χύμα
1κουτ σούπας αλεύρι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κρόκο αυγού
1 φλιτζάνι ζωμό από το ταψί που ψήθηκε το φαγητό
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί της γέμισης και την χωρίζετε στα δυο για να φτιάξετε δυο ρολά! Χωρίζετε και τα αμπελόφυλλα στα δυο. Στρώνετε πάνω στον πάγκο ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και μια λαδόκολλα στο ίδιο μέγεθος από πάνω .
Απλώνετε τα μισά αμπελόφυλλα με την γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω και βάζετε το κρέας το καλύπτετε με τα αμπελόφυλλα και προσπαθείτε να δώσετε με τα χέρια σας ένα τετράγωνο σχήμα.
Σκεπάζετε πρώτα με την λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο. Βάζετε στο σε ένα τετράγωνο ταψί ή πυρέξ μαζί με 3 κούπες νερό και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μια ώρα σκεπασμένα.
Τέλος ανοίγετε με προσοχή και ψήνετε άλλη μισή ώρα για να πάρουν χρώμα..!
Προσπαθήστε να μείνει ζουμί μέσα στο ταψί, θα χρειαστεί ένα φλιτζάνι για την σος γιαουρτιού..
Αν δεν έχει μείνει αρκετό, προσθέστε άλλο ένα φλιτζάνι λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο.
Για τη σάλτσα, διαλύστε το αλεύρι στο λεμόνι και ανακατέψτε με τα υπόλοιπα υλικά. Τα βάζετε όλα μαζί σε κατασαρολάκι, τα ζεσταίνετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να βράζει η σάλτσα. Αφήστε λίγο να πήξει και την κατεβάζετε από την φωτιά πριν σας κόψει..
Βγάζετε τα ρολά από το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, αφού κρυώσουν λίγο, τα κόβετε σε φέτες και ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα γιαουρτιού.