Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέσσερα συνέδρια, εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης

Τέσσερα συνέδρια, εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης

0

Πραγματοποιήθηκε η ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του λογότυπου, του βίντεο και των εκδηλώσεων της ΠΑΜΘ

Παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η επίσημη παρουσίαση του λογότυπου, του βίντεο και των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τις οποίες θα τιμηθεί η Επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ανέφερε ότι οι επετειακές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Περιφέρεια «ισορροπούν ιδανικά ανάμεσα στο παραδοσιακό, στο διαχρονικό και στο νέο, ανάμεσα στο χθες, στο σήμερα και σε αυτό που θέλουμε για το αύριο της περιοχής μας» και τόνισε ότι το μήνυμα που θέλει να επικοινωνήσει η Περιφέρεια είναι διπλό: από τη μια πλευρά ο σεβασμός στις παραδόσεις και στην ιστορική κληρονομιά της περιοχής και από την άλλη η εξωστρέφεια, η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Ζωή Κοσμίδου παρουσίασε το βίντεο, το λογότυπο και το branding της Περιφέρειας για την Επέτειο, ενώ ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, ανέπτυξε τον σχεδιασμό και τον χαρακτήρα των εκδηλώσεων.

Την εκδήλωση παρουσίασης πλαισίωσαν οι Θρακιώτισσες σολίστ Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, η παιδική χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, η πολυφωνική χορωδία του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, μουσικά σχήματα του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής καθώς επίσης και μέλη του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής με την αστική παραδοσιακή ενδυμασία της περιοχής.

Οι εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού προγραμματίζονται συνέδρια, εκθέσεις, εκδόσεις και εκδηλώσεις.

Κορυφαίο θα είναι το ιστορικό συνέδριο με τίτλο «Η Θράκη στα χρόνια της ενσωμάτωσης με την Ελλάδα». Θα διεξαχθεί σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με συντονίστρια την Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ – κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών ΔΠΘ, στις 22-23 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Ακόμη θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και έκδοση λευκώματος με υλικό από την εποχή της απελευθέρωσης (Διοργάνωση: ΤΕΦΑΑ – ΔΠΘ, Δήμος Κομοτηνής και Περιφέρεια ΑΜΘ/Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Υπεύθυνος: Δημήτρης Γουλιμάρης, Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΦΑΑ), καθώς και συναυλία από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και βράβευση του συνθέτη, στις 22 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ακόμη, θα διοργανωθεί Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Αν. Μακεδονία και Θράκη – Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», στα τέλη Σεπτεμβρίου, στην Αλεξανδρούπολη.

Στα τέλη Οκτωβρίου στην Κομοτηνή θα λάβει χώρα Μουσικολογικό Συνέδριο με τίτλο: «Η μουσική δημιουργία στη Θράκη, πλουραλισμός και ετερότητα». Επίσης, τον Νοέμβριο προγραμματίζεται νομικό συνέδριο σε συνεργασία με τη νομική Σχολή του ΔΠΘ που θα πραγματεύεται θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας.

Παράλληλα, έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από εκθέσεις και εκδόσεις για την επέτειο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κατέρρευσε τμήμα του τοίχου από παλιό κτίσμα στην οδό Στογιαννίδου

Λόγω της ισχυρής βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας   Τμήμα του εξωτερικού τοίχου σε …