Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τεράστια έλλειψη φαρμάκων στην Ξάνθη

Τεράστια έλλειψη φαρμάκων στην Ξάνθη

0
farmaka akriveia

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων από φάρμακα ευρείας κατανάλωσης στην Ξάνθη – Για τραγική κατάσταση κάνει λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα

 

 

Φάρμακο: Ο μεγάλος ασθενής – Τα «πιράνχας» και οι μπίζνες στην πλάτη των ασθενών

 

 

Σκηνές που θυμίζουν άλλες εποχές αναβιώνουν καθημερινά στα φαρμακεία της πόλης μας. Τότε που τα φάρμακα ήταν δυσεύρετα και χορηγούνταν με το σταγονόμετρο όχι από αντιφαρμακευτική πεποίθηση αλλά από έλλειψη επάρκειας.  Όπως τότε και τώρα οι φαρμακοποιοί προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και να εκτελέσουν τις συνταγές των γιατρών ψάχνοντας στην αποθήκη του συνεταιρισμού αλλά και δανειζόμενοι από  άλλα φαρμακεία. Ο τομέας του φαρμάκου ασθενεί βαρέως στη χώρα μας και αυτό είναι μια καθημερινή διαπίστωση που ταλαιπωρεί τόσο τους φαρμακοποιούς όσο και τους καταναλωτές. Οι μόνοι κερδισμένοι φαίνονται να είναι οι μεσολαβητές – εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα – που κάνουν μπίζνες με τις εισαγωγές και εξαγωγές ενώ το κράτος τους κοιτά αμήχανο αδυνατώντας να παρέμβει αποτελεσματικά παρά μόνο με αποσπασματικά μέτρα.

Άδεια τα ράφια των φαρμακείων από φάρμακα ευρείας κατανάλωσης στην Ξάνθη

kalfa17Όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο έτσι και στην Ξάνθη παρατηρείται τεράστια έλλειψη φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης. Αυτό επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα που καθημερινά έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και μπαίνει σε μια διαδικασία να βρει για να μην αφήσει τους πελάτες της χωρίς τα φάρμακα που έχουν ανάγκη: «Μας διακατέχει τεράστιο άγχος κάθε φορά που έρχεται ένας πελάτης μας με συνταγή. Πως θα μπορέσουμε να την εκτελέσουμε. Να σας πω ενδεικτικά πως μόνο από το δικό μου φαρμακείο αυτή τη στιγμή λείπουν 100 κωδικοί. Συνολικά δεν  κυκλοφορούν 400 κωδικοί φαρμάκων αλλά και γενόσημων. Και αναφερόμαστε σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης όπως για τον διαβήτη, της υπέρτασης, την οστεοπόρωση, αντιϊικά και παιδικά εμβόλια. Ευτυχώς καλύψαμε τον κόσμο από αντιγριπικά εμβόλια. Η κατάσταση είναι ασφυκτική και δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει», σημειώνει με εμφανή την ανησυχία η κα Κάλφα.

Φάρμακο: Ο μεγάλος ασθενής – Τα «πιράνχας» και οι μπίζνες στην πλάτη των ασθενών

Σε χρόνια ασθένεια τείνει να εξελιχθεί η κατάσταση στην αγορά των φαρμάκων. Η παθογένεια εντοπίζεται στην ανισοτιμία μεταξύ της χώρας μας και των χωρών της Ε.Ε. που ανοίγει την όρεξη σε πολλούς ιδιώτες που ασχολούνται με εισαγωγές φαρμάκων να κάνουν μπίζνες επανεξάγοντάς σε χώρες και κερδοσκοπώντας αφού οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Είναι αυτοί που κάποτε είχαν χαρακτηριστεί από πολιτικούς «πιράνχας».

Στο θέμα αναφέρεται η κα Κάλφα επισημαίνοντας: «Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι η τιμή του φαρμάκου είναι πολύ χαμηλή στην χώρα μας. Οι κυβερνήσεις στην προσπάθειά τους να κάνουν κοινωνική πολιτική ειδικά στην εποχή της κρίσης μειώνουν τις τιμές σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές και σε αριθμό λίγο μεγαλύτερο από αυτά που συνήθως συνταγογραφούνται (σ.σ. δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσω της ΗΔΙΚΑ). Έτσι μαζί και με τα εγχώρια φάρμακα διασφαλίζεται η επάρκεια. Το γεγονός όμως ότι οι τιμές στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. ανοίγει την όρεξη στους φαρμοαποθηκάριους για μπίζνες. Έτσι τα εξάγουν και τα πωλούν σε υψηλότερες τιμές και δεν εξυπηρετούν τις δικές μας παραγγελίες δημιουργώντας έτσι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα. Δεν τους συμφέρει να τα δώσουν στους Έλληνες φαρμακοποιούς. Όσο πέφτουν οι τιμές διευρύνονται οι ελλείψεις σε κωδικούς.   Το κράτος παρεμβαίνει απαγορεύοντας τη διακίνηση των κωδικών για 2 μήνες αλλά οι επιτήδειοι ξέρουν καλά το παιχνίδι. Τα κρατούν για στοκ και συνεχίζουν τις εξαγωγές μετά την άρση της απαγόρευσης. Μπρος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το υπουργείο αποφάσισε να βάλει  φρένο για 5 μήνες αλλά έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ για παρεμπόδισης του ελεύθερου εμπορίου. Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να εφαρμοστεί μια σταθερή τιμή στο φάρμακο. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι τραγική. Ο κόσμος γυρνάει με τη συνταγή από φαρμακείο σε φαρμακείο να βρει το φάρμακό του. Αυτά θυμίζουν άλλες εποχές»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…