Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέλος εποχής για τα περίπτερα

Τέλος εποχής για τα περίπτερα

0

Απ’ τα 28 περίπτερα στην πόλης τα 10 έχουν βάλει λουκέτο – Πότε κατεδαφίζονται – 

Διαδικασίες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες

 

«Οι φόροι μας καταπίνουν», ισχυρίζεται ο πρόεδρος του σωματείου Σ. Βασιλειάδης

 

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 10 τουλάχιστον περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο στην πόλη μας,  ενδεικτικό ότι το επάγγελμα του περιπτερά περνάει κρίση! Αυτό γίνεται άμεσα αντιληπτό στους δημότες όταν διαπιστώνουν ότι δεν βρίσκουν τα περίπτερα που άλλοτε ψώνιζαν αλλά και σε αυτούς που παρατηρούν την πόλη, βλέπουν τις ασχήμιες και τις επισημαίνουν στον δήμο, σε μια διαρκή προσπάθεια να συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης, με  δεδομένο ότι ένα κλειστό περίπτερο που είναι από σιδεροκατασκευή ως συνήθως και σκουριάζει προκαλεί αισθητική ρύπανση.  Είναι οι λεγόμενοι ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την πόλη τους κι αυτό είναι πολύ υγιές και ελπιδοφόρο και πρέπει ο δήμος να το ενθαρρύνει.

Κατεδαφίζουν τα περίπτερα όταν αδειάσουν…

Με αφορμή το περίπτερο της πλατείας Ελευθερίας που γκρεμίστηκε σε χρόνο ρεκόρ εν’ όψει του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης και της προσέλευσης των υψηλών καλεσμένων μας, πολίτες της πόλης ζητούν ανάλογες παρεμβάσεις του δήμου σε όλα τα κλειστά περίπτερα ιδιαίτερα αυτά που είναι σε πολύ κεντρικά σημεία της πόλης και δημιουργούν μια αρνητική εικόνα. Να σημειώσουμε ότι ένα απ’ αυτά είναι στην είσοδο της πόλης από Καβάλα όπως και μέσα στο κέντρο και πλησίον της πλατείας όπως και σε άλλα σημεία.

Διαδικασίες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες

Η έρευνα που διενέργησε το «Ε» σ’ ότι αφορά τις διαδικασίες που απαιτούνται και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για αδειοδότηση και δημοπράτηση καθώς και τι προβλέπεται σε περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας κατέληξε στα εξής: Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι το Τμήμα Αδειοδοτήσεων της Διεύθυνσης Διοικητικού καθώς και η Οικονομική υπηρεσία ενώ εμπλέκεται επίσης και η Διεύθυνση Δόμησης σ΄ότι αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές. Σ’ ότι αφορά την κατεδάφιση αυτό όπως μας πληροφόρησαν από το τμήμα Αδειοδοτήσεων απαιτεί απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αφού έχει προηγηθεί έρευνα που αποδεικνύει ότι αυτός που είχε την άδεια έχει αποβιώσει και δεν την έχει εκμισθώσει σε κάποιον άλλον. Στην πρώτη περίπτωση και αν κριθεί κατεδαφιστέο με εισήγηση της υπηρεσίας παράπεμπε στο δημοτικό συμβούλιο στη δε δεύτερη συνεχίζει η μίσθωση και τα μισθώματα εισπράττονται από τον δήμο. Για τις μεν άδειες ειδικής κατηγορίας (ΑΜΕΑ, αναπήρων πολέμου κ.λ.π.) γίνεται προκήρυξη, για τις υπόλοιπες δημοπρασία,  αφού πρώτα κάνει αυτεπιστασία η Διεύθυνση Δόμησης και δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.

Απ’ τα 28 περίπτερα τα 10 έχουν εκκενωθεί

Το 2013 λειτουργούσαν 28 περίπτερα και υπήρχαν 36 άδειες. Μέσα στο 2018 έκλεισαν 7. Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 10 κενά. Από τα 10 τα 4 -5 ελέγχονται για πολεοδομικές παραβάσεις και κάποια απ’ αυτά πρόκειται να κατεδαφιστούν. Να σημειώσουμε ότι ο νέος νόμος θέτει νέες αυστηρές προϋποθέσεις σ΄ότι αφορά τα περίπτερα και προβλέπει νέα τοπογραφικά για την αδειοδότηση και γενικότερα αυστηροποιεί το καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας.

Οι φόροι καταπίνουν τα περίπτερα

vasileiadis sotirisΣτο μεταξύ ο κλάδος των περιπτεριούχων διέρχεται μεγάλη κρίση όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Ξάνθης κ. Σωτήρης Βασιλειάδης: «Θα κλείσουμε όλοι. Δεν μπορούν να επιβιώσουν τα περίπτερα από την στιγμή που πληρώνουμε στο κράτος 86% φόρο για τα τσιγάρα και τις κάρτες κινητής που είναι τα μόνα προϊόντα που πουλάμε. Δουλεύουμε με ποσοστό κέρδους 1,9% στα τσιγάρα ενώ η Αλβανία έχει 10%. Πρόκειται για αλητεία… Είμαστε όλοι χρεωμένοι», σημειώνει ο κ. Βασιλειάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Α.Μ.Θ. με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

Αναφορά σε θεσμικά και αστυνομικά ζητήματα της περιοχής, με έμφαση στην αντιμετώπιση της δ…