Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου

0

Υπέρτερες οι γυναίκες
Το ξαναπρόσεξα άλλη μια φορά στο κόψιμο της βασιλόπιτας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).
Λοιπόν, η διαπίστωση είναι ότι η πλειοψηφία των παρόντων ήταν γυναίκες. Όπως είναι στις θεατρικές παραστάσεις, στον κινηματογράφο, στις βιβλιοπαρουσιάσεις και βέβαια και στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Θα χαρακτήριζα την εποχή μας γυναικοκρατούμενη, αρκεί να κάνει κανείς μια επίσκεψη στις δημόσιες υπηρεσίες, στους δήμους. Υπερτερούν οι γυναίκες κατά μεγάλο ποσοστό.
Βέβαια γυναίκα δήμαρχο δεν είχαμε, ακόμη,  στον δήμο Ξάνθης, αλλά δεν το αποκλείουμε στο εγγύς μέλλον.
Γ.Δ.


Αργεί, αργεί πολύ
Κάθε φορά που ακούω μια συζήτηση για την απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, το συνηθισμένο που ακούγεται είναι ότι καθυστερεί πολύ η έκδοση αποφάσεων. Κυρίως δε σοβαρών δικών, όπου διακυβεύεται συμφέροντα αλλά και υπολήψεις.
Μάλιστα αυτή την καθυστέρηση την ακούμε όλοι, λίγο-πολύ δεν είναι κάτι καινούριο.
Η αργοπορία ξεκινά από την αρχή ακόμη που κατατίθεται η μήνυση. Μέχρι να οριστεί ημερομηνία εκδίκασης και με τις ενδιάμεσες αναβολές (πολλές προσχηματικές) έχουν περάσει κάποια χρόνια.  Όσο δε για την οριστικοποίηση της υπόθεσης «ζήσε Μάη να φας τριφύλλι» που λέει ο λαός μας.
Βέβαια γνωρίζω τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, τα ακούω πάρα πολλά χρόνια. Όμως βελτίωση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Και κάτι τελευταίο που το άκουσα πρόσφατα. Αναλογίζονται, έρχονται στη θέση των απλών πολιτών οι δικαστές, κάνουν αυτοκριτική, τους ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση;
-Κάθε απάντηση δεκτή προς δημοσίευση.
Γ.Δ.


Δημοψήφισμα και Συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ
Δύο ημερομηνίες που ενδιαφέρουν όσους παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ . Η πρώτη αφορά τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5 και 6 Απριλίου, πριν από το 3ο τακτικό συνέδριο που οριστικοποιήθηκε για το τετραήμερο 14-17 Μαΐου.
Αυτό το δημοψήφισμα, στο οποίο θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος, ενδέχεται να είναι ο «καθαρός διάδρομος» του Τσίπρα, που θα τον οδηγήσει στη μεταβολή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω προσθήκης, π.χ. ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία, καθώς οι συσχετισμοί είναι υπέρ του και δύναται να στηριχθεί στο αποτέλεσμα της διαδικασίας για να προχωρήσει το σχέδιό του.
Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου. Και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα αφορά την ονομασία ή ευρύτερα ζητήματα πολιτικής, αν και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο πρώτο.
Γ.Δ.


Ταπείνωση
Η ταπεινολογία είναι εγωισμός μασκαρεμένος σε ταπείνωση.
Ο πραγματικά ταπεινός άνθρωπος δεν ελεεινολογεί τον εαυτό του, δεν ακυρώνει τα χαρίσματά του.  Ο πραγματικά ταπεινός άνθρωπος ακτινοβολεί χαρά και ελπίδα και για αυτό καθίσταται φως και παρηγορία για ολόκληρο τον κόσμο.
Λόγια του πατέρα Σωφρόνιου Γκουτζίνη ,πρωτοσύγκελου της Ι.Μητρόπολης Ξάνθης .
Φ.Σ.


Θα έρθει μεν, αλλά…
Δεν θέλω να στεναχωρήσω κάποιους βιαστικούς περί του φυσικού αερίου όμως καλό θα είναι να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.
Κατ’ αρχάς, να μην είναι εύπιστοι ως προς τα όσα αναφέρουν κάποια σάιτ. Λόγια ανεύθυνα, λόγια του αέρα, για εντυπωσιασμό, ανώνυμα.
Ε, λοιπόν, το φυσικό αέριο μόνο τότε θα είναι σίγουρο ότι θα έρθει στα σπίτια μας, όταν θ’ αρχίσει το σκάψιμο μέσα στις πόλεις για να τοποθετηθούν οι σωλήνες μεταφοράς του αερίου. Όταν δηλαδή γίνει το δίκτυο εσωτερικής διανομής.
Τότε και μόνον τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης και το αγαθό αυτό θα είναι κτήμα όσων το επιθυμούν. Τώρα, το πότε χρονολογικά θα γίνει αυτό, ας μην μπούμε σε υποθέσεις και υποσχέσεις πολιτικού περιεχομένου.
Ένα είναι σίγουρο. Ότι το φυσικό αέριο θα έρθει. Το πότε είναι υπόθεση άλλων.
Γ.Δ.


Χωρίς λόγια
Ανάρτηση πανό στα γραφεία των Xanthifans στην οδό Μπρωκούμη


Πρώτα οι υποχρεώσεις, μετά η γρίπη
Σύσκεψη στο δήμο Ξάνθης την Παρασκευή. Σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί από τον ίδιο τον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και τους συνεργάτες του για να συζητηθεί ένα θέμα και παρθούν αποφάσεις.
Την συγκεκριμένη ώρα ενώ όλοι είναι συγκεντρωμένοι, κι ενώ έχουν πληροφορηθεί για γρίπη του δημάρχου και αμφιβάλουν ότι η σύσκεψη θα γίνει, εμφανίζεται ο Μανώλης Τσέπελης, εμφανώς επηρεασμένος από το κρυολόγημα. Ξαφνιασμένοι όλοι τον κοιτούν. Κάθεται στην κεφαλή του τραπεζιού και ζητάει ν’ αρχίσει η σύσκεψη τονίζοντας πως προηγούνται οι υποχρεώσεις και η δέσμευση να προχωρήσει η υπόθεση και ακολουθεί η γρίπη!
Μου το μετέφεραν και θεωρώ πως αξίζει να το πληροφορηθείτε ως μία από τις πλευρές του δημάρχου.
Γ.Δ.


Καζάνι που βράζει το μεταναστευτικό
Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου. Πρόσφυγες και μετανάστες ξεχύθηκαν στους δρόμους, έγιναν επεισόδια, οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.  Το γεγονός ότι το hotspot στη Μόρια χωρητικότητας 3.000 ατόμων φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης συγκρουόμενοι με τις αστυνομικές δυνάμεις, αποτελεί μία ωρολογιακή βόμβα, που πρέπει άμεσα να αφοπλιστεί προτού δημιουργήσει καταστάσεις εκτός ελέγχου.
Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί μας δεν βλέπουν πως θα αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα αλλά αλληλοκατηγορούνται οι πρώην με τους νυν και επιδίδονται σε ένα θλιβερό πινγκ πονγκ ευθυνών για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Ανεξιχνίαστος παραμένει ο ρόλος το διαφόρων ΜΚΟ που δεν τις ελέγχει κανείς.
Μ.Ξ.


Περί του Ποδοσφαίρου
Πώς μπορεί να γίνει άνω-κάτω η χώρα. Πώς μπορεί ν’αρχίσει αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων ξαφνικά εξαιτίας του ποδοσφαίρου.
Πολιτική και Ποδόσφαιρο μπλέχτηκαν σ’ένα γαϊτανάκι που δύσκολα θα ξεμπλέξει όποια κι αν είναι η απόφαση.
Έτσι, αποδείχτηκε περίτρανα ότι το ποδόσφαιρο είναι μια αφορμή για «συγκρούσεις. Κι αν κάπως ηρέμησαν τα πράγματα, λέμε τώρα…,  τα αίματα θ’ανάψουν πάλι όταν ανακοινωθούν οι ποινές εις βάρος του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.
Ήδη οι Παοκτζήδες περνούν μια δύσκολη περίοδο, είναι πίσω δύο βαθμούς στη βαθμολογία, τα γεγονότα επηρέασαν την ομάδα, το τι θα φέρει ο χρόνος άγνωστο, έχουν αγωνία, όπως βέβαια είναι και η δική μας ομάδα σε μικρότερο βαθμό πιστεύουμε.
Το συμπέρασμα από όλην αυτήν την ιστορία που έχει ψωμί ακόμη και δρόμο αρκετό, είναι, ότι η σχέση φιλάθλου και οπαδού με την ομάδα του είναι πολύ στενή και ιδιαίτερη. Προφανώς αυτό δεν έλαβαν υπόψιν τους από την κυβέρνηση και μπλέχτηκαν σε διασταυρούμενα πυρά.
Γ.Δ.


Μέσα στον Απρίλιο τα πρόστιμα για τους …καθυστερημένους του Κτηματολογίου
Ο γέγονε γέγονε με το Κτηματολόγιο στην νομό μας που έχει κλείσει από τον Οκτώβριο. Όσοι πρόλαβαν τις ημερομηνίες εγγράφηκαν και κατοχύρωσαν την περιουσία τους. Για τους άλλους καραδοκούν πρόστιμα. Το Κτηματολόγιο σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι όσοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τις δηλώσεις τους μπορούν να το πράξουν άμεσα, χωρίς επιβαρύνσεις. Τα πρόστιμα που θα επιβάλλει το Κτηματολόγιο θα είναι κλιμακωτά και αναμένεται να θεσμοθετηθούν εντός του Απριλίου, κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου.
Το ύψος των προστίμων, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Πάντως τα πανελλαδικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Ελληνικό Κτηματολόγιο δείχνουν ότι στο 93% της επικράτειας αναμένεται να φτάσει η κτηματογράφηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και ότι η διαδικασία της κτηματογράφησης κινήθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς το τελευταίο οκτάμηνο. Η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%, ενώ ο συμβατικός στόχος ήταν 55%.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…