Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στα …χωράφια του ΕΛΓΑ μπαίνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές

Στα …χωράφια του ΕΛΓΑ μπαίνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές

0

Οι αγρότες θα έχουν την δυνατότητα να ασφαλίζουν την παραγωγή τους σε ιδιώτες –  Επιφυλακτικότητα και προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο του νομού μας

 

Πρόεδρος Αγροτών Ξάνθης, Κ. Δαλάτσης: «Ο ΕΛΓΑ μπορεί να κωλυσιεργεί αλλά μας παρέχει ασφάλεια… Δεν είναι το ίδιο με τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης»

 

 

Έτοιμες  να μπουν στα χωράφια του …ΕΛΓΑ του ασφαλιστικού φορέα των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες καθώς η λογική στο νέο ασφαλιστικό είναι όπως φορολογικά αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι έτσι και στο κομμάτι της ασφάλισης θα έχουν την δυνατότητα να ασφαλίζουν την παραγωγή και τα προϊόντα τους καταβάλλοντας ασφάλιστρα και σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες θα υπογράψουν συμβόλαια όπως θα έχουν όλοι αυτοί οι κλάδοι αλλά και όλοι οι πολίτες.

Η ιδιωτική ασφάλιση εισέρχεται στους κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς

Απ’ την πλευρά του ο ΕΛΓΑ θα κρατήσει ένα μέρος της …πίτας των εσόδων που ανέρχονται σε 175 εκ. ευρώ στις γεωργικές ασφαλίσεις ετοιμάζεται να παραχωρήσει στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης η κυβέρνηση, παρέχοντας στους 680.000 αγρότες τη δυνατότητα αναζήτησης της υποχρεωτικής κάλυψης του φυτικού και ζωικού τους κεφαλαίου στις ασφαλιστικές.

Η ανάγκη για την είσοδο των επιχειρήσεων στον κλάδο της ασφάλισης και αποζημίωσης των γεωργών και κτηνοτρόφων πηγάζει και από την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός, ο οποίος για το 2019 παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης των 20-24 εκατ. ευρώ.

Στο δια ταύτα: Η ιδιωτική ασφάλιση εισέρχεται στους κρατικούς ασφαλιστικούς φορείς με τις ευλογίες της κυβέρνησης μέσω του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Επιφυλακτικότητα και προβληματισμός στον αγροτικό κόσμο του νομού μας

Παρά το γεγονός ότι οι αγρότες δεν ήταν πολύ ευχαριστημένοι από τον ΕΛΓΑ και κατά καιρούς εξέφραζαν διαμαρτυρίες για μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις αλλά και υψηλά ασφάλιστρα ωστόσο η προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης πους προβληματίζει και στέκουν επιφυλακτικοί στο κομμάτι της αξιοπιστίας αλλά και του ύψους των ασφάλιστρων: «Είμαστε επιφυλακτικοί αλλά και προβληματισμένοι. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον ΕΛΓΑ γιατί καθυστερεί πολύ τις αποζημιώσεις και τα ασφάλιστρα που πληρώνουμε είναι πολύ υψηλά. Αλλά μας παρέχει της ασφάλεια και την σιγουριά του δημοσίου. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Δεν λέμε ότι όλες είναι αναξιόπιστες αλλά θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Έχουμε ακούσει πολλά και είμαστε επιφυλακτικοί», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών  Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.

Κ. Δαλάτσης: «Ο ΕΛΓΑ μπορεί κωλυσιεργεί αλλά μας παρέχει ασφάλεια… Δεν είναι το ίδιο με τις ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης»

Συνεχίζοντας ο κ. Δαλάτσης θέτει μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τη διαδικασία εμπλοκής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, το ρόλο του ΕΛΓΑ καθώς επίσης πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και αν τελικά θα αποβεί προς όφελος των αγροτών μειώνοντας τη τιμή των ασφαλίστρων: «Εκτιμώ πως όταν μπουν οι ιδιωτικές στην ασφάλιση ο ΕΛΓΑ θα βγει από το παιχνίδι. Ζητούμενο όμως παραμένει, τι ασφάλιστρα θα ζητήσουν και τι αποζημιώσεις θα δίνουν.  Θα ασφαλίσουν και από όλα τα φαινόμενα όπως για παράδειγμα χαλάζι, πλημμύρες, αρρώστιες κ.λ.π.). Πρέπει να τα δούμε και να τα εξετάσουμε αυτά. Τι θα γίνει σε περιπτώσεις που πάρουν τα λεφτά μας και δηλώσουν χρεωκοπία; Πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Το πιο σωστό θα ήταν να γίνεται ασφάλιση μέσω ομάδων παραγωγών και συνεταιριστών για να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές στα ασφάλιστρα. Μπορεί ο ΕΛΓΑ να κωλυσιεργεί αλλά μας παρέχει ασφάλεια. Αυτό είναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα», καταλήγει ο κ. Δαλάτσης.

Δεν θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος στη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης Τύπου που έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αναφέρθηκε στα παραπάνω θέματα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι αγρότες δεν πρόκειται να αυξηθούν και θα παραμείνουν στο επίπεδο του 4% επί των προσδοκώμενων εσόδων από πωλήσεις φυτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο πρώην βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση του διοικητή του οργανισμού τον Οκτώβριο, «η πραγματική κατάσταση του ΕΛΓΑ είναι οριακή σε σχέση με την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για τον επόμενο χρόνο. Η είσπραξη ασφαλίστρων συγκριτικά με τις δαπάνες είναι οριακή», τόνισε και έφερε το ακόλουθο παράδειγμα: «Το ασφάλιστρο σε αρκετά προϊόντα είναι υψηλότερο από την τιμή αγοράς. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τα ροδάκινα πωλούνται προς 0,29 ευρώ το κιλό όταν το ασφάλιστρο είναι στα 0,43 ευρώ».

Ο ίδιος μίλησε για την αναγκαιότητα εισόδου των ασφαλιστικών εταιρειών στον χώρο της ασφάλισης και αποζημίωσης του αγροτικού κεφαλαίου. Υπενθύμισε την πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη να συγκροτήσει επιτροπή η οποία εντός τεσσάρων μηνών θα εκδώσει σχετικό πόρισμα το οποίο και θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο.

Καταλήγοντας ο διοικητής του ΕΛΓΑ τόνισε πως αυτό που δεν θα αλλάξει θα είναι η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης. «Μπορεί για τον αγρότη να είναι προαιρετική η κάλυψη στον ΕΛΓΑ, αλλά θα είναι υποχρεωτική σε άλλον ασφαλιστικό φορέα», είπε χαρακτηριστικά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…