Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

0

Πρέπει να φθάσουμε εκεί
Πού θα ρωτήσει ο καλοπροαίρετος αναγνώστης διαβάζοντας τον τίτλο του σχολίου και δικαιολογημένα βέβαια θα αναρωτηθεί «που πρέπει να φθάσουμε».
Απαντώ: Πρέπει να φθάσουμε σαν Ξάνθη, σαν πόλη της Ξάνθης σε σημείο τέτοιο που θα απολαμβάνεις να τη ζεις.
Είναι υπερβολικό; Ζητάμε πολλά;
Καθόλου απαντάμε όσοι αγαπάμε την γενέθλια πόλη και στην οποία ζούμε και θα συνεχίζουν να ζουν τα παιδιά μας.
Έτσι, ερμηνεύοντας τις προθέσεις  και κινήσεις της δημοτικής αρχής, είμαστε αισιόδοξοι ότι σταδιακά, πρόκειται να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Ξανθιωτών. Είναι υψηλός στόχος αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στη διάθεση και τη φιλοδοξία όλων.
Προφανώς δεν περιμένουμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί το 2020 αλλά τα επόμενα χρόνια.
Είναι μια στρατηγική που απαιτεί χρόνο.
-Εν αναμονή λοιπόν…
Γ.Δ.


Συνέβη κι αυτό
Για να δείτε που οδηγεί ο οπαδικός φανατισμός, θα σας πω τι ακριβώς διαπίστωσα παρακολουθώντας δύο αγώνες του Σαββατοκύριακου.
Λοιπόν στον αγώνα Ολυμπιακού- Ξάνθης, φίλοι του ΠΑΟΚ (κυρίως) και δευτερευόντως της ΑΕΚ, υποστήριζαν την Ξάνθη. Επιθυμούσαν να κόψει κάποιον βαθμό η Ξάνθη, πράγμα βέβαια που δεν συνέβη διότι έχασε με 3-1.
Στον άλλο αγώνα της Κυριακής μεταξύ Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ, οι οπαδοί του Ολυμπιακού υποστήριζαν τον ΠΑΟ για να κόψει βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, πράγμα που συνέβη.
Έτσι, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί χαιρόντουσαν για την ήττα του ΠΑΟΚ! Οι μεν πρώτοι γιατί θα ήσαν πρώτοι στη βαθμολογία και οι του ΠΑΟ γιατί κατάφεραν να κερδίσουν ένα μεγάλο και δύσκολο αντίπαλο.
Γ.Δ.


Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα
Ένας χώρος που αποδεικνύει συνεχώς και αδιαλείπτως ότι «τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα» είναι ο χώρος της πολιτικής.
Μάλιστα είναι απορίας άξιον γιατί αυτή η διαιώνιση του λάθους εκ μέρους των πολιτικών μας.
Ενώ βέβαια οι ίδιοι ζητούν από μας τους πολίτες, να είμαστε νουνεχείς, λογικοί και να λειτουργούμε με σωφροσύνη, οι ίδιοι λειτουργούν τελείως διαφορετικά.
Κι έτσι, την παροιμία «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες» την ξεχνούν ή αδιαφορούν για το περιεχόμενό της. Και την «πατούν», κάνουν λάθη και λες «μα πώς και γιατί τα επαναλαμβάνουν;».
Συμπέρασμα για όλα αυτά; Η υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και στο δήθεν αλάθητό τους.
Γ.Δ.


Έρχεται ο Ρέμος
Ο γνωστός τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος θα έρθει στην πόλη μας στις 18 Μαρτίου ημέρα Τετάρτη. Ο αγαπητός ερωτιάρης τραγουδιστής θα μας επισκεφθεί στο πλαίσιο περιοδείας του ανά την Ελλάδα σε εννέα πόλεις.
Λεπτομέρειες της συναυλίας του θα υπάρξουν σύντομα.
Γ.Δ.


Ευτυχώς που συμβαίνει στην Κίνα
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η νέα πανδημία που εμφανίστηκε στην Κίνα και έχει ευτυχώς περιοριστεί – προς το παρόν – εκεί, με ελάχιστα κρούσματα να έχουν ξεφύγει εκτός της χώρας.
Και λέμε ευτυχώς που συμβαίνει όλο αυτό στην Κίνα γιατί μόνο μία τόσο οργανωμένη χώρα και ένας τόσο πειθαρχημένος λαός θα κατάφερναν να ελέγξουν μία τόσο δύσκολη κατάσταση.
Είδαμε με δέος να στήνονται νοσοκομεία σε δυο βδομάδες, πόλεις όσο ολόκληρη η Ελλάδα να ερημώνουν μετά τις οδηγίες από τις αρχές, drones να παρακολουθούν και να εντοπίζουν όσους ελάχιστους δεν συμμορφώνονται, καθημερινούς ελέγχους χιλιάδων ανθρώπων στα αεροδρόμια με τάξη και χωρίς παρατράγουδα κλπ.
Μπορούμε να φανταστούμε τι θα γινόταν σε αντίστοιχη περίπτωση σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με ανοχύρωτο κράτος και ανεξέλεγκτους πολίτες. Θα είχαμε μολύνει σε χρόνο ρεκόρ ολόκληρο τον πλανήτη!
Κι όμως οι Κινέζοι κατάφεραν το θαύμα να περιορίσουν τον ιό και να θρηνούν μόνο 360 θύματα, σε έναν πληθυσμό 1,5 δισ. ψυχών. Ενώ εμείς εδώ κάθε χρόνο χάνουμε περίπου 20-25 ανθρώπους από κοινή γρίπη με την ανοργανωσιά και την απειθαρχία μας…
Κ.Λ.


S.O.S.
Οι άνευ προηγουμένου καταστροφικές πυρκαγιές στην μακρινή μας Αυστραλία σταμάτησαν όμως όχι και οι αρνητικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων και των ζώων. Συνέπειες που αφορούν όλον τον πλανήτη καθώς επιδρούν στην κλιματική αλλαγή που κάνει θεαματική την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια. Αυτό που είναι ολοφάνερο είναι ότι ο πλανήτης μας καταστρέφεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την εγκληματική παρέμβασή του στην φύση και αυτό το πληρώνουμε ήδη και εμείς και τα ζώα και θα το πληρώσουμε ακόμη ακριβότερα αργά ή γρήγορα. Και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ισχυροί της γης δεν ενδιαφέρονται να πάρουν άμεσα μέτρα.  Η φωτογραφία είναι από την Αυστραλία και απεικονίζει στρατιώτες να ταΐζουν με μπιμπερό μικρά κοάλα που έμειναν ορφανά και λιμοκτονούν από τις πυρκαγιές στο φυσικό τους περιβάλλον στην Αυστραλία και το είδος τους απειλείται με εξαφάνιση.
Ανθρώπινη ευαισθησία εν είδει συγγνώμης…
Μ.Ξ.


Να βγουν, να ξεκρεμαστούν
Επιχειρηματίας νυκτερινού κέντρου, για την επίσκεψη γνωστού τραγουδιστή, κρέμασε σε διάφορα μέρη του δήμου, στις κολόνες, διαφημιστικά μπάνερ, παρότι αυτό απαγορεύεται.
Και άντε το έκανε.  Ο αθεόφοβος, αντί να στείλει κάποιον να τα κατεβάσει, αφού ήδη έχει γίνει η εκδήλωση, τα αφήνει εκεί για να τα κατεβάσει ο δήμος!
Πρότασή μας: Να τα κατεβάσει ο δήμος αλλά όχι δωρεάν. Να του χρεώσει και ακριβά μάλιστα το κόστος της εργασίας.
Κάπου να μπει μια τάξη στο θέμα αυτό επιτέλους. Όσο για τον δήμο να γίνει αυστηρός. Η πόλη χρειάζεται φροντίδα και προστασία από τέτοιες ενέργειες διαφόρων πονηρών.
Γ.Δ.


Στεγαστικά δάνεια από τράπεζες
Να και μια ευχάριστη και θετική είδηση. Η οποία αφορά τις Τράπεζες. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες αποφάσισαν να χορηγούν στεγαστικά δάνεια τα οποία είχαν σταματήσει εδώ και χρόνια. Μάλιστα από φέτος θα διατεθεί το ποσό των 650 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτή.
Τώρα ως προς το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων , αυτό ξεκινά από 3,20 και ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης και άλλα δεδομένα αυξάνεται έως 3,50%. Βέβαια οι ενδιαφερόμενοι το επιτόκιο μπορούν να το διαπραγματευτούν.
Γ.Δ.


Τα «δάνεια»  του δήμου
Κάποιοι έχουν χάσει τη μπάλα (επίκαιρο τελευταία) και στη μανία τους ν’ ασκήσουν δήθεν κριτική, κάνουν αναφορά στο ύψος του ποσού των δανείων του δήμου Ξάνθης.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πως τα δάνεια έχουν ληφθεί (και καλώς έγινε)  από την προηγούμενη, μπορεί μέρος αυτών και από την προπροηγούμενη δημοτική αρχή. Ο δε δανεισμός των 5,5 εκ. ευρώ έγινε από το Ταμείο Παρακαταθηκών για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων η δε εξόφλησή τους είναι εξασφαλισμένη κατά 100%.
Μάλιστα από το ίδιο Ταμείο δανείζονται ΟΛΟΙ οι δήμοι και διευκολύνονται στις δράσεις τους.
Άρα, ο Βελόπουλος άλλη μια φορά μιλάει για άνθρακες και εκτίθεται. Με την ευκαιρία να ψάξει να βρει έναν δήμο πανελλαδικά να μην έχει δανειστεί από το Παρακαταθηκών.
Όσο κι αν ψάξει δεν θα βρει.  Το Ταμείο αυτό είναι το «εργαλείο» που χρησιμοποιούν ΟΛΟΙ οι δήμοι.
Όμως είπαμε. Ο λαϊκισμός υπάρχει και λειτουργεί. Ένας δε εξ’αυτών που τον χρησιμοποιούν είναι ο Βελόπουλος και οι συν αυτώ, μη εξαιρουμένων και των τοπικών ακολούθων του.
Γ.Δ.


Δεν θα ήταν υπερήφανος για το ΔΠΘ
Δεν λένε να ηρεμήσουν τα πράγματα στο Πανεπιστήμιο μας. Εκεί που κλείνει ένας κύκλος που το ταλαιπώρησε με αλληλοκατηγορίες, οσμή σκανδάλων και δικαστικές περιπέτειες και το ακαδημαϊκό ίδρυμα μπαίνει σε μια κανονικότητα, νέος κύκλος ανοίγει και το συνταράσσει. Στόχος αυτή τη φορά ο νυν πρύτανης και η αμφισβήτηση των τίτλων που αναφέρει στο βιογραφικό του. Δεν ξέρουμε τι εξέλιξη θα έχει και αυτή η ιστορία αλλά αυτό που ως κοινωνία εισπράττουμε είναι πολύ αρνητικό για όλα όσα συμβαίνουν στο Πανεπιστήμιο μας.
Κι όπως είπε ο Αβδηρίτης φιλόσοφος Δημόκριτος που φέρει το όνομά του το Θρακιώτικο Πανεπιστήμιο: «Στη δικαιοσύνη και στην αρετή μετέχει περισσότερο αυτός που προσφέρει άξιες τιμές στους κατ’ εξοχήν άξιους ανθρώπους». Και όπως αναφέρει το «Έθνος» σε χθεσινό του δημοσίευμα με τίτλο: Οι «αμαρτίες» και τα παράδοξα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»,  «Ο Αβδηρίτης φιλόσοφος μάλλον δεν θα ήταν υπερήφανος σήμερα με όσα συμβαίνουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης»!
Προσυπογράφουμε…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…