Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

0

Μας ενδιαφέρει
Ξεμπλοκάρουν έπειτα από δύο χρόνια οι πληρωμές για τη χορήγηση του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «φροντίζει όχι μόνο για την πληρωμή του επιδόματος –και για τα δύο τελευταία έτη που μέχρι τώρα είχε αμεληθεί-  αλλά και για τη δίκαιη χορήγηση του επιδόματος», για να προσθέσει ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστέρηση δύο ολόκληρα χρόνια την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, επιδεικνύοντας παροιμιώδη αναλγησία απέναντι στους κατοίκων των πλέον δυσπρόσιτων και ευάλωτων γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας».
Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών χορηγείται μια φορά τον χρόνο και ξεκινά από τα 300 ευρώ και φτάνει τα 600 ευρώ.
Γ.Δ.


Το ακούω χρόνια
«Μέτρα κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων». Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα έχετε ακούσει κι εσείς τα λόγια αυτά.
Δηλώσεις πομπώδεις απ’ όλες τις κυβερνήσεις και αρμόδιους υπουργούς.
Από πράξεις όμως, από έργα, τίποτε. Μια τρύπα στο νερό.
Μάλιστα έχω μια απορία. Αφού δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, γιατί αλήθεια τις κάνουν τις δηλώσεις; Δεν ξέρουν ότι θα εκτεθούν; Το ξέρουν και παρόλα αυτά επιμένουν και τις κάνουν.
Νοοτροπία μικροπολιτικής. Αντί για έργο, δηλώσεις.
Τα εύκολα αντί για τα δύσκολα. Και η λαθρεμπορία σε τσιγάρα και καύσιμα καλά κρατεί…
Γ.Δ.


Βάρος στον Πολιτισμό
Η δήλωση είναι του δημάρχου Ξάνθης, η οποία και οριοθετεί και τη δέσμευσή του πως θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον Πολιτισμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήδη υπάρχουν ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή και τ’ αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.
Γενικά ο Μανώλης Τσέπελης δεν υποβαθμίζει τον ρόλο και την αποστολή του τομέα του Πολιτισμού έναντι των υπολοίπων.
Ήδη υπάρχουν συμπολίτες που εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή και σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσιμα αποτελέσματα.
Γ.Δ.


Φιλοζωικό κόμμα
Ιδού το νέο. Ότι και στη χώρα μας ιδρύθηκε φιλοζωικό κόμμα. Ναι σωστά ακούσατε. Ιδρύθηκε κόμμα για την προστασία των ζώων. Όλων.
Οι ιδρυτές του κόμματος είναι ολικοί φυτοφάγοι (vegan)  που αποκλείουν από το ανθρώπινο εδεσματολόγιο κάθε ζωικό προϊόν, ακόμα και το γάλα, το τυρί, τα αβγά και το μέλι. Θεωρώ πως αυτή η τοποθέτηση είναι ακραία και σχεδόν αποκλείει την επιτυχία αυτής της κίνησης στην σαρκοφάγο Ελλάδα.
Ας γίνουμε πρώτα vegetarian (φυτοφάγοι) κι ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των ζωντανών μας συντρόφων επί γης- και μετά βλέπουμε.
Μάλιστα, δηλώνουν: «Είμαστε ήδη σε επαφή με το φιλοζωικό κόμμα της Ολλανδίας και της Κύπρου. Είμαστε υπέρ της μεταστροφής της οικονομίας προς ένα πιο οικολογικό μοντέλο. Θέλουμε να στηρίξουμε τη φυτοφαγική μετάβαση.  Για αρχή, να βελτιωθούν οι συνθήκες στα σφαγεία, να μπουν κάμερες», δηλώνουν οι εκπρόσωποι.
Έτσι, έπειτα από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Ιρλανδία, η Ελλάδα θα γίνει το 13ο κράτος-μέλος της ΕΕ που αποκτά φιλοζωικό, πολιτικό κόμμα.
Γ.Δ.


Μεγάλη συμμετοχή στην παιδική παρέλαση
Εντυπωσιακή συμμετοχή είχε η παιδική παρέλαση της Κυριακής.  Παιδιά απ’ όλα τα σχολεία του νομού συνοδευόμενα από δασκάλους γονείς ή κηδεμόνες ντυμένα με πρωτότυπες καρναβαλίστικες στολές δημιούργησαν ένα θεαματικό σύνολο, με πανδαισία χρωμάτων, καρναβαλική διάθεση, μπρίο, ζωντάνια και χαρά όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν…
Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον θεσμό μας και δικαιώνεται ο πρώην δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης που επί των ημερών του καθιερώθηκε η παιδική παρέλαση. Αυτά’ τα παιδιά είναι το νέο αίμα του θεσμού. Είναι αυτά που αύριο θα πάρουν τη σκυτάλη έχοντας κάτι πολύ σημαντικό. Παιδικά βιώματα και καρναβαλική κουλτούρα.
Μ.Ξ.


Καταδότες με κουκούλα
Υπάρχουν βιβλία, μυθιστορήματα και διηγήματα αλλά και προσωπική βίωση κατά τη Γερμανική κατοχή, των καταδοτών με κουκούλα. Οι οποίοι καταδότες κατέδιδαν στους δυνάστες, αγωνιστές πατριώτες, αριστερούς και κομμουνιστές. Μάλιστα για την Αριστερά τότε η «κουκούλα» ήταν στενά συνδεδεμένη με μια άσχημη περίοδο γι’αυτήν, διότι είχε πολλά θύματα από την δράση των κουκουλοφόρων χαφιέδων-καταδοτών.
Το ότι σήμερα η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται με φανατισμό κάποιους άλλους κουκουλοφόρους, γεννά πολλά ερωτηματικά και άσχημες σκέψεις.
Άραγε οι ίδιοι δεν το βλέπουν πως αρνητικές μνήμες δημιουργεί όλη αυτή η υπεράσπιση των σύγχρονων κουκουλοφόρων; Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάνουν κακό στην ιστορική μνήμη πολλών ανθρώπων;
Προφανώς οι νεώτεροι έχουν ξεχάσει την ιστορία της αριστεράς μόνο και μόνο για να υπερασπιστούν δύο άτομα που επιστράτευσαν για να δημιουργήσουν μια πολιτική σκευωρία και για να τους καλύψουν τους έβαλαν από μια κουκούλα.
-Πράξη χωρίς μνήμη…
Γ.Δ.


Απώλεια
Η απώλεια αγαπημένων προσώπων πάντα είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή περίοδος στη ζωή αυτού που  μένει και βιώνει αυτήν την απουσία.
Ο θάνατος όμως του παιδιού ενώ οι γονείς ζουν, είναι ένα φορτίο ασήκωτο, ένας πόνος μοναδικός. Στην απώλεια αυτή δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς, δεν υπάρχουν λόγια ελπίδας. Το δράμα είναι βαρύ, χωρίς λογική και χωρίς ανθρώπινο όριο.
Την Κυριακή το μεσημέρι, η Λευκόπετρα συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία το γιο του Γιώργου Ναβροζίδη, το παλικάρι, τον 52χρονο Μίλτο. Κλάμα βουβό, πόνος μεγάλος, δράμα.
Λόγια δεν χωρούν πλέον, μόνον βουβή αγκαλιά για τον παράλογο χωρισμό και την πρόωρη φυγή του παλικαριού.
Φίλε Γιώργο, κουράγιο.
Γ.Δ.


Στατιστικά του κορωνοϊού
Ο κορωνοϊός έφτασε και στη γειτονική μας Ιταλία που μετρά ήδη 220 κρούσματα και επτά (μέχρι στιγμής) θανάτους. Αναπόφευκτο για μία χώρα που δέχεται 50 εκ. περίπου τουρίστες κάθε χρόνο και είναι θέμα χρόνου να φτάσει και στην τουριστική μας χώρα, προκαλώντας λογικά έντονη ανησυχία αν όχι πανικό.
Μία πρώτη στατιστική αποτίμηση έχουν κάνει οι Κινέζοι για την ασθένεια, σύμφωνα με την οποία, πρόκειται για μία ασθένεια με πολύ χαμηλή θνησιμότητα, ενώ ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η θνησιμότητα είναι 14,8% σε ασθενείς άνω των 80 ετών, ενώ πέφτει στη συνέχεια σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο, στο 8% στους 70-79, στο 3,6% στους 60-69, ενώ είναι στο 0,2% στους νέους και τα παιδιά. Όσον αφορά το φύλο, η θνησιμότητα στους άνδρες φτάνει στο 2,8% ενώ στις γυναίκες στο 1,7%. Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το κάπνισμα, που αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών επιπλοκών, είναι συχνότερο στους άνδρες στην Κίνα.
Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι μεν, αλλά  ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να δεχθούμε ίσως κάποια αυστηρά μέτρα ασφαλείας και προφυλάξεις, γιατί η ασθένεια έφτασε ήδη στην πόρτα μας…


Κατ’ αρχάς …ψυχραιμία
Ο κορωνοϊός ήλθε πλέον στην γειτονιά μας, την Ιταλία όπου ήδη οι νεκροί ανέρχονται στους 5 και τα κρούσματα πάνω από 200. Αυτό σημαίνει ότι είναι προ και των δικών μας πυλών και είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί και στην χώρα μας. Κατά συνέπεια αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιδείξουμε ψυχραιμία, ωριμότητα, υπευθυνότητα και να πειθαρχούμε στα μέτρα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.  Όπως μας διαβεβαιώνουν από το νοσοκομείο Ξάνθης αλλά και τις υπηρεσίες Υγείας υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού και ότι είναι σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός. Στο νοσοκομείο υπάρχει επάρκεια του απαραίτητου εξοπλισμού και η ΜΕΘ λειτουργεί κανονικά ενώ νοσοκομείο αναφοράς για την Περιφέρειά μας έχει οριστεί το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στην χώρα ούτε στην πόλη μας. Οι καθηγητές και οι μαθητές που γύρισαν από Ιταλία το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο του προγράμματος  Εrasmus δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ωστόσο τους δόθηκαν οδηγίες για καθημερινούς ελέγχους (θερμομέτρηση κ.λ.π.).
Ψυχραιμία και ετοιμότητα λοιπόν και όλα θα πάνε καλά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…