Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πλήγμα για τους δικηγόρους το δικαστικό ένσημο

Πλήγμα για τους δικηγόρους το δικαστικό ένσημο

0

Αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας   – Συμμετέχουν οι Δικηγόροι της Ξάνθης

 

 

Υποστηρίζουν ότι το δικαστικό ένσημο θα μειώσει την κατάθεση αγωγών και τον κύκλο εργασιών τους – 240 δικηγόροι στην Ξάνθη– 12 ασκούμενοι και 4 στράφηκαν στο δικαστικό σώμα

 

 

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους κατέρχονται οι δικηγόροι της Ξάνθης σήμερα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου μετά από απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου επικυρώνοντας την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και σε εκκρεμείς υποθέσεις. Στο πλαίσιο των αντιδράσεων του δικαστικού κλάδου εντάσσεται και η  εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σήμερα στην Θεσσαλονίκη.

Το δικαστικό ένσημο πλήττει τον δικηγορικό κλάδο – Δρα αποτρεπτικά για την κατάθεση αγωγών

Άλλο ένα πλήγμα για το κλάδο θεωρείται η επιβολή του δικαστικού ενσήμου καθώς αναμένεται να δράσει αποτρεπτικά στην κατάθεση ακόμη και αναγνωριστικών αγωγών καθόσον το ποσοστό είναι 4 τοις χιλίοις του διεκδικούμενου ποσού και ιδιαίτερα σε αγωγές εταιρειών που διεκδικούνται μεγάλα ποσά το ένσημο ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ από τις 30/11/2019 και αυτό σημειώνει ότι όσες αγωγές κατατέθηκαν πριν την επιβολή και εκκρεμούν οι εντολείς θα πληρώσουν το ένσημο: «Είναι ένα ακόμη πλήγμα για τον κλάδο μας καθώς αποτρέπει περαιτέρω την κατάθεση αγωγών παρότι και χωρίς αυτό το μέτρο η δικαιοσύνη είναι αποτρεπτική. Πλήττει ιδιαίτερα τους νέους που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με το ασφαλιστικό, με τις υψηλές εισφορές. Ξεκινούν με τόσα όνειρα και ζουν έναν εφιάλτη. Πολλοί έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα αφού δεν μπορούν να κάνουν έναρξη», επισημαίνει η δικηγόρος Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.

240 δικηγόροι στην Ξάνθη– 12 ασκούμενοι και 4 στράφηκαν στο δικαστικό σώμα

Ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης έχει εγγεγραμμένα 240 μέλη αριθμός που θεωρείται υψηλός για τον πληθυσμό του νομού. Επιπλέον άλλοι 10 – 12 είναι ασκούμενοι ενώ φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά αφού 4 δικηγόροι επέτυχαν τις εξετάσεις για το δικαστικό σώμα: «Είναι πολύ λυπηρό να αποχωρούν οι νέοι συνάδελφοι αλλά κάποιοι βιώνουν συνθήκες εξαθλίωσης. Στο κλάδο μας το brain drain είναι περιορισμένο καθώς είναι δύσκολο να δουλέψει κάποιος στις ευρωπαϊκές χώρες καθόσον δεν ισχύει παντού το γερμανικό δίκαιο όπως στην χώρα μας. Για παράδειγμα στην Βρετανία ισχύει το αγγλοσαξονικό. Ευτυχώς που η νομική επιστήμη είναι πολυκλαδική και έχει μεγάλους ορίζοντες και έτσι δίνεται η δυνατότητα στους συναδέλφους μας να στραφούν σε άλλους κλάδους», συμπληρώνει η κα Χατζηφωτιάδου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…