Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Περισσότερη ανακύκλωση,  λιγότερα τέλη

Περισσότερη ανακύκλωση,  λιγότερα τέλη

0

Αυτό είναι το μήνυμα της ΔΙΑΜΑΑΘ προς του δήμους – Κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΔΙΑΜΑΑΘ, δημάρχου Ξάνθης Μ. Τσέπελη με τον αντιπρόεδρο και δήμαρχο Καβάλας Θ. Μουριάδη στην Καβάλα

 

Στοίχημα η απορρόφηση κονδυλίων – Έρχονται πρόστιμα μετά το 2023 από την Ε.Ε.

Δημοπράτηση του ΧΥΤΥ Καβάλας – Σ’ ένα 4μηνο δημοπρατείται και η ΜΕΑ Καβάλας – Αναμένεται δικαστική απόφαση για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ στην Ξάνθη

 

 

 Σε θέση «κλειδί» η Ανακύκλωση για τους δήμους της περιφέρειας ΑΜΘ και το μεγάλο στοίχημα της ΔΙΑΜΑΑΘ, του φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης απορριμμάτων, είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που διατίθενται μέχρι το 2023  ώστε να μην βρεθούν οι δήμοι στην δυσάρεστη θέση να πληρώνουν πρόστιμα στην Ε.Ε. Αυτό ήταν και το συμπέρασμα των όσων ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ Μανώλης Τσέπελης με τον δήμαρχο Καβάλας και αντιπρόεδρο της ΔΙΑΜΑΑΘ Θεόδωρο Μουριάδη. Η συνέντευξη δόθηκε στα τοπικά Μέσα στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Καβάλας και είχε εκτός από τοπικό ενδιαφέρον και ειδήσεις που αφορούν την Διαχείριση απορριμμάτων και για την Ξάνθη. Να σημειώσουμε πως προηγουμένως ο κ. Τσέπελης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων.

Ανακύκλωση – τέλη: Ποσά αντιστρόφως ανάλογα

Να υπενθυμίσουμε ότι η μόνιμη γκρίνια των δήμων προς της ΔΙΑΜΑΑΘ έχει ως αιτία το μεγάλο ποσό των τελών που πληρώνουν. Αυτό αφορά και τους μητροπολιτικούς αλλά και τους μικρότερους δήμους, κάποιοι από τους οποίους κυριολεκτικά δεινοπαθούν και εξαναγκάζονται να κάνουν μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών με αποτέλεσμα να έχουν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Όπως για παράδειγμα ο Δήμος Φιλίππων που εξαναγκάστηκε να κάνει 47% αύξηση τελών για να καλύψει το ποσό προς την ΔΙΑΜΑΑΘ προκαλώντας αντιδράσεις στους δημότες. Το ζήτημα αυτό τέθηκε στην συνέντευξη και η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι όλα θα εξαρτηθούν από την Ανακύκλωση. Ειδικότερα όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης: «Όσο προχωράει η ανακύκλωση στους δήμους τόσο θα μειώνονται τα τέλη προς της ΔΙΑΜΑΑΘ και κατ’ επέκταση και προς τους δημότες. Κατά συνέπεια και κωδικοποιημένα: Ανακύκλωση – τέλη είναι ποσά αντιστρόφως ανάλογα: «Θα επιτύχουμε τη μείωση του κόστους μέσω ανακύκλωσης. Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο λόγω των έργων. Οι μεγάλοι δήμοι πρέπει να βοηθήσουν τους μικρότερους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πρέπει να λειτουργήσουμε συλλογικά. Σε τρία χρόνια πρέπει να τελειώνουμε με τα σκουπίδια και από πρόβλημα που ήταν να κάνουμε τα σκουπίδια πλούτο», τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης στην συνέντευξη Τύπου.

Την «μερίδα του λέοντος» των τελών στους ώμους των μητροπολιτικών δήμων

Επίσης κάτι σημαντικό που αναφέρθηκε είναι ότι ο υπολογισμός και  η κατανομή στους δήμους από την ΔΙΑΜΜΘ έγινε με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης και πως το 2021 θα γίνει αναπροσαρμογή των τελών με βάση τα νέα δεδομένα από την λειτουργία του νέου ΧΥΤΥ στην Καβάλα και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε διάφορα σημεία όπως η δράση «πράσινες γωνιές» καθώς και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση. Επίσης ειπώθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος των «βαρών» των τελών προς την ΔΙΑΜΑΑΘ θα αναλάβουν οι μητροπολιτικοί δήμοι κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Στοίχημα η απορρόφηση κονδυλίων – Έρχονται πρόστιμα μετά το 2023 από την Ε.Ε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τους δημάρχους Ξάνθης και Καβάλας στην αναγκαιότητα να επιταχυνθεί η προσπάθεια απορρόφησης όσο το δυνατόν περισσοτέρων κονδυλίων για να γίνουν έργα υποδομής στην ανακύκλωση καθώς όπως τονίστηκε μετά το 2023 θα επιβληθούν πρόστιμα και μάλιστα ιδιαίτερα «τσουχτερά» στους δήμους που θα παρουσιάζουν υστέρηση. Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης το ζήτημα τέθηκε και στην σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ο οποίος και εξέφρασε την αμέριστη συνδρομή της περιφέρειας στην προσπάθεια να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Δημοπράτηση του ΧΥΤΥ Καβάλας – Σ’ ένα 4μηνο δημοπρατείται και η ΜΕΑ Καβάλας

Δύο έργα καίριας σημασίας για την Διαχείριση απορριμμάτων πρόκειται να δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα. Ήδη η ΔΙΑΜΑΑΘ έχει προκηρύξει ανοικτό δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το έργο: «Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Καβάλας», εκτιμώμενης αξίας 7.202.766,79 € ενώ όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης σ’ ένα τετράμηνο από τώρα θα προκηρυχθεί και η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), ένα έργο της τάξης των 20 εκ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το περιφερειακό Σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή 2 ΜΕΑ, στην Αλεξανδρούπολη που είναι σε φάση κατασκευής και στην Καβάλα. Στην Ξάνθη δεν λειτουργεί ΜΕΑ αλλά Μονάδα Κέντρο διαλογής (ΚΔΑΥ) ανακυκλώσιμων. «Σ’ αυτό μεταφέρονται και τα ανακυκλώσιμα της Καβάλας έως ότου λειτουργήσει η ΜΕΑ στην Καβάλα», ανέφερε ο κ. Τσέπελης δίνοντας απάντηση και στο ερώτημα που έθεσε το «Ε» εξ αφορμής των όσων είπε η πρώην δήμαρχος της Καβάλα κα Δήμητρα Τσανάκα προκαλώντας ερωτηματικά στην Ξάνθη.

Αναμένεται δικαστική απόφαση για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ στην Ξάνθη

Σ’ ότι αφορά την Ξάνθη ο δήμαρχος ανέφερε πως είναι σε αναμονή της δικαστικής απόφασης για το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ: «Περιμένουμε την απόφαση για να μπορέσουμε να το εντάξουμε ή στο πρόγραμμα της περιφέρειας ή στο τομεακό του υπουργείου. Είναι ένα έργο απαραίτητο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ξάνθη», τόνισε ο κ. Τσέπελης.

Υπενθυμίζουμε ότι η δικαστική απόφαση αφορά την προσφυγή των εταιριών που αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό με απόφαση της πρώην δημοτικής αρχής που ήταν και πρόεδρος στον ΣΔΑΝ, φορέα που προκήρυξε τον διαγωνισμό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…