Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οι συνδικαλιστές «κουνάν το δάχτυλο» στον δήμαρχο Ξάνθης

Οι συνδικαλιστές «κουνάν το δάχτυλο» στον δήμαρχο Ξάνθης

0

Μήλον της έριδος οι μετακινήσεις των υπαλλήλων – Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι ήταν νόμιμες και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου

 

Δέχτηκε επίθεση από την αντιπολίτευση και τους συνδικαλιστές, το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Β. Πολυμερόπουλο και τον πρόεδρο του σωματείου υπαλλήλων Δ. Γαλανόπουλο

 

 

Όλα τα «εν οίκω» του δήμου Ξάνθης τέθηκαν σε συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αφορμή δόθηκε από τις μετακινήσεις, 46 στο σύνολο όπως τις καταμέτρησε ο επικεφαλής του «Δήμου Πρότυπο» Χ. Δημαρχόπουλος που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή στο πλαίσιο της κινητικότητας του προσωπικού με το σκεπτικό που ειπώθηκε τόσο από τον δήμαρχο Μ. Τσέπελη όσο και τους αντιδημάρχους Φανουράκη και Ζερενίδη: «να στελεχωθούν οι υπηρεσίες που είχαν υποστελέχωση με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του δήμου». Και ενώ όλοι συμφώνησαν ότι ήταν νόμιμες και κάποιες απ’ αυτές όπως την μετακίνηση υπαλλήλων στην Διεύθυνση Δόμησης απολύτως απαραίτητες, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προ τον τρόπο που έγιναν και χωρίς πρώτα να αποφασίσουν τα υπηρεσιακά συμβούλια αλλά και χωρίς να ενημερωθεί ο σύλλογος δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν αρκετοί δημοτικοί υπάλληλοι ενώ πήραν τον λόγο  το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ. Βασίλης Πολυμερόπουλος και ο πρόεδρος του σωματείου δημοτικών υπαλλήλων κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου.

 Πυρ ομαδόν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ. Δημαρχόπουλος θέτοντας ερωτήματα προς τον δήμαρχο και συγκεκριμένα αν ήταν σε γνώση του οι 46 μετακινήσεις και υπηρεσιακές μεταβολές ή έγιναν εν αγνοία του, με ποιο σκεπτικό έγιναν και γιατί ο δήμαρχος δεν συναντήθηκε ακόμη 6 μήνες μετά την εκλογή του με το σύλλογο των δημοτικών υπαλλήλων. Έθιξε επίσης διάφορα θέματα που είχε από εσωτερική πληροφόρηση – όπως είπε –  που έδιναν την εικόνα του φόβου και της ανασφάλειας που επικρατεί στους υπαλλήλους καθώς επίσης και ότι η αλλαγή αντικειμένου μετά από πολλά χρόνια είχε βλαπτική επίδραση σε κάποιους.

«Δεν νομίζω ότι σε κάποιο δήμο συζητιέται ένα τέτοιο θέμα. Δεν είναι ευχάριστο από τότε που αναλάβατε οι υπάλληλοι να θέλουν να φύγουν από το δήμο και κανείς να μη θέλει να έρθει», είπε ο κ. Δημαρχόπουλος στην δευτερολογία του.

Η θέση του κ. Μελισσόπουλου αποτυπώνεται στην φράση: «Υπάρχει καλό κλίμα στις υπηρεσίες. Είναι πάγια τακτική της δημοτικής αρχής μετακυλύει τις ευθύνες στους εργαζόμενους και μετά αναλαμβάνει δήθεν την πολιτική ευθύνη. Ότι καλό το πιστώνεται ο δήμαρχος και ότι κακό το χρεώνονται οι υπάλληλοι. Η περίοδος χάριτος πέρασε. Το πρόβλημα δεν είναι οι εργαζόμενοι είναι η δημοτική αρχή Κι εμείς δεσμευόμαστε να είμαστε το δίχτυ προστασίας γι αυτούς. Βάλτε τέλος στα παιχνίδια με τους υπαλλήλους».

Ο κ. Παπαχρόνης καταλόγισε: «ανεξέλεγκτη επίδειξη δύναμης της δημοτικής αρχής προς του υπαλλήλους με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα φόβου σ’ αυτούς.

Ο κ. Χατζηθεοδώρου σημείωσε πως: «Οι μαζικές μετακινήσεις είναι νόμιμες. Το θέμα μας δεν είναι αυτό αλλά γιατί ο δήμαρχος 6 μήνες τώρα δεν συναντήθηκε με το σωματείο των υπαλλήλων» και κατέληξε: «Δεν τα πάτε καλά κ. Δήμαρχε. Ο κ. Λύρατζης μίλησε για υποκρισία σημειώνοντας ειδικά για την μετακίνηση υπαλλήλων στην Πολεοδομία: «Καλό θα είναι να πάψουμε τότε να δανείζουμε υπαλλήλους στον δήμο Μύκης, Δεν υπάρχει πουθενά συνεργασία μόνο υποκρισία και με το να κάνετε χαριεντίσματα όπου σας βολεύει».

Ο κ. Βογιατζής ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να οφείλονται 4.000 ώρες ρεπό στους εργαζόμενους στην Καθαριότητα και πως για τις μετακινήσεις είναι αρμόδιο το υπηρεσιακό συμβούλιο και όχι η δημοτική αρχή και να γίνονται με αξιοκρατία. Ο κ. Ανταμπούφης σχολίασε ειρωνικά τη φράση του δημάρχου ότι : «Όλα έγιναν με γνώμονα τον καλό της κοινωνίας», αντιλέγοντας: «Δηλαδή «αμαρτήσατε για την κοινωνία», ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι αυτή η «αμαρτία» βαρύνει όχι μόνο τη νυν δημοτική αρχή αλλά και την προηγούμενη.

ΑΔΕΔΥ – ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά Τσέπελη

Τον λόγο πήραν τόσο ο κ. Γαλανόπουλος όσο και ο κ. Πολυμερόπουλος υποστηρίζοντας αμφότεροι την άποψη ότι όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν χωρίς την συνεργασία των υπαλλήλων και χωρίς την ενημέρωση του σωματείου και αυτό τους βρίσκει αντίθετο. Αίσθηση προκάλεσε η έμμεση «απειλή» του κ. Πολυμερόπουλου που είπε επί λέξει ότι θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει το γεγονός να καλέσει τα κανάλια και να βρεθεί η δημοτική αρχή στο στόχαστρο αλλά δεν το κάνει για να μην εκτεθεί ο δήμος Ξάνθης!

 

Οι ατάκες που έγραψαν

Όλα αυτά δεν έπεσαν στο κενό αλλά απαντήθηκαν από τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους κυρίους Φανουράκη και Ζερενίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη. Σταχυολογώντας τις πιο ενδεικτικές φράσεις αναφέρουμε

Δήμαρχος προς Δημαρχόπουλο: «Ειδικά εσείς δεν πρέπει να μιλάτε για μετακινήσεις και αδικίες… Ξέρω πολύ καλά τι λέω.  Εμείς δεν αδικήσαμε κανένα ούτε κάναμε ρουσφέτια ούτε κλωτσάμε πόρτες στις υπηρεσίες ούτε φοβερίσαμε κανένα. Άλλοι φοβέριζαν τον κόσμο και σταματήστε αυτό το τροπάρι»

Δήμαρχος προς Παπαχρόνη και τις αναφορές του σε προηγούμενες δημοτικές αρχές άλλα και την φράση του κ. Τσέπελη ότι διετέλεσε 29 χρόνια δημοτικός σύμβουλος: «Κάποτε και εσείς κ. Παπαχρόνη σε μας ήσασταν υποψήφιος και δεν εκλεγήκατε. Να είστε πιο προσεκτικός στο θέμα της συνεργασίας με τους υπαλλήλους. Φτάνει πια τόση υποκρισία». Και προς τους συνδικαλιστές: «Σταματήστε αυτό το τροπάρι ότι εσείς οι συνδικαλιστές είστε ευαίσθητοι και εμέις όχι».

Ο κ. Ζερενίδης υποστήριξε ότι όλες οι μετακινήσεις έγιναν για να στελεχωθούν σωστά οι υπηρεσίες και να λειτουργεί εύρυθμα ο δήμος και ανέφερε το παράδειγμα της Δόμησης που δημιουργούνταν μεγάλες καθυστερήσεις με την έκδοση αδειών λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Καμαρίδης είπε πως όλα όσα έγιναν ήταν νόμιμα και ανέφερε το παράδειγμα του προπονητή που κάνει εκείνες τις επιλογές που θα βοηθήσουν την ομάδα να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα ότι και ο δήμαρχος θα κριθεί γι αυτές. Ο κ. Φανουράκης δανείστηκε τη φράση του συγγραφέα William Arthur Ward παραφράζοντας την λέξη δάσκαλος με το δήμαρχος: «Ο κακός δάσκαλος ομιλεί, ο καλός δάσκαλος εξηγεί, ο ανώτερος δάσκαλος αποδεικνύει, ο άριστος δάσκαλος εμπνέει».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…