Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο γρύπας των Αβδήρων σε επετειακό νόμισμα των 2€!

Ο γρύπας των Αβδήρων σε επετειακό νόμισμα των 2€!

0

770.000 νομίσματα θα κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκές χώρες  – Με χαρά υποδέχτηκε την είδηση η τοπική κοινωνία

 

 

Ετοιμάζει εκδήλωση παρουσίασης του νομίσματος ο δήμος Αβδήρων με καλεσμένο τον χαράκτη που το φιλοτέχνησε Γιώργο Σταματόπουλο – Υπερηφάνεια και συγκίνηση στο Μουσείο των Αβδήρων

 

Την τιμητική τους θα έχουν τα Άβδηρα στις επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και επανασύνδεση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Η πολιτεία επέλεξε να τιμήσει την επέτειο εκδίδοντας το επετειακό νόμισμα των 2 ευρώ που απ’ την μία πλευρά του θα έχει την ίδια απεικόνιση που είχε το αρχαίο Αβδηρίτικο νόμισμα του 4ου και 5ου αι. π. Χ. που κυκλοφορούσε σ’ όλες τις ελληνικές πόλεις αλλά και τον τότε γνωστό κόσμο μέσω του εμπορίου. Τον Γρύπα, το μυθικό πουλί με κεφάλι πτηνού και σώμα λιονταριού, σύμβολο δύναμης και σοφίας που ήταν έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων κατά την περίοδο της οικονομικής της ακμής.

770.000 νομίσματα με τον Γρύπα των Αβδήρων θα κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το δήμο Αβδήρων που έχει έρθει σε επαφή με τον γλύπτη – χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Σταματόπουλο που το φιλοτέχνησε θα κυκλοφορήσουν 770.000 νομίσματα στην Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειώσουμε πως τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή ήταν ιστορικά καθόσον το νόμισμα των Αβδήρων ήταν το πιο ευρέως διαδομένο νόμισμα σ’ όλη την περιοχή της Θράκης όπως επιβεβαιώνεται από τις ανασκαφές καθώς τα Άβδηρα ήταν η πιο ακμάζουσα πόλη και πολύ σημαντική οικονομική δύναμη.

Επισημαίνεται πως η ΤτΕ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ)-Νομισματοκοπείο κάθε χρόνο εκδίδει επετειακά νομίσματα, τιμώντας σημαντικές επετείους.

Έτσι για φέτος θα τιμήσει 2 επετείους με επετειακά νομίσματα των 2 ευρώ. Το πρώτο, αφορά στη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και το δεύτερο στη συμπλήρωση 100 ετών ελευθερίας της Θράκης. Επί λέξει στο πρώτο θα χαραχθούν «2500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών» και στο δεύτερο «100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Σταματόπουλος έχει φιλοτεχνήσει το κλασσικό νόμισμα με την αρπαγή της Ευρώπης καθώς επίσης και το νόμισμα για τα 10 χρόνια της ΟΝΕ που έχει βραβευτεί.

Ετοιμάζει εκδήλωση παρουσίασης του νομίσματος ο δήμος Αβδήρων

Την χαρά και την περηφάνια του για την εξαιρετική τιμή εξέφρασε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης. Όπως ανέφερε η τοπική κοινωνία υποδέχτηκε την είδηση με μεγάλη χαρά και ο δήμος προετοιμάζει μια εκδήλωση σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης όπου θα γίνει η παρουσίαση του νομίσματος όταν αυτό εκδοθεί και θα προσκληθεί να μιλήσει μεταξύ άλλων και ο χαράκτης του νομίσματος κ. Γιώργος Σταματόπουλος.

Υπερηφάνεια και συγκίνηση στο Μουσείο των Αβδήρων

Με χαρά και συγκίνηση υποδείχτηκαν το γεγονός και στην ΕΦΑ Ξάνθης. Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στην σελίδα των αρχαιολόγων αρχαιολατρών Αβδήρων και Ξάνθης στο facebook της προϊσταμένης της ΕΦΑ Ξάνθης κας Κωνσταντίνας Καλλιντζή : «Η Ελλάδα τυπώνει επετειακό νόμισμα για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης. Και τι παριστάνεται παρακαλώ; Ο γρύπας, το έμβλημα της πόλης των Αβδήρων που αποτυπώθηκε σε νομίσματα, κρατικά σφραγίσματα και σε λαβές εμπορικών αμφορέων.

Το πληροφορηθήκαμε χτες, και όλοι εμείς που δουλεύουμε στο μουσείο των Αβδήρων νιώσαμε συγκίνηση και υπερηφάνεια».

Τι αναφέρεται από την ΤτΕ για το θρακιώτικο νόμισμα

“Η γεωγραφική περιοχή της Θράκης βρίσκεται στη Βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ενώθηκε με την Ελλάδα μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το νόμισμα αναπαριστά το αρχαίο νόμισμα της θρακιώτικης πόλης των Αβδήρων, με έναν γρύπα. Το νόμισμα σχεδιάστηκε από τον Γ. Σταματόπουλο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο γρύπας συμβολίζει το απολλώνιο πνεύμα, αλλά και την ισχύ και την επαγρύπνηση των Θρακών. Όσο για την μυθολογία γύρω από την πόλη των Αβδήρων, ιδρύθηκε από τον Ηρακλή, για να τιμηθεί η μνήμη του συντρόφου του Άβδηρου, ο οποίος κατασπαράχθηκε από τα άλογα του Διομήδη. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, όμως, πρώτος οικιστής υπήρξε ο Κλαζομένιος Τιμήσιος κατά το 654 π.Χ. Η πρώτη αυτή αποικία δεν ευδοκίμησε. Τα Άβδηρα το 545 π.Χ.. ιδρύθηκαν ξανά από τους κατοίκους της ιωνικής Τέω, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να αποφύγουν την Περσική υποδούλωση. Οι Τήιοι στην νέα τους πατρίδα έκοψαν νομίσματα, όμοια με εκείνα της Τέω, που έφεραν ως εμπροσθότυπο κεφαλή του Απόλλωνα και στον οπισθότυπο γρύπα”.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…