Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ευκαιρία για δήλωση …ξεχασμένων τ.μ. χωρίς πρόστιμο

Ευκαιρία για δήλωση …ξεχασμένων τ.μ. χωρίς πρόστιμο

0
akinita xanthi

Σπεύσατε μέχρι τις 31 Μαρτίου για δηλώσεις στους δήμους ή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ

 

Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στα δημοτικά τέλη για παρελθόντα έτη  – Αναλυτικά ποιους αφορά η ρύθμιση

 

Μια νέα ευκαιρία να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους, επικαιροποιώντας και δηλώνοντας τα πραγματικά τετραγωνικά τους, που πιθανόν να μην δήλωσαν είτε γιατί τα …ξέχασαν είτε γιατί με τον χρόνο μεγάλωσαν λόγω αυθαίρετων κατασκευών έχουν πλέον οι δημότες των δήμων. Έτσι ο δήμος Ξάνθης όπως και οι άλλοι δήμοι ήδη δέχονται δηλώσεις και θα συνεχίσουν να δέχονται μέχρι τέλος Μαρ΄τιου ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται ν’  ανοίξει και ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν αν δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους στους Δήμους προκειμένου να γλιτώσουν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις πολλών ετών.

Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στα δημοτικά τέλη για παρελθόντα έτη

«Εντός του α’ εξαμήνου του 2020 προγραμματίζουμε να προχωρήσουμε με την εκμίσθωση»
Μανώλης Φανουράκης
Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανώλης Φανουράκης οι δημότες που θα προσέλθουν για δηλώσεις δεν θα τους επιβάλλονται πρόστιμα για δημοτικά τέλη που δεν πληρώθηκαν σε περιπτώσεις που δεν ήταν ακριβή τα τετραγωνικά που δήλωναν έως τέλος Μαρτίου. Επίσης συμπλήρωσε ότι αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για όσους πλήρωσαν πρόστιμα εξαιτίας κάποιας μεταβίβασης ή πώλησης που ήθελαν να κάνουν και χρειάστηκε να κάνουν νέα δήλωση. Να διευκρινίσουμε πως χωρίς πρόστιμα θα είναι μόνο τα τέλη και όχι σ’ ότι αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Ο κ. Φανουράκης σημείωσε πως υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις και πως πολλοί συμπολίτες μας σπεύδουν να επωφεληθούν της ευκαιρίας να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους για να μπορέσουν μετέπειτα να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα για δημοτικά τέλη.

Αναλυτικά ποιους αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά όσους έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους Δήμους, όσοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσους έχουν αφήσει αδήλωτα στους Δήμους ακόμα και ολόκληρα ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2020, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Ως προθεσμία υποβολής των  δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2020. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανόν η προθεσμία αυτή να παραταθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Η ηλεκτρονική διαδικασία για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών θα είναι απλή. Οι ιδιοκτήτες θα συνδέονται με τους κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, θα δηλώνουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους και θα επισυνάπτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία θα έχουν σκανάρει ή φωτογραφίσει.

 Τι θα συμβεί σε Εκπρόθεσμη δήλωση

Εάν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…