Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Φιλί ζωής» στον ΣΔΑΝΞ από την ΔΙΑΜΑΑΘ

«Φιλί ζωής» στον ΣΔΑΝΞ από την ΔΙΑΜΑΑΘ

0

Με προγραμματική σύμβαση 2 ετών για την διαχείριση του ΧΥΤΑ – Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Συνδέσμου

 

Ωφελημένοι οι δήμοι της Ξάνθης, Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του ΣΔΑΝΞ ύψους 4,4 εκ. ευρώ

 

 

 

Νέα διέξοδο και συνάμα προοπτική για την συνέχιση λειτουργίας του ΣΔΑΝ θα δοθεί  από την ΔΙΑΜΑΑΘ αν και εφόσον εγκριθεί από το Διοικητικό της συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΙΑΜΑΑΘ – ΣΔΑΝ Ξάνθης που αποφασίστηκε στο Διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου.

Προγραμματική ΔΙΑΜΑΑΘ – ΣΔΑΝΞ για την διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη ομόφωνα απόφαση να γίνει προγραμματική σύμβαση με την ΔΙΑΜΑΑΘ ύψους 700.000 ευρώ για να συνεχίσει ο ΣΔΑΝΞ την διαχείριση του ΧΥΤΑ. Να διευκρινίσουμε ότι: Α) Την διαχείριση των εκάστοτε ΧΥΤΑ την έχει μόνο ο αναγνωρισμένος ΦΟΣΔΑ και ότι ο μοναδικός αναγνωρισμένος στην περιφέρειά μας είναι η ΔΙΑΜΑΑΘ.

Στην Ξάνθη όμως την διαχείριση του ΧΥΤΑ την έχει ο ΣΔΑΝΞ και σ’ αυτόν έχει παραχωρηθεί απ’ το δήμο Τοπείρου μέχρι το 2022 το οικόπεδο που έχει τις 3 λεκάνες και η ΔΙΑΜΑΑΘ έως ότου κατασκευάσει 4η λεκάνη για απόθεση απορριμμάτων στην Ξάνθη δεν έχει άλλη διέξοδο παρά να χρησιμοποιεί τον ήδη υπάρχοντα ΧΥΤΑ. Έτσι αποτελεί μονόδρομο η προγραμματική μέχρι τουλάχιστον να γίνουν νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων από την ΔΙΑΜΑΑΘ στην Ξάνθη. Αυτό δεν προβλέπεται άμεσα. Επίσης όπως είναι ήδη γνωστό το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ που είχε εγκεκριμένο προϋπολογισμό 5 εκ. ευρώ απεντάχθηκε μετά από την διαχείριση του πρώην δημάρχου Ξάνθης που είχε σαν αποτέλεσμα μια σειρά από δικαστικές περιπέτειες. Να σημειώσουμε επίσης πως η προγραμματική έχει χρονικό ορίζοντα 2 έτη. Εφόσον εγκριθεί ο ΣΔΑΝ θα συνεχίσει την λειτουργία του με την αποκομιδή και τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Ξάνθης και η ΔΙΑΜΑΑΘ θα έχει όπως και τώρα το κομμάτι της ανακύκλωσης.

Ωφελημένοι οι δήμοι της Ξάνθης

Ωφελημένοι πρόκειται να βγουν οι δήμοι της Ξάνθης από την πραγματική εφόσον αυτή εγκριθεί και από την ΔΙΑΜΑΑΘ καθώς τα 700.000 ευρώ που θα εισπράττει ο ΣΔΑΝ Ξάνθης θα τα αφαιρέσει απ’ αυτά που του πληρώνουν οι δήμοι. Να θυμίσουμε ότι υπήρξαν πολλές γκρίνιες για μεγάλα ποσά που πληρώνουν στο ΣΔΑΝ. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης ήταν ό πρώτος που διαμαρτυρήθηκε και μάλιστα ανέφερε σε ρεπορτάζ του στο «Ε»ότι  σχεδίαζε να αποχωρήσει από τον ΣΔΑΝ και να αναθέσει την αποκομιδή σε ιδιώτες γιατί δεν ήταν ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες του Συνδέσμου.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του ΣΔΑΝΞ

Σ΄ ότι αφορά άλλα θέματα: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα που ανέρχονται σε 4.400.000 ευρώ περίπου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…