Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

0

Κορονοϊός και Ε.Σ.Υ.
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού σε πολλές χώρες. Στη χώρα μας δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα ωστόσο το υπουργείο υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό που προβλέπει καθορισμό νοσοκομείων αναφοράς σε κάθε περιφέρεια, μέτρα προφύλαξης με μάσκες και μια σειρά άλλες ενέργειες. Βλέποντας πάντως πως αντιμετωπίζουν το τεράστιο πρόβλημα οι Κινέζοι δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστεί. Έφτιαξαν λέει νοσοκομείο μέσα σε 10 μέρες για τα θύματα της επιδημίας! Μόλις σε 10 μέρες! Και στην χώρα μας για να κλείσεις εξέταση ή επέμβαση ρουτίνας σε νοσοκομείο θέλεις μήνες μη πω και χρόνο! Φανταστείτε δηλαδή τι θα γινόταν αν ο κορονοϊός ξεκινούσε από εμάς!
Μ.Ξ.


Απειλές, εισαγγελείς και λοιπά ευτράπελα
Είναι διασκεδαστικό το καθημερινό σχεδόν ανάγνωσμα όπου εκτοξεύονται απειλές προς δημοτικούς συμβούλους (με ποιο δικαίωμα άραγε;), όπου εγκαλούνται εισαγγελείς γιατί καθυστερούν να ενεργήσουν τα δέοντα στις παροτρύνσεις του γράφοντος που ως «γνώστης» της Νομικής Επιστήμης επισημαίνει, ο αθεόφοβος και τις ποινικές παραβάσεις!
Ζούμε σε μια τραγελαφική και ιδιαίτερα διασκεδαστική πόλη που κάποιος την ονόμασε παρανοϊκή και δεν είχε άδικο.
Σε μια πόλη που δηλώνεις ό,τι θέλεις πως είσαι. Από δημοσιογράφος έως αστροναύτης.
-Α ρε Ξάνθη, είσαι ένας μπαξές με κάθε είδος «λουλούδια».
Α ρε Ξάνθη, πότε θα σηκώσεις κεφάλι, πότε θα γίνεις κανονική πόλη;
Γ.Δ.


Ξεκινήστε τον παραγωγικό διάλογο
Δεν προτιθέμεθα να παίξουμε τον ρόλο της συγκολλητικής ουσίας ως προς τα δημοτικά τεκταινόμενα. Μακριά από μας αυτή η πρόθεση. Εξάλλου στις δημοτικές παρατάξεις περισσεύουν οι ικανοί και έξυπνοι άνθρωποι.
Όμως, η ανυπαρξία ειλικρινούς διαλόγου δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη προς την κατεύθυνση της συναίνεσης.
Η ανυπαρξία διαλόγου είναι μια λανθασμένη πολιτική. Είναι μοιρολατρία και οδηγεί σε μια εσωστρέφεια, η οποία δεν βοηθά να προχωρήσει ο δήμος έτσι όπως απαιτούν οι συμπολίτες και οι καιροί.
Διάλογος συνεπώς και άσκηση σοβαρής αντιπολίτευσης. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
Γ.Δ.


Γάμοι και πίτες
Αυτός είναι ένας από τους σπουδαίους και σημαντικούς ρόλους του βουλευτή κι όχι να παρίσταται σαν μαϊντανός σε γάμους, κηδείες, μνημόσυνα και κόψιμο πιτών.
Ο βουλευτής πρωτίστως οφείλει να συνεργάζεται με όλους τους εκλεγμένους φορείς του τόπου του. Και από κοινού, να προωθούν ενέργειες και δράσεις υπέρ των πολλών.
Όπως και έπραξε, ως όφειλε βέβαια, ο Σπύρος Τσιλιγγίρης με τον δήμαρχο Ξάνθης πρόσφατα.
Από κοινού οι δύο εκπρόσωποι του νομού συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους 850 χιλιάδων ευρώ για αποκατάσταση υποδομών στην περιοχή Σταυρούπολης και ευρύτερα.
Εξυπακούεται πως το ίδιο θα πρέπει να γίνεται πάντα για την προώθηση αιτημάτων φορέων του νομού. Οι γάμοι και οι πίτες ανήκουν σε μια άλλη εποχή που πλέον σιγά-σιγά φεύγει.
Γ.Δ.


Ο τόπος για τα όνειρα…
Χαρά θεού τα πρωινά στις γειτονιές των σχολειών μας. M’ όποιο καιρό, με κρύο, με ψιλόβροχο, μ’ αέρα. Τσαντούλες με ροδάκια να κυλούν. Άλλες νωρίς-νωρίς με προσοχή, οι πιο πολλές γρήγορα-γρήγορα, βιαστικά κάποιες και κάποιες άλλες-λιγοστές-αργοπορημένες και λίγο αδιάφορες.
Σε κάθε λαβή κι ένα χεράκι γαντζωμένο. Άλλο σφιχτά και μ’ αγωνία, άλλο χαλαρά και ήρεμα και κάποιο άλλο τρεμάμενο ίσως και φοβισμένο. Σαν αγωγοί που μεταφέρουν ζωή. Ένα ηλεκτρικό φορτίο, ίσα απ’ την ψυχούλα τους φερμένο, απ’ το μυαλουδάκι τους, απ’ το προσωπάκι, από δυο ζευγάρια μάτια! Δυο καθρεφτάκια, δυο κάτοπτρα κοίλα και κυρτά μαζί, ίσα στον άσκαφτο ακόμα βυθό τους.
Σ’ αυτά καθρεφτίζεται η καθημερινότητα, το περιβάλλον, το γίγνεσθαι του καθενός. Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος τ’ αθώα μάτια των παιδιών, για να φανταστεί το σκηνικό στο σπίτι, το σενάριο, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα παιδιά είναι αθώα, είναι αγνά, είναι αληθινά..!
Κι αν εμείς οι μεγάλοι σκεφτούμε να σεβαστούμε αυτά τα θεία δώρα και κάπου κάπου να σκύβουμε στο μέσα κόσμο των παιδιών, τότε έχουμε δικαίωμα να κάνουμε όνειρα, έχουμε τόπο να ελπίζουμε για τ αύριο…
Χρύσα Μπαΐρα


Έστω και αργά
Το λέγαμε εδώ και χρόνια και χαιρόμαστε που έστω μετά από παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, άλλαξε η αντιμετώπιση της υπόθεσης για τη μείωση του τιμήματος των ακινήτων ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ.
Με τις τιμές που αρχικά είχαν εκτιμηθεί, κανείς ενδιαφερόμενος δεν συμμετείχε στους πλειστηριασμούς. Έτσι, περνούσαν τα χρόνια και σταδιακά τα ακίνητα υποβαθμίζονταν.
Τελικά επεκράτησε η λογική και ο ρεαλισμός ως προς τις τιμές των δύο συγκροτημάτων και πλέον υπάρχει ελπίδα το ενδιαφέρον που υπάρχει να εκδηλωθεί και έτσι να πωληθούν, κυρίως τα δύο μεγάλα οικόπεδα και αναλόγως να αξιοποιηθούν από τους αγοραστές.
Διότι όποιοι τα αγοράσουν, δεν θα τα αφήσουν έτσι, κάτι θα έχουν στο μυαλό τους, να τα αξιοποιήσουν παραγωγικά.
Γ.Δ.


Μία διευκρίνιση
Ο Μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης, όπως γνωρίζουμε, ανέλαβε την ευθύνη διοίκησης αρχές Σεπτεμβρίου.  Η επέτειος του επίσημου εορτασμού των 100 χρόνων ήταν η 4η Οκτωβρίου. Δηλαδή ένας μήνας χρονικό διάστημα για να προγραμματίσει και ετοιμάσει κάποιες εκδηλώσεις η νέα δημοτική αρχή.
Κατά την περίοδο του Οκτωβρίου έλαβαν χώρα κάποιες εκδηλώσεις από Συλλόγους και Σωματεία και από τον δήμο. Όμως, με το τέλος του Οκτωβρίου δεν πέφτει η αυλαία του εορτασμού των 100 χρόνων στην Ξάνθη. Απεναντίας, το δικαίωμα να γίνουν κι άλλες εορταστικές εκδηλώσεις υπάρχει, διότι μια εκατονταετηρίδα δεν εξαντλείται σε μερικές μέρες.
Και μια παρατήρηση καλοπροαίρετη: Γιατί οι υπόλοιποι τρεις δήμοι δεν πραγματοποίησαν κάποια εκδήλωση; Γιατί αυτή η αδιαφορία;
Οι δήμοι τους νομού Ξάνθης είναι, μέρος του συνόλου αποτελούν και δεν δικαιολογείται αυτή τους η αδιάφορη στάση.
Γ.Δ


38 νεκροί από τη γρίπη!
Κι ενώ όλοι ανησυχούν και συζητούν για τον κορωνοϊό, η απλή γρίπη αθόρυβα θερίζει στη χώρα μας. Εμείς βλέπετε δεν έχουμε ανάγκη κανέναν εισαγόμενο ιό. Τα καταφέρνουμε και πεθαίνουμε μια χαρά με τη δική μας, την ελληνική γρίπη.
Τους 38 έφτασαν, μέχρι στιγμής, οι νεκροί φέτος και σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, αυτός ο μεγάλος αριθμός οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Κι όπως εξηγούν «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει. Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα».
Παρόλη την αναποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου, οι γιατροί συνιστούν σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, να το κάνουν ακόμα και τώρα, που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης γιατί ο κίνδυνος θα παραμείνει μέχρι  περίπου στα τέλη Μαρτίου…


Νέο πολιτικό σχήμα
Τον τελευταίο καιρό τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας έχουν χαθεί από το προσκήνιο. Διανύουν μία περίοδο αυτοκριτικής και ανασύνταξης. Μάλιστα με ανακοίνωσή τους μιλούν αυτοκριτικά για σοβαρά προβλήματα αποσαφήνισης πολιτικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας, δημόσιας εικόνας, τακτικής κ.ά.
Το επόμενο βήμα που ανακοίνωσαν είναι η επιθυμία να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός νέου ευρύτερου πολιτικού σχήματος, χώρου, μετώπου της Αριστεράς (όπως θέλετε πείτε το) ώστε να καλυφθεί – όπως λένε – το πολιτικό κενό που υπάρχει στον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ύστερα από «την ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς τα δεξιά».
Πώς θα το κάνουν; Με τη «δημιουργία ενός μόνιμου χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς και ανοιχτές διαδικασίες – συζητήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση». Έτσι ακριβώς, με τον «χώρο διαλόγου», ξεκίνησε το 2009 και η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ…
Γ.Δ.


Μην τους πιστεύετε…
Κρούσμα  τηλεφωνικής απάτης είχαμε στην Ξάνθη αλλά ευτυχώς το υποψήφιο θύμα την ψυλλιάστηκε εγκαίρως και δεν έχασε λεφτά. Όπως διαβάσαμε στο XanthiNea.gr στο οποίο και το κατήγγειλε, «γνωστός επιχειρηματίας της πόλης δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν κύριο που παρουσιάστηκε ως γνωστός φαρμακοποιός της πόλης. Ο επιτήδειος ζήτησε να αγοράσει μια σειρά από προϊόντα τα οποία διαθέτει ο επιχειρηματίας. Το συνολικό κόστος αυτών ανερχόταν στα 600€. Ακολούθως ο δράστης ζήτησε έναν τραπεζικό λογαριασμό για να καταθέσει τα χρήματα. Λίγα λεπτά μετά την τηλεφωνική πώληση ο επιτήδειος έστειλε απόκομμα διατραπεζικής συναλλαγής στον επιχειρηματία, στο οποίο ως ποσό κατάθεσης εμφανιζόταν 6.000€. Στη συνέχεια ο δράστης κάλεσε έντρομος τον επιχειρηματία λέγοντας πως έχει κάνει λάθος στην κατάθεση και αντί για 600€ έβαλε 6.000€. Ζήτησε τότε από τον επιχειρηματία να του επιστρέψει έστω ένα ποσό από τα χρήματα.
Φυσικά ο επιχειρηματίας άρχισε να υποψιάζεται πως πρόκειται για απάτη. Χρήματα δεν είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό του και έτσι ζήτησε από τον “φαρμακοποιό” λίγο χρόνο για να επιβεβαιώσει την υποτιθέμενη συναλλαγή. Ωστόσο ο “φαρμακοποιός” επέμενε να γίνει η μεταφορά των χρημάτων άμεσα και πως σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος θα επιβαρυνθεί φορολογικά. Ο επιχειρηματίας ζήτησε να τον καλέσει ξανά σε πέντε λεπτά και όπως ήταν φυσικό ο “φαρμακοποιός” έγινε Λούης».
Οι πολίτες αλλά και οι επιχειρηματίες της περιοχής οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προχωρούν σε καταθέσεις χρημάτων τόσο εύκολα, και δη μετά από απλές τηλεφωνικές επικοινωνίες που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…