Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Έως τις 12 Μαρτίου οι πρώτες ασφαλιστικές εισφορές με το νέο σύστημα

Έως τις 12 Μαρτίου οι πρώτες ασφαλιστικές εισφορές με το νέο σύστημα

0

Βρούτσης: Δεν κινδυνεύει το δημόσιο σύστημα από τα επαγγελματικά ταμεία

«Επιλέγω ελεύθερα, διαλέγω υψηλότερα γιατί συμφέρει» θα είναι το μότο που θα συνοδεύει την ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ  στην οποία θα πρέπει έως το τέλος του Φεβρουαρίου οι 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν για όλο το 2020.

Οι πρώτες εισφορές, του Ιανουαρίου, θα πρέπει να καταβληθούν  έως τις 12 Μαρτίου ενώ τη συνέχεια, οι εισφορές θα πληρώνονται για κάθε μήνα, έως το τέλος του επόμενου, όπως ισχύει. Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξει διπλό σύστημα εισφορών και να αποφευχθεί ο  συμψηφισμός.

«Το νέο σύστημα εισφορών ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα-ανέφερε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο 1ο συνέδριο επαγγελματικής ασφάλισης- Είναι καινοτόμο ,καταργεί τη σύνδεση με το εισόδημα και επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή της εισφοράς  η οποία θα διαμορφώνει το ύψος  της σύνταξης. Σας συμφέρει λοιπόν να επιλέξετε υψηλή κατηγορία.»

Το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να έχει τεθεί σε ψηφοφορία έως τις 21 Φεβρουαρίου , όπως επεσήμανε ο κ. Βρούτσης, είναι το πρώτο που συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη την οποία παρέλαβε σήμερα από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή .  Η μελέτη αποδεικνύει ότι το σύστημα παραμένει βιώσιμο έως το 2070.

Για τα επαγγελματικά ταμεία ο υπουργός εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού.

«Η κυβέρνηση ωθεί και ενισχύει τα συμπληρωματικά συστήματα, το δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα. Δεν κινδυνεύει το δημόσιο κοινωνικό σύστημα από τα επαγγελματικά ταμεία. Είναι ανοιχτή στο διάλογο. Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, θα έρθει στη βουλή διάταξη για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της σχετικής κοινοτικής οδηγίας του 2016 για την εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων και τη θωράκιση του θεσμού» τόνισε ο κ. Βρούτσης

Ο αναλογιστής Παναγιώτης Ζαμπέλης επεσήμανε μιλώντας στο συνέδριο ότι πρέπει να συμπληρωθούν τα νομοθετικά κενά και να ενθαρρυνθούν με κίνητρα οι εργοδότες να συμμετάσχουν στα επαγγελματικά ταμεία.

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν  23 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), 19 προαιρετικής ασφάλισης και 4 υποχρεωτικής τα οποία καλύπτουν 157.000 εργαζόμενους.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν μείωση εισοδημάτων

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ Μεγάλη μείωση εισοδημάτων παρατηρείται στους εργαζόμενους του ι…