Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Παραδοσιακό γλέντι: «Εμείς εδώ χορεύουμε»

Παραδοσιακό γλέντι: «Εμείς εδώ χορεύουμε»

0
laografia plateia2-web

Την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία

 Στο ρυθμό των ΘΛΕ ζει η Ξάνθη και οι εκδηλώσεις αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στις 12 μμ στην Πλατεία Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί το Παραδοσιακό γλέντι, «Εμείς εδώ χορεύουμε».

Καρναβαλικοί και λαογραφικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η βραδιά αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια, στην πλατεία. Σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σ ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα «Εβρίτικη Ζυγιά» που αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και στην παράδοση της Θράκης. Τα μουσικά όρια ενός γλεντιού με την Εβρίτικη Ζυγιά, καλύπτουν κάθε περιοχή της Θράκης, από την Ανατολική μέχρι και τη Δυτική και Βόρεια, με τραγούδια από τον Έβρο, προσφυγικά από την Μακρά Γέφυρα, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μαύρη Θάλασσα, τραγούδια αρβανίτικα και γκαγκαούζικα, ενώ με την προσθήκη της μακεδονικής λύρας, του κλαρίνου και του σαξόφωνου ο ακροατής ταξιδεύει στις ξεσηκωτικές μελωδίες και τους χορούς της Μακεδονίας. Τα μέλη της: Παρτινούδης Αλέξης, Θρακιώτικη και Μακεδονική λύρα. Πασόπουλος Στρατής, τραγούδι, καβάλι και σαξόφωνο. Στράτος Σπύρος, γκάιντα, καβάλι και τραγούδι. Στράτος Άγγελος, κρουστά. Συμμετέχουν: Γιώργος Δρικούδης, ακορντεόν και Νίκος Ζάρκος, κλαρίνο. Σωκράτης Γουγουλίδης, ηχοληψία.

Το παντοπωλείο Sary προσφέρει το κρασί της βραδιάς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηδενική ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα της εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης με ομιλητή τον δικαστή του ΕΔΑΔ Ιω…