Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

0

Επιλεκτική βία;
Πολύς λόγος έγινε για τα επεισόδια στη Λέσβο και τη Χίο τις ημέρες αυτές. Οφείλουμε όμως να πούμε δύο-τρία πράγματα για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο.
Πρώτον, όσοι πρόσφυγες-μετανάστες είναι προς απέλαση πρέπει να παραμένουν οπωσδήποτε σε νησιά διότι μόνον από κει μπορεί να ισχύσει η απέλαση-επιστροφή, όχι από την ενδοχώρα.
Δεύτερο, η βία κατά των αστυνομικών που ήταν στα δωμάτιά τους στο ξενοδοχείο και ξυλοκοπήθηκαν άγρια στη Χίο, δεν είναι βία; Ή μήπως η βία είναι μόνον αυτή που μας βολεύει;
Τέλος πάντων, για να εκτονωθεί η κατάσταση θα πάει στα νησιά, αρχής γενομένης από τη Σάμο ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Γ.Δ.


Πρόταση Νίκου Τσούργιαννη
Στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας μας δημοσιεύουμε μια επιστολή που λάβαμε από τον συμπολίτη μας κύριο Νίκο Λ.Τσούργιαννη.
Ο κ.Τσούργιαννης προτείνει, με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου μας, του Δήμου, του Ιδρύματος Αλέξανδρου Μπαλτατζής, της ΣΕΚΕ, όλων των Σταυρουπολιτών και βέβαια του Αλέξανδρου Κοντού, να ζητήσουν, να αγωνιστούν για την Ίδρυση στην Σταυρούπολη Τριτοβάθμιας Συνεταιριστικής Σχολής, στη μνήμη του μεγάλου Συνεταιριστή Αλέξανδρου Μπαλτατζή.
Αξίζει η πρόταση του Ν.Τσούργιαννη να τύχει της προσοχής και ενδιαφέροντος των φορέων του τόπου μας με τη βοήθεια και τη συνδρομή βέβαια και των τριών βουλευτών.
Γ.Δ.


Έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης
Είναι παλιό και πολύ διαδεδομένο το τεστ ηθικής που γίνεται με το απλό ερώτημα: «αν σου έλεγαν ότι θα πεθάνουν 1.000 μανδαρίνοι στην Κίνα αλλά εσύ θα γίνεις πλούσιος, θα δεχόσουν;». Οι περισσότεροι απαντούν αρνητικά, αν και δεν είναι  συνήθως ειλικρινής η απάντηση.
Στην Ελλάδα, με το έλλειμμα πολιτισμού και  κοινωνικής ευθύνης που υπάρχει, η πλειοψηφία, αν ήμασταν ειλικρινείς, θα λέγαμε ΝΑΙ. Γι’ αυτό και μετρούμε 77 νεκρούς ήδη από την απλή γρίπη. Γιατί δεν μας ενδιαφέρει η υγεία των συνανθρώπων μας, παρά μόνο ο εαυτός μας. Βλέπουμε στην τηλεόραση τους Γιαπωνέζους να κυκλοφορούν με μάσκες όταν είναι άρρωστοι για να προφυλάξουν το  κοινωνικό σύνολο και γελάμε. Εμείς οι έξυπνοι που δεν τηρούμε ούτε τους πιο απλούς κανόνες υγιεινής.
Είναι λυπηρό αλλά ακούμε αυτές τις μέρες κάποιους γύρω μας – και δυστυχώς πολλούς νέους- να λένε «ε, θα πεθάνουν και μερικοί γέροι ή άρρωστοι, δεν έγινε και τίποτε, όχι και να χάσουμε τις αποκριάτικες γιορτές μας».
Δεν τους ενδιαφέρει, ακόμα κι όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι αν δεν περιοριστεί ο κορωνοϊός και ξεσπάσει πανδημία, θα σκοτώσει 50 εκ. ανθρώπους σ’όλο τον κόσμο! Μπορεί να μην κινδυνεύουμε εμείς άμεσα με θάνατο, οι υγιείς και προνομιούχοι Ευρωπαίοι, αλλά για σκεφτείτε τι έχει να γίνει στην Αφρική και στις φτωχές χώρες της Ασίας; Πόσα εκατομμύρια παιδιά και φτωχοί άνθρωποι θα πεθάνουν. Σίγουρα πολλοί περισσότεροι από 1.000 μανδαρίνους. Αλλά εμείς παρόλα αυτά, δεν θέλουμε να χαλάσουμε το κέφι μας…
Κ.Κ.


Αποχαιρετούμε την Άλκη Ζέη
Μετά την ποιήτρια Κική Δημουλά και άλλη μεγάλη απώλεια είχαν τα ελληνικά γράμματα.  Έφυγε η συγγραφέας Άλκη Ζέη η εμβληματικότερη ίσως συγγραφέας της μεταπολεμικής νεανικής λογοτεχνίας και όχι μόνο. Η συγγραφέας των εφηβικών μας χρόνων που μαζί της νιώσαμε τα πρώτα σκιρτήματα, που ονειρευτήκαμε, που μεταλαμπάδευσε μέσα από την γραφή της τα υψηλά ιδανικά της γενιάς της όπως τα έζησε σε χρόνους δύσκολους. Μικρασιατική καταστροφή και μετά Β’ παγκόσμιος πόλεμος, γερμανική κατοχή, εμφύλιος, Δεκεμβριανά, εξορία… Σχεδόν ένας αιώνας ιστορίας μέσα στις σελίδες των βιβλίων της,  Απ’ το «Καπλάνι της βιτρίνας» που έγραψε το 1963 ως την «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» το 1987 και το «Με μολύβι Φάμπερ νούμερο δύο» το 2013 η πένα της μετατρέπει τις σκοτεινές μέρες  σε φως, αισιοδοξία και αγωνιστική διάθεση για ζωή και δημιουργία.
Μ.Ξ.


Τα προβλήματα στην Αθήνα λύνονται
Μικρόνοες και κακόβουλοι πάντα θα υπάρχουν που θεωρούν το έργο ενός βουλευτή είναι να παραβρίσκεται σε γάμους και κηδείες και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Όχι. Ο ρόλος και η αποστολή του σύγχρονου βουλευτή είναι άλλος, τελείως διαφορετικός.
Ο βουλευτής θα πρέπει να συνεργάζεται με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τους φορείς όπως ΕΒΕ, Ομοσπονδία, ΕΑΣ, Εργατικό Κέντρο και όποιους άλλους υπάρχουν στο νομό. Και μέσα από τις συζητήσεις αυτές, να προωθεί προς τα αρμόδια υπουργεία όσα και όποια δίκαια αιτήματα υπάρχουν.
Τα προβλήματα, δυστυχώς για την χώρα μας, ακόμη, λύνονται στην Αθήνα. Η αποκέντρωση είναι λόγος κενός. Γι’αυτό η παρουσία του βουλευτή χρειάζεται εκεί, και βέβαια στο Κοινοβούλιο. Νομοθετώντας και παράλληλα συμμετέχοντας στις διάφορες Επιτροπές.
Άρα, χρόνος ελάχιστος μένει για πανηγύρια και λοιπά.
Γ.Δ.


Το σήμα και ο Δημόκριτος
Στον αγαπητό συμπολίτη που επεσήμανε ότι η υπερβολική χρήση του ονόματος και της προτομής του Δημόκριτου από διάφορους Συλλόγους και Σωματεία λειτουργεί εις βάρος του κύρους του Αβδηρίτη φιλόσοφου, θα συμφωνήσουμε.
Κάπου έχει γίνει «σούπα» η χρήση του ονόματος. Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι το ν’ αφαιρεθεί από το σήμα του δήμου υπάρχει απόσταση.
Διότι όπως είναι γνωστό, ο δήμος Ξάνθης έχει το σήμα του το οποίο και τυπώνει όπου πρέπει.
Έτσι, τυπώθηκε και στους νέους υπόγειους κάδους.
Γ.Δ.


Εκλογές Συνταξιούχων
Τέλη Μαρτίου, μεταξύ 25-30 θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ,  δηλαδή του πρώην ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκλογές πρέπει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους του Σωματείου. Η εγγραφή γίνεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας και στο κατάστημα του Σωτήρη Τσιακίρογλου. Η εγγραφή γίνεται αμέσως και είναι δωρεάν.
Οι Συνταξιούχοι επαγγελματίες οφείλουν να εγγραφούν στο Σωματείο τους το οποίο ιδρύθηκε ακριβώς για ενημέρωσή τους και διεκδίκηση αιτημάτων τους.
Γ.Δ.


Οι νησιώτες πυροβολούν τους εαυτούς τους
Προχθές εν είδη όχλου μαινόμενοι κάτοικοι εισέβαλαν σε ξενοδοχεία όπου έμεναν άνδρες των ΜΑΤ στη Χίο  και τη Μυτιλήνη, τραυματίζοντας πάνω από 50 αστυνομικούς!
Δημιουργήθηκε στα νησιά ένα αλλόφρον και ποικίλο  πλήθος από καλοπροαίρετους  πολίτες που παρασύρθηκαν, μέχρι πούρους συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου, αριστερούς, αναρχικούς (σιγά που ήξεραν οι ντόπιοι να φτιάχνουν μολότοφ), ακροδεξιούς,  Χρυσαυγίτες, χριστιανοταλιμπάν, αλλά και πονηρούληδες αγανακτισμένους γιατί θα χάσουν τα οφέλη της παράνομης  μετανάστευσης.
Συμπτύχτηκαν  στο ίδιο μέτωπο αυτοί που θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα  ή να μην υπάρχουν σύνορα, με αυτούς που τα θέλουν θεόκλειστα και να πνίγουμε τους μετανάστες  στη θάλασσα. Τραγέλαφος!
Αυτή η αντίδραση δεν συμφέρει τους νησιώτες, και το ακόμη πιο εντυπωσιακό ότι δεν το καταλαβαίνουν. Διότι αν η κυβέρνηση υποχωρήσει, με δεδομένη την άρνηση άλλων περιοχών να γίνουν εκεί κλειστές δομές, και δεν γίνει κατορθωτό να στηθούν τελικά δομές, δεν  θα υπάρξει ποτέ  αποσυμφόρηση στα νησιά.  Θα μείνουν με όσους μετανάστες  έχουν, ενώ στην συνέχεια θα έρχονται και άλλοι. Ο Θεός να τους βοηθήσει – όσους πιστεύουν τουλάχιστον…
Γ.Σ.


Τα «κόλπα του Ερντογάν με το μεταναστευτικό
Τους μετανάστες χρησιμοποιεί και πάλι ο Ερντογάν για να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης τόσο στην χώρα του όσο και διεθνώς από την μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο τουρκικός στρατός στην Συρία από τις δυνάμεις του Άσαντ αλλά και της Ρωσίας.
Ο Τούρκος ηγέτης με «όπλο» ανθρώπινες ψυχές παραβιάζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και εκβιάζει τη Δύση προκειμένου να τον στηρίξει στο μέτωπο της Συρίας, ενώ παράλληλα απειλεί να τινάξει στον αέρα και τους δεσμούς του με τη Ρωσία. Έτσι έδωσε ελευθέρας σε Σύριους πρόσφυγες να φύγουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η χώρα μας έκλεισε τα σύνορα στις Καστανιές του Έβρου ενώ εντείνονται οι έλεγχοι από θαλάσσης. Το βέβαιο όμως είναι ότι αναμένουμε μεγάλη αύξηση των ροών. Για μια ακόμη φορά ο μέγας ταραχοποιός της γειτονιάς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σ’ όλη την Ευρώπη και  οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, όχι μόνο απέναντι στην πρόκληση του προσφυγικού αλλά και απέναντι στον ίδιο τον Ερντογάν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…