Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 32 παιδιά αναζητούν ανάδοχες οικογένειες

32 παιδιά αναζητούν ανάδοχες οικογένειες

0

Φιλοξενούνται σε Ιδρύματα της Καβάλας και της Δράμας – Ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας οικογένειες» στην Ξάνθη

 

 

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κανείς ανάδοχος και θετός γονέας –  Επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου υιοθεσίας και αναδοχής

 

Με στόχο όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται σε κοινωνικές δομές να βρουν μια ανάδοχη οικογένεια αλλά και θετούς γονείς να μεγαλώσουν και γιατί όχι, να ενηλικιωθούν σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον που είναι το φυσικό περιβάλλον ενός παιδιού αλλά και να διευκολυνθεί η διαδικασία της υιοθεσίας για όσους επιθυμούν,  το υπουργείο Εργασίας άνοιξε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα εγκαινιάζοντας την και υλοποιώντας το πρόγραμμα «Αναζητώντας Οικογένειες».

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο  «Π» το απόγευμα της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου με καλεσμένο τον κ. Γιώργο Σταμάτη Γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι θα παραβρεθεί στην ημερίδα και η υφυπουργός Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία δεν παρέστη τελικά.

Παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Ξάνθης, εκπρόσωποι φορέων και πολύ κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα.

Να σημειώσουμε πως οι θεματικές της ημερίδας απάντησαν στο ερώτημα τι πρέπει να κάνει κανείς για να γίνει ανάδοχος γονέας και θετός γονέας.

32 παιδιά φιλοξενούνται στα Ιδρύματα Καβάλας και Δράμας – 13 σε ανάδοχες οικογένειες και 7 σε υιοθεσία

Για το θέμα αυτό μίλησε στο «Ε» η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της περιφέρειας ΑΜΘ κα Αναστασία Τζαμπαζλή που απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα: «Η ημερίδα έχει θέμα μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που τρέχει με στόχο να βρεθούν ανάδοχοι γονείς σε πρώτη φάση και ευχής έργον θα είναι να εξελιχθεί σε υιοθεσία για τα παιδιά των Ιδρυμάτων όπως στην Καβάλα και στην Δράμα». Όπως ανέφερε η κα Τζαμπαζλή στο Ίδρυμα της Καβάλας φιλοξενούνται 13 παιδιά και στην Δράμα  19: «Τα παιδιά που βρίσκονται σε αναδοχή είναι πολύ περισσότερα τα τελευταία 3 χρόνια σε σύνολο 40  παιδιών έχουν μείνει μόνο 13 και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες ενώ 7 απ’ αυτές έχουν προχωρήσει σε υιοθεσία. Και τα υπόλοιπα έχουν παραμείνει στις οικογένειες ακόμη και μετά την ενηλικίωση τους».

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κανείς ανάδοχος

Αναφερόμενη στη διαδικασία που ακολουθείται για να γίνει κάποιος ανάδοχος η κα Τζαμπαζλή είπε: « Πρώτα απ’ όλα να έχει ενδιαφέρον να έρθει στις δομές και να συμπληρώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην συνέχεια  θα γίνονται κάποιες συναντήσεις με κοινωνικούς λειτουργούς, θα έρθει σε επαφή με τα παιδιά, θα περνάει  κάποιο χρόνο μαζί τους. Σε δεύτερο στάδιο θα βγαίνουν βόλτα με το παιδί και θα περνούν χρόνο μαζί. Ακολουθεί η φιλοξενία το Σαββατοκύριακο.  Αυτό μπορεί να κρατήσει από 2 χρόνια έως και 5 χρόνια και μέχρι την ενηλικίωσή του με σκοπό βέβαια αν υπάρχει φυσική οικογένεια να επιστρέψει το παιδί σ’ αυτή ειδάλλως να υιοθετηθεί αν το επιθυμεί».

Η κρίση αύξησε τα παιδιά στα Ιδρύματα

Η κα Τζαμπαζλή ανέφερε επίσης  πως ο γενικός στόχος είναι τα παιδιά να φιλοξενούνται όσο λιγότερο γίνεται στα Ιδρύματα: «Το πιο σωστό για να μεγαλώνει ένα παιδί είναι μια οικογένεια κι όχι ένα ίδρυμα. Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι η μικρότερη διαμονή στα Ιδρύματα».

Τέλος υπογράμμισε πως η κρίση αύξησε τον αριθμό των παιδιών στα Ιδρύματα: «Στα δικά μας Ιδρύματα φιλοξενούνται παιδιά από οικογένειες που έχουν οικονομικές δυσκολίες ή που έχουν κακοποιηθεί. Έρχονται συνήθως με εισαγγελική παραγγελία. Η κρίση ήταν μια περίοδος που λειτούργησε εις βάρος των παιδιών».

Επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου υιοθεσίας και αναδοχής

Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο Γενικός γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Σταμάτης χαρακτήρισε πρωτοποριακή αυτή την πρωτοβουλία του υπουργείου: «Είναι μια πρωτοποριακή κίνηση σ’ ότι αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία. Ένα θέμα που ταλανίζει πολλούς υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς που πρέπει να βρει λύση. Όλοι είμαστε μάρτυρες της χρονικής διάρκειας που κάποιοι προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί και δεν μπορούν. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αναδείξουμε αυτό το θέμα, να μιλήσουμε για τις καλές πρακτικές, να πούμε τι θα κάνει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσον αφορά το κομμάτι της υιοθεσίας και της αναδοχής και ένα απ’ αυτό που θα παίξουν σημαντικό ρόλο είναι η ανασύσταση του Εθνικού συμβούλιου υιοθεσίας και αναδοχής το οποίο ως συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πάντα με γνώμονα το καλό του παιδιού ώστε οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς να αποκτήσουν ένα παιδί.

Μ’ αυτό το στόχο όχι μόνο δίνουμε αυτή την δυνατότητα αλλά δίνουμε και το κίνητρο της αποϊδρυματοποίησης ώστε πολλά παιδιά να φύγουν από τα Ιδρύματα και να βρεθούν στο περιβάλλον μιας οικογένειας».

Νέο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης των Ρομά με συμμετοχή των Ρομά

Ερωτηθείς για την στρατηγική του υπουργείου σ’ ότι αφορά τους Ρομά με αφορμή και την επίσκεψή οτου σήμερα στο Δροσερό ο κ. Σταμάτης έδωσε έμφαση στην προσπάθεια μείωσης της σχολικής διαρροής και της καταπολέμησης της φτώχειας στους Ρομά ενώ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει ένα νέο σχέδιο για τους Ρομά μαζί με τους Ρομά: «Με τον νέο νόμο για το επίδομα γέννας αλλά και με τους δικαιούχους του ΚΕΑ που ονομάστηκε Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει οι γονείς για να μπορούν να λαμβάνουν αυτό το επίδομα θα πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Είναι ένας τρόπος να κινητροδοτήσουμε τους γονείς να πάνε τα παιδιά στο σχολείο και να υπάρξει μείωση της σχολικής διαρροής. Στόχος μας είναι η  μείωση της σχολικής διαρροής ιδιαίτερα σε οικισμούς Ρομά. Σχεδιάζουμε την νέα στρατηγική για τους Ρομά που θα έχει στόχο και την καταπολέμηση της φτώχειας και της σχολικής διαρροής και θα έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι θα συναποφασιστεί και θα συγγραφεί με τους Ρομά. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η κοινωνική ένταξη των Ρομά».

Σχολικά γεύματα υπό …εξέταση (ακόμη) για τα σχολεία της Ξάνθης

Τέλος αναφορικά με τα σχολικά γεύματα που δεν έχουν φτάσει στα σχολεία της Ξάνθης ο κ. Σταμάτης απάντησε : «Το εξετάζουμε και προσπαθούμε όσο περισσότεροι δήμοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Π.ΑΛ.Υ.Θ. για την Ενίσχυση της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας

Συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και η αξιοποίηση του προγράμματος για τη θωράκιση της αλιευτ…