Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

0

Να πάμε
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου με ώρα έναρξης 18.00 και υπό την αιγίδα του ΠΑΚΕΘΡΑ, θα εγκαινιαστεί μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας. Τίτλος της έκθεσης «ο δικός μας καλλιτέχνης και Άνθρωπος Χρήστος Παυλίδης».
Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφιών και προπλασμάτων γλυπτών του συμπολίτη, συλλέκτη Κωνσταντίνου Μαυρομάτη. Φωτογραφίες από το έργο του Χρ. Παυλίδη που έζησε, δίδαξε και πέθανε στην πόλη μας.
Θυμίζουμε πως η δημοτική πινακοθήκη τιμητικά, φέρει το όνομα του Χρ. Παυλίδη κι εκεί εκτίθενται έργα του.
Την Κυριακή λοιπόν ραντεβού για να γνωρίσουμε μέσα από τις φωτογραφίες έναν καλλιτέχνη και το σημαντικό έργο του.
Το κτίριο του ΠΑΚΕΘΡΑ βρίσκεται στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 20, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και λίγο πιο πάνω από το παρεκκλήσι του αγίου Αθανασίου.
Γ.Δ.


Βάφτηκε το κτίριο του ΟΤΕ
 Το σχόλιο της στήλης για την ανάγκη το κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ να συντηρηθεί και βαφεί, έπιασε τόπο. Το διαπιστώσαμε προχθές και η φωτογραφία το αποδεικνύει. Μάλιστα μετά την πρόσοψη, ακολούθησε και το πίσω μέρος οπότε ολοκληρώθηκε η συντήρηση και το συγκρότημα έπαψε να είναι μια άσχημη εικόνα στο κέντρο μάλιστα της πόλης μας και δίπλα στο Δημαρχιακό μέγαρο.
Τέλος καλό λοιπόν.
Γ.Δ.


47 άτομα
Ναι, μετρημένα ένα προς ένα τα άτομα που συμμετείχαν στην πρόσφατη απεργία της ΑΔΕΔΥ και ήταν ακριβώς 47. Οπότε, αφού συζήτησαν μεταξύ τους, κι αφού διαπίστωσαν την αρνητική κατάσταση, διαλύθηκαν ησύχως. Τι πορεία να κάνουν, τι συνθήματα να φωνάξουν.
Διαπίστωσαν οι συνδικαλιστές πως το παιγνίδι των απεργιών είναι πλέον χαμένο και δεν προσφέρει τίποτε ουσιαστικό κυρίως στις μικρές πόλεις στον όποιο αγώνα τους.
Γι’αυτό πορείες από δω και πέρα στην πόλη μας θα έχουμε μόνο από το ΠΑΜΕ την συνδικαλιστική έκφραση του ΚΚΕ.
Γ.Δ.


Να γίνουν πράξεις
Γνωρίζουμε ότι είναι νωρίς ακόμη για τις δημοτικές παρατάξεις που κέρδισαν τις εκλογές, όμως ο χρόνος περνά. Και οφείλουν να τον αξιοποιήσουν χωρίς καθυστερήσεις προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών που υποσχέθηκαν στους δημότες τους.
Οφείλουν να κάνουν πράξεις τις δεσμεύσεις τους και παράλληλα να μην διαψεύσουν αυτούς που τους εμπιστεύτηκαν. Το θέμα αυτό έχει και ηθική διάσταση πέρα από την γνωστή πολιτική.
Διότι επιτέλους, ας ξεκινήσει η δέσμευσή τους έναντι των συμπολιτών τους να λαμβάνεται σοβαρά υπ’όψιν κι όχι να λησμονούνται όλα μετά την εκλογή.
-Οφείλουν να γίνουν πράξεις τα περισσότερα που υποσχέθηκαν.
Γ.Δ.


«Κουλτούρα» ασφάλισης στην Ελλάδα
Προβληματισμό προκάλεσε στο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλιση, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, με τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε, τα οποία αποτυπώνουν μία «κουλτούρα»  ασφάλισης στην Ελλάδα η οποία δεν συμβαδίζει με την παγκόσμια πρακτική.
Σοκαριστικό ήταν το παράδειγμά του σχετικά με τα αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα: Οι Έλληνες δαπανούν ποσό ίσο με το 0.8% του ΑΕΠ για κεφαλαιοποιητικά προγράμματα, πολύ πίσω από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες έχουν χρήματα για μόλις 3 ημέρες, ενώ άλλοι λαοί έχουν αποταμίευση για ενάμιση χρόνο.
Παρόμοια είναι η εικόνα και για άλλους τομείς ασφάλισης, όπως πχ τα ασφαλιστικά συμβόλαια για την κατοικία. «Σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, μόλις το 16% των πολιτών προνοούν για την ασφάλιση της κατοικίας τους…»
-Έχουμε οι Έλληνες εκπαιδευτεί σε ένα κράτος-πατερούλη από το οποίο ζητάμε σαν κακομαθημένα παιδιά προστασία και κάλυψη για τα πάντα, χωρίς εμείς οι ίδιοι να σκοτιζόμαστε και ιδιαίτερα για το μέλλον, το δικό μας και των παιδιών μας…
Τ.Θ.


Σχολική βία
Η αύξηση των κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας τον τελευταίο καιρό, έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα τόσο για τη συμπεριφορά μερίδας μαθητών, όσο και της έλλειψης ευθύνης των δασκάλων και εν γένει εκπαιδευτικών. Ιδού μια σύντομη επιστολή που μας εστάλη από συμπολίτη μας.
Γράφει: Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν σε διάφορα σχολεία από ομάδες μαθητών σε βάρος συμμαθητών τους. Προσωπικά θεωρώ υπεύθυνο το οικογενειακό περιβάλλον των δραστών και δευτερευόντως των δασκάλων – εκπαιδευτικών. Οι οποίοι ενώ ορίζονται υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των παιδιών στα διαλείμματα, τελικά, για διάφορους λόγους ή δεν αντιλαμβάνονται τα συμβάντα γιατί απουσιάζουν ή όταν τα βλέπουν δεν αντιδρούν με την παρέμβασή τους για να προστατέψουν τα θύματα. Πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη που στηρίζεται στην αδιαφορία των γονιών στο σπίτι αλλά και των εκπαιδευτικών. Αυτό το κλίμα όπως γίνεται αντιληπτό, βοηθά τους θρασείς νεαρούς χούλιγκανς.»
-Για την αντιγραφή, Γ.Δ.


Επάγγελμα ναι, αλλά χωρίς αγάπη;
Το παραπάνω σχόλιο μου δίνει την ευκαιρία να σχολιάσω και να θέσω μια σοβαρή παράμετρο στο θέμα της σχολικής βίας και της αδιάφορης αντιμετώπισης εκ μέρους των εκπαιδευτικών.
Λοιπόν, το να γίνεις δάσκαλος ή καθηγητής είναι επιλογή επαγγελματική για την διασφάλιση σίγουρης εργασίας. Αυτό ισχύει και το αποδέχομαι.
Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πέρα από την προσωπική επαγγελματική εξασφάλιση. Κι αυτό το «άλλο» είναι η ΑΓΑΠΗ προς τα παιδιά. Εάν ο εκπαιδευτικός δεν Αγαπά τα παιδιά, εάν δεν νοιάζεται για την ψυχή τους, την πνευματική τους ανέλιξη, παρά μόνον για τις ώρες που υποχρεούται να είναι στο σχολείο, αυτός ο δάσκαλος, τυπικά είναι δάσκαλος, όμως όχι δάσκαλος ψυχών, οδηγητής και πυρπολητής και το παράδειγμα που ανυψώνει τα παιδιά και τα εμπνέει.
Δάσκαλος σημαίνει πολλά, σημαίνει τα πάντα για τα νέα άτομα που προσδοκούν να του μοιάσουν, να τον φτάσουν και τον ξεπεράσουν.
Επάγγελμα, ναι, έτσι έγινε, εκεί οδηγήθηκε.
Επάγγελμα όμως χωρίς αγάπη προς τα παιδιά; Αποτυχία…
Γ.Δ.


Επενδύσεις ιδιωτών χρειαζόμαστε
Ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στο νομό μας είναι η έλλειψη νέων επενδύσεων στο τομέα της βιοτεχνίας-βιομηχανίας.
Νέες μονάδες δεν ιδρύονται κι αυτό είναι ιδιαίτερα αρνητικό για την οικονομία αλλά και την κοινωνία.
Εάν εξαιρέσουμε την επαναλειτουργία της επιχείρησης «Καλώδια Ξάνθης» που αναμένεται να γίνει σύντομα, καμία νέα έναρξη δεν υπήρξε άξια λόγου στην Ξάνθη.
Έτσι, οι ελπίδες βρίσκονται στις ήδη λειτουργούσες ν’ αυξήσουν τις θέσεις εργασίας αφού κατάφεραν στην δεκαετία της κρίσης να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους.
Το θέμα της ανεργίας στο νομό μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό και έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα στην κοινωνία. Γι’ αυτό, οφείλουν οι βουλευτές, δήμαρχοι, Επιμελητήριο και προς αυτήν την κατεύθυνση να στρέψουν το ενδιαφέρον τους. Διαφορετικά ο νομός θα μαραζώνει.
Γ.Δ.


Άφαντοι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες
Προφανώς, για να υπαχθεί κάποιος στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, θα πρέπει και να λέει την αλήθεια και να διαθέτει αξιόπιστα τεκμήρια, τέτοια που μπορούν να αντέξουν σε μια δικαστική έρευνα και να σταθούν στο δικαστήριο. Εδώ όμως, από τους έντεκα πολιτικούς που κατηγορήθηκαν στην υπόθεση Novartis, με βάση τις καταθέσεις των προστατευόμενων, οι οκτώ έχουν απαλλαγεί, γιατί δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων.
Και οι δυο προστατευμένοι μάρτυρες, που κλήθηκαν τώρα να καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής στην ΓΑΔΑ με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν στους δικαστές, το έσκασαν και κρύβονται. Θα ερχόταν βλέπετε σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους βουλευτές που ερευνούν μια υπόθεση διαφθοράς που μετατρέπεται σε πολιτική σκευωρία. Γιατί από τα όσα έχουμε πληροφορηθεί από τις καταθέσεις εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών-χωρίς κουκούλα-στην προανακριτική, φαίνεται πως υπήρξαν παρεμβάσεις, από το τότε περιβάλλον του Μαξίμου, στη δικαστική έρευνα, ώστε να υπάρξει παραπομπή των πολιτικών, ακόμα και χωρίς στοιχεία.
Όλα τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως το τελευταίο διάστημα, δείχνουν πως η προηγουμένη κυβέρνηση χρησιμοποίησε στο έπακρον, τους “αρμούς” της εξουσίας προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι άλλωστε γνωστή η φράση Πολάκη «αν δεν βάλουμε δυο τρεις φυλακή δεν παίρνουμε εκλογές». Το ερώτημα είναι πλέον αν οι μάρτυρες ήταν προστατευόμενοι γιατί διέθεταν ατράνταχτα στοιχεία ή επειδή ήταν καθοδηγούμενοι;
Α.Κ.


Να επιβληθούν πρόστιμα για αυτούς που πετάνε σκουπίδια όπου βρουν
Κοκκινίσαμε από ντροπή σήμερα όταν ακούσαμε από Λιθουανή καθηγήτρια που φιλοξενείται στην πόλη με  ομάδα παιδιών από την χώρα της στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιούν με τον γυμνάσιο Σμίνθης τα εξής λόγια: «Δεν σας αξίζει αυτό το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, δεν σας αξίζει αυτή η πολιτιστική κληρονομιά που έχετε γιατί δεν μπορείτε να τα διαφυλάξετε». Πριν προλάβετε να αναθεματίσετε την Λιθουανή να σας πούμε ότι αυτή και η ομάδα της ξεναγήθηκαν στην ορεινή περιοχή και στην συνέχεια στην πόλη μας και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστονίδας.
Αυτό που αντίκρισαν ήταν μια σειρά από ανεξέλεγκτες χωματερές καθ’ οδόν προς τα χωριά και κατά μήκος της κοίτης του Κόσυνθου. Κάθε είδους σκουπίδια παντού! Και το γεγονός επιβεβαιώνεται καθώς ο δήμος Μύκης με σχεδόν ίδιο πληθυσμό με τον δήμο Αβδήρων παραδίδει τον μισό όγκο σκουπιδιών! Όπως καταλαβαίνεται τα υπόλοιπα …στολίζουν το περιβάλλον!
Προκαλεί και οργή και αγανάκτηση το γεγονός ότι κάποιοι δεν σέβονται το περιβάλλον που ζουν που πετούν εδώ κι εκεί σκουπίδια…
Αυτό δείχνει το επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού ενός τόπου και ειδικά στον δήμο Μύκης η κατάσταση είναι τραγική.
Χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα από τον δήμο , από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ξάνθης από τους περιβαλλοντικούς φορείς. Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και επιβολή προστίμων. Ναι πρόστιμα και από την Ευρώπη. Ίσως έτσι κάποιοι καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ρυπαίνουν το τόπο που ζουν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…